Press "Enter" to skip to content

Спорт и политика. Или как ГЕРБ вижда нещата.

Българинът разбира от секс, спорт и политика. В серия от няколко статии, Ритнитопъ ще заеме мястото си сред разбирачите по темата. Въпросът, чийто отговор ще търсим днес е следният: Какво направи ПП ГЕРБ за българския спорт?

Странно или не, когато става дума за парламентарни избори ПП ГЕРБ е абсолютният хегемон. От 2009г. насам партията няма изгубени избори(1). Имайки честта да управляват толкова време, действията на ПП ГЕРБ се превръщат в единствената информация, която може да бъде анализирана по темата “спорт и политика”.

Два служебни кабинета и едногодишно управление на кабинета „Орешарски“. Това бяха кратките прекъсвания на управлението на Борисов. През останалото време ГЕРБ бе на „стола на богатството“. Започваме с разглеждане на тяхната политическа рамка(2). Въпросната рамка завършва с думите „Да върнем достойнството на България!“. Един от най-сигурните начини за успех на подобно начинание е гарантирането на спортни успехи. Такива в България за жалост липсват в последните години. Тенденцията е плашеща. За да се аргументираме, ще се доверим на най-верния ни приятел – статистиката, разглеждайки представянето ни на олимпийски игри от 2000г. насам(3):

Хипотезата е потвърдена. България, която има трето място на олимпийски игри в историята си (Москва 1980) в момента е на 65то място. Ще кажете, че класирането на Игрите в Москва е субективно, защото редица държави не участват. Съгласяваме се с критиката и насочваме погледите си към 1988 година в Сеул, където България заема 7-мо място в крайното класиране с 35 медала, от които 10 златни, 12 сребърни и 13 бронзови. Решихме да не ви показваме статистиката за зимните олимпийски игри, защото не е нужно да гледаме безкрайно множество от нули. Последният ни медал е среброто на Евгения Раданова от Торино 2006(4).

С всяко следващо правителство спортните успехи деградират. Не искаме да засягаме в тази статия така любимата за нас футболна тема. Всички знаем, че България няма участие на голям форум от 2004г. насам. Ако говорим за световни финали, то тогава трябва да гледаме в миналия век. Същото важи и за редица други спортове.

Да видим какво обеща ПП ГЕРБ през 2013 година(5). Една от точките в политическата програма на партията е „СПОРТ“. Разделът се състои от две части – масов спорт и спорт за високи постижения. “Ритнитопъ” разглежда спорта именно по начина, описан в началото на точката: „Като обществено явление той [спортът] е важна част от изграждането на личността, стабилността и престижа на нацията“. Дотук добре. От социална гледна точка всичко предложено от партията не просто има смисъл, а е наложително да се случи час по-скоро.

Различни са мненията на медиите и политиците. Същото се отнася и за резултатите от проучванията по повод масовия спорт в България. Не изключваме възможността ПП ГЕРБ да е увеличила процента на активно спортуващите през последните 10 години. Факт е обаче, че България е последна в ЕС по спортуване към 2010г.(6), а сега зад нас е Румъния(7). Последните проучвания са от 2014 година, така че е интересно да се види статистиката към днешна дата. Както бе споменато и по-горе, субективността на резултатите относно масовия спорт е наистина голяма, което не ни дава право да дадем критична оценка за управлението на ПП ГЕРБ. Не така обаче стоят нещата, когато става дума за професионалния спорт.

„Ще издигнем елитния спорт като мощен фактор срещу идеологическата, политическата, религиозната и масовата дискриминация. Спортното постижение- своеобразен критерий за човешките възможности, способ за социална оценка на вложените усилия, национална гордост.“

Цитатът е от политическата програма на партията от 2013 година. Още от първото изречение разбираме, че нищо от това не се е случило. Българският спорт е изправен пред множество от препятствия, а решенията стават все по-малко. Клубове и федерации фалират, а националните отбори са все по-малък повод за гордост в последните години.

В програмата се откриват и обещания, които са изпълнени. Донякъде. България е на 19то място по употреба на допинг в световен план(8). За сравнение, в предишното такова проучване България е била в топ 10 на страните по употреба на забранени субстанции. ПП ГЕРБ ясно заявява в политическата си програма, че ще се бори срещу допинга в спорта и резултати в тази насока наистина има.

Друга точка, заложена в спортната секция на програмата, гласи, че спортната наука ще бъде изведена на преден план като основна предпоставка за високи резултати. Не сме специалисти по спортна наука, но човек с просто око може да види класиранията на България в различни състезания, а те не са никак блестящи. Къде е тази наука, кой я преподава, кой я прилага, как работи, работи ли въобще? Това са въпроси, които задължително ще засегнем в следващ наш труд. Въпроси, на които най-вероятно трябва да бъде отговорено от сградите на НСА и БАН. Но по тази тема друг път.

Модернизацията на спортните обекти и съоръжения в цялата програма е свързана с усвояване на средства по европейски програми. Някои проекти се случиха, други – не. От „Арена Армеец“ насам нямаме голям проект, с когото да се похвалим поне на европейската сцена. В статията относно балканския футбол и мястото на България споменаваме проектът за нов национален стадион, който трябваше да е готов до 2020 година. Този проект остана някъде в небитието. Както и много други. Модернизация наистина има, но темповете, с които тя се случва са прекалено тромави.

Насочвайки се към настоящото управление на ПП ГЕРБ (2017-2021г) такава солидна програма вече липсва. Все пак намираме документ с приоритетите за управление, който се намира на сайта на партията(9). Спортът отново е засегнат и са споменати „законодателни промени, регламентиращи цялостна реформа в българския спорт вкл. “Подзаконови нормативни актове въз основа на новия закон“. Заложен е и фокус върху „организиране и поемане на домакинства на състезания от най-висок ранг“. “Ритнитопъ” разбира това по един-единствен начин – домакинство на България за европейски и световни финали. През последните години бяха организирани десетки европейски и световни първенства в страната. Това не може да се отрече. Но бяха проведени и редица разговори на вътрешно- и външнополитическо ниво относно домакинство на европейски или световен футболен форум заедно със съседни на България държави. Дали има и какво е развитието на този казус, отново историята мълчи.

На сайта на партията намираме и отделна секция, озаглавена „Предизборна програма“(10). Изброени са всевъзможни теми, но сред тях не откриваме „спорт“. С всяка следваща програма, спортът губи все повече и повече значението си в официалните документи.

Предизборната програма, която беше представена преди седмица от партията за периода 2021-2025г., която не вещаеше никаква радикални промени, към момента е свалена от сайта на партията и е недостъпна. Тя също не вещаеше промени в спорта.

Мнението на “Ритнитопъ”:
Много е лесно да застанеш отстрани и да започнеш да сочиш наляво и надясно с пръст, показвайки какви са грешките на дадена партия. Ние от “Ритнитопъ” напълно осъзнаваме това, но няма как да си затворим очите, съгласявайки се с мнението, че състоянието на спорта в държавата е цветущо. ПП ГЕРБ наистина му обръща внимание, но тези усилия са крайно недостатъчни. Резултатите ясно показват, че българският спорт се намира в окаяно състояние и са нужни модерни политики, които да му вдъхнат нов живот.

Това може да се случи по един начин – чрез смяна на настоящото управление. Оттук изниква друг ключов въпрос, който буди редица дискусии – “Ако си тръгнат тези, кой ще дойде?”. Ще отговорим подробно на този въпрос, анализирайки предизборните програми на политическите сили, които ще бъдат част от идващите парламентарни избори. По този начин ще успеем да представим възгледите на различните партии относно българската спортна реалност.

Много е важно не просто да виждаш проблема, а да намираш решение за него! Това е нашата мисия!

Източници:

(1) Резултати от избори. https://results.cik.bg/
(2) Политическа рамка. (n.d.). ПП ГЕРБ. https://www.gerb.bg/bg/pages/Political-frame-87.html
(3) България на олимпийските игри – Уикипедия. (2015, October 7). Уикипедия. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F_%D0%BD%D0%B0_%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D0%B
(4) Торино 2006. (n.d.). БГ Олимпик. https://www.bgolympic.org/%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B8/item/277-%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%BE-2006
(5) Политическа програма на ПП ГЕРБ. (n.d.). ПП ГЕРБ. https://www.gerb.bg/bg/pages/politicheska-programa-na-pp-gerb-102.html
(6) Deutsche Welle (www.dw.com). (n.d.). 21 последни места за България. DW.COM. https://www.dw.com/bg/21-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8-%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/a-15572756
(7) Statistics on sport participation – Statistics explained. (n.d.). European Commission | Choose your language | Choisir une langue | Wählen Sie eine Sprache. https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Statistics_on_sport_participation#Active_participation_in_sport
(8) България в Топ 20 на света по допинг, лидерът е шокиращ. (2019, December 31). Gong.bg. https://gong.bg/oshte-sport/drugi-sportove/multimedia/video/bylgarskite-sportisti-sred-naj-nazobanite-na-sveta-572113
(9) Приоритети 2017-2021. (n.d.). ПП ГЕРБ. https://www.gerb.bg/bg/pages/prioriteti-125.html
(10) Предизборна програма. (n.d.). ПП Герб. https://www.gerb.bg/bg/pages/otcheti-za-predizborni-kampanii-88.html

One Comment

  1. Дневен Дневен март 19, 2021

    Тенденцията е неминуемо, отчетливо надолу.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *