Press "Enter" to skip to content

Ритнитопъ: Началото на футбола в България

Футболът в България: от кемари, през ритнитоп и до съвременен футбол

Запознайте се с всичко около създаването на футбола в България – исторически факти и бъдещи събития. Ритнитопъ в България, както го виждаме ние!

Кемари, ритнитоп, съвременен футбол – все думи, които се свързват с най-любимата игра на човечеството – футболът. В настоящата статия ще проследим развитието на играта през годините, както и зараждането на футбола в България.

Футболътъ е прѣдставѣнъ за първи пѫть въ България подъ побългареното название ритнитопъ отъ швейцарския учитель по физкултура Жоржъ дьо Режибюсъ, поканенъ да прѣподава въ страната. Запознаването съ новата игра става въ двора на Варненската мѫжка гимназия въ края на учебната 1893 – 1894 г. Учительтъ формира два отбора отъ ученицитѣ съ по единадѣсетъ души. Маркира врати отъ двѣтѣ краища на игрището съ ученически палта и обѣснява накратко правилата на играта. Поставя кожена топка по срѣдата на терена и дава стартъ на първата футболна срѣща нѣкога въ България.


XIII век

Историческо начало на футбола

Футболът датира от хиляди години, като се има предвид, че в древните Китай, Елада и Рим са се играли подобни игри. В Япония още се играе подобна игра, наречена кемари.

Официално начало

Официално за родина на този спорт се приема Англия, където са постановени първите футболни правила, а за официална рождена дата се приема годината 1863г., когато е създадена и футболната асоциация.

1863г.
1848г.

Правила на играта

Първите общи правила са създадени от университета Кеймбридж през 1848.

Пръв носител на ФА Къп

Преди около 150 години на 16 март 1872г. Уондърърс печели за първи път в история на футбола ФА Къп, побеждавайки Роял Енджиниърс с 1:0.

1872г.
1888г.

Създаване на Английската футболна лига

На 8. септември 1888г. клубовете Астън Вила, Блекбърн Роувърс, Болтън Уодърърс, Престън Норт Енд, Стоук и Уест Бромич Албиън се събират и учредяват лигата, а ръководителят на Астън Вила, Макрегър избран за председател.

Първи шампион на Англия

Първият шампион на Англия е Престън Норт Енд, който печели и ФА Къп през същата година без да допусне нито един гол в турнира. В първия сезон на лигата участват отборите на Акрингтън, Астън Вила, Блекбърн Роувърс, Болтън Уондерърс, Бърнли, Дарби Каунти, Евертън, Ноттс Коунти, Стоук, Уест Бромич Албиън, Уувърхемптън Уондерърс и Престън Норт Енд!

1888г.
1893 – 1894г.

Ритнитопъ в България

Футболът е представен за първи път в България под побългареното название ритнитоп от швейцарския учител по физкултура Жорж дьо Режибюс, поканен да преподава в страната.

Първите български мигове

Запознаването с новата игра става в двора на Варненската мъжка гимназия в края на учебната 1893 – 1894 г. Учителят формира два отбора от учениците с по единадесет души. Маркира врати от двете краища на игрището с ученически палта и обяснява накратко правилата на играта. Поставя кожена топка по средата на терена и дава старт на първата футболна среща някога в България.

1894г.
1895г.

Футбол в столицата

Футболът е представен в София от Шарл Шампо следващата година. Правилата на играта са публикувани на български от швейцарски учители в списание Училищен преглед през 1897 г. и футболът е продължил да набира популярност в началото на 20 век.

Създаване на български национален отбор

Националния отбор на България дебютира на 21 май 1924 г. на квалификациите за Летни олимпийски игри 1924, губейки с 0:6 от Австрия във Виена. През 1950-те и 1960-те години българският футбол постига най-големите си успехи на Олимпийските игри, завършвайки трети на Летни олимпийски игри 1956 в Мелбърн, втори на Летни олимпийски игри 1968 в Мексико Сити

.
1962 – 1998г.

Световни футболни финали

През 1962 г. България за пръв път се класира за Световно първенство по футбол. Участвайки на финалите през 1966, 1970 и 1974, отборът е елиминиран, без да запише победа. На Световно първенство по футбол 1986, България стига до 16-ина финал, но все още е без победа. На Световното 1994 е най-големият успех на националния отбор на България – четвърто място, победа над тогавашния световен шампион Германия и първо място в голмайсторската надпревара на Христо Стоичков – Камата.

Последен футболен форум

През 2004г. футболният отбор на България участва на последния форум в историята си – Европейското първенство по футбол в Португалия. Вече над 15 години България не съумява да се класира на европейски или световни футболни финали

2004г.
2021г.

Създаване на Ритнитопъ

С повторното учредяване на “Ритнитопъ” в България се цели създаването на иновативен футболен медиен проект, който има за цел да служи за доброто на футбола в страната.

Световно първеснтво в Северна Америка

Домакини на световните футболни финали през 2026г. ще бъдат САЩ, Канада и Мексико. След 20 годишна пауза е време българският национален отбор по футбол да си припомни за невероятното американско лято от 1994г. Екипът на Ритнитопъ ще направи всичко по силите си да показва проблемите в българския футбол и да предлага решения за тях, за да може най-важните замесени – феновете, да се радват на български футболни успехи!

2026г.

3 Comments

  1. zovrelioptor zovrelioptor август 21, 2021

    It’s actually a nice and helpful piece of info. I am satisfied that you simply shared this helpful info with us. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *