Press "Enter" to skip to content

Да си футболист в България: Мисията (не)възможна.

Да бъдеш футболист в България – труд, късмет или просто връзки?

Не е тайна, че ритнитопът е най-практикуваният спорт сред децата в България(1). И не само в родината ни. Това е и причината всяко дете да си задава въпроса „как да стана футболист в България?“. В следващите редове ще се опитаме да отговорим именно на този въпрос.

Да станеш професионален футболист е мечтана работа на мнозина и е лесно да се разбере защо. В края на краищата това е начин едновременно да си сравнително богат и да практикуваш играта, която обичаш от дъното на душата си. Не само това, но тези, които наистина успеят се превръщат в истински легенди и идоли за следващите поколения. Не трябва обаче да забравяме, че футболният сектор е пълен с конкуренция и изисква редица жертви.

Необяснимо е как не съществува нито един резултат в българското интернет пространство, който да дава поне бегла насока за това, как едно дете, изпълнено с любов към играта, може да се докосне до професионалния спорт. Тоест – как да се превърне в своя идол. Първите резултати, които вижда човешкото око са няколко коментара в различни форуми, по-скоро саркастични, отколкото истински полезни:

„Родителите му отиват да живеят в Испания или да речем Италия и го записват в някоя тамошна школа, защото тук в България просто хората работещи с децата са с много ниски заплати и не гледат таланта, а търсят рушвет или връзки…“

„Да се включи в отбор по футзал. По-малко нерви и корупция. Кофтито е, че се играе в зала, а не на открито“

„Лесен и бърз тест: Ставате ли за футболист! 1) 3 х 100мл. без гарнитура ( може с кола);
2) Два до три часа кълчене из чалга клубовете преди всяка тренировка (ако е след загуба на отбора получавате бонус точки) 3) Пет до седем опита за бягане от лагер сбор на отбора или тренировка (ако сте юноша все още) 4) Няколко скандала (два обявени в медиите) с треньора! 5). Поне два трансфера в задкавкаски отбор с терористично настроени собственици! Вие отговаряте на всички 5 точки ! Честито вие сте успешен футболист! Истинска звезда за България! Очаквайте и повиквателна за Националния отбор! Наслука 🙂 🙂 🙂 🙂 PS: Всички прилики с реални лица и събития са случайни и неволни!“

Иронично или не – това е. Разбрахме, че начините за успешна футболна кариера са свързани с отказване от футбола, напускане на България, корупция и употреба на алкохол. Дори и да не ни се иска да вярваме на тези коментари, доста голяма част от казаното е истина. Българската действителност е отчайваща. Но нека я оставим за момент настрани.

В горните редове споменахме, че футболът изисква много жертви. Една от тях е свързана с бъдещето. Поемайки по този път, всеки един бъдещ професионалист трябва да бъде много добре запознат със суровата реалност. В книгата „No Hunger in Paradise”, Майкъл Калвин отбелязва именно това(2). Оказва се, че от всички момчета, които влизат във футболна академия на деветгодишна възраст, по-малко от половината се реализират (това ще рече да се прехранват с футбол). Най-ужасяващата статистика от всички е, че само 180 на всеки 1.5 милиона играчи в Англия достигат до най-висшия футболен ешелон – Висшата лига. Интересно е какво ще покаже същата статистика за България. Силно се надяваме тук цифрите да са по-добри, въпреки че съмнението ни  е налице.

И отново достигаме до тъжен извод. Шансът за успешна реализация във футбола е малък. Когато добавим към рецептата и българския нюанс, положението става плачевно. НО! Това по никакъв начин не означава, че няма как да станеш успешен футболист в България. Начин има. Примери също.

Нека сега направим още веднъж междинен извод. Този път от другата гледна точка. Тази на трудолюбивия българин. На човека, който няма как да се откаже пред нищо.

Колкото и амбициозно да звучи, българският футбол не е изгубена кауза. Поглеждайки в годините назад откриваме страхотни постижения на националния и клубния ни футбол. Какво целим да докажем с това? Че талант в България има. И винаги ще има. Към днешна дата футболната картинка е трагична, но това не означава, че винаги ще е така. Промяната зависи от поколенията. След 94-та година родният ритнитоп също се нуждае от преобразяване. Някой трябва да се нагърби с тежката задача да наследи играчи като Стоичков, Костадинов, Сираков, Лечков…списъкът е изключително обширен. Но нека го направим по-интересно…

Знаете ли, че един от капитаните на „Селтик“ и „Астън Вила“ е роден и израснал в Монтана през 80те години на миналия век? А знаете ли, че шотландците плащат на ЦСКА за него цели 3.4 милиона евро през далечната 1999 година(3)? Естествено, че става дума за Стилян Петров!

Трансферът на Стенли е вторият най-скъп в историята на армейците. Пред него се нарежда единствено изходящият трансфер на Кирил Десподов през 2019 година(4), който е само с 100 хиляди евро повече. Не искаме да навлизаме в икономически подробности, но разликата между двата трансфера е 20 години, а инфлацията за това време е цели 122%(5). Това ще рече на прост език, че трансферната стойност на Стилян Петров към днешна дата би се равнявала на 7,5 милиона евро. Зад бившия капитан на националния ни отбор остават футболисти като Христо Стоичков, Димитър Бербатов и Владимир Манчев.

Някои от вас може и да не помнят, но през 2012 година Петров бе диагностициран с левкимия. Съпричастността в този момент не бе единствено от близки и приятели. Цялата футболна общественост в България, Англия и въобще из цяла футболна Европа оказа огромна подкрепа към Стенли. Лечението на капитана продължи цели 3 години. За радост на всички ни – с щастлив край! Бенефисът му, който се игра в Глазгоу събра удивителните 60 хил. души публика. Толкова много фенове изразили благодарността си към български играч и то на Острова.

За Стилян се говори като за починалите – или добро или нищо. А той пребори смъртта и е по-жив от всякога. В момента той се занимава с ръководенето на организация, която се занимава с проблемите на футболисти след края на кариерите им(6).

Още ли смятате, че е невъзможно България да има качествени футболисти, изградени по нормален начин? Разбира се, че е възможно. За да станат примерите повече, трябва всички ние, интересуващите се от футбол, да работим в името на тази кауза!

Мнението на „Ритнитопъ“:
Примерът със Стенли бе повече от правилен. Такива трябва да бъдат идолите на бъдещите ни футболисти. Именно така те могат да станат професионални играчи в България. С тежък труд. Няма друг вариант. В държава, в която корупцията е национален спорт, единственото спасение и решение са непрестанните тренировки и готовността за жертви!

Тъй като „Ритнитопъ“ няколкократно заявява, че проектът има за цел не просто да показва проблемите в родния футбол, но и да предлага решения за тях, екипът се наема с изграждането на план в няколко стъпки, който да помогне на бъдещи играчи по пътя им към успешна кариера.

Футболният път е изключително рисков! Но спортистите са хората, които поставят световните рекорди и изкачват най-високите върхове. Те са тези, които остават идоли на поколения, а понякога и на цели народи. Футболът е безсмъртие! Не се отказвайте, играйте до края! Всеки мач има добавено време! Дерзайте!

Много е важно не просто да виждаш проблема, а да намираш решение за него! Това е нашата мисия!

Източници:

(1) Фитнесът е най-практикуваният спорт за здраве в България. (2020, June 24). СЕГА. https://segabg.com/category-sport/fitnesut-e-nay-praktikuvaniyat-sport-za-zdrave-bulgariya

(2) No hunger in paradise. (n.d.). Goodreads | Meet your next favorite book. https://www.goodreads.com/book/show/31817309-no-hunger-in-paradise

(3) Стилиян Петров – Уикипедия. (2004, November 6). Уикипедия. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%8F%D0%BD_%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2

(4) CSKA-SOFIA – Most expensive departures. (n.d.). Football transfers, rumours, market values and news | Transfermarkt. https://www.transfermarkt.com/zska-sofia/rekordabgaenge/verein/208

(5) Инфлация за произволен период. (n.d.). Калкулатор – Calculator.bg. https://www.calculator.bg/1/inflazia.html

(6) Player 4 Player. https://www.player4player.com/

2 Comments

  1. Абсолютно супер материал! Както стила, предложените гледни точки и реалните насоки в края – много съм доволен :))

    А по темата – да, от всеки един зависи да промени действителността в която живее и колкото по-бързо се сблъскат малките с действителността (че голямата част от всичко е лишения и къртовски труд), толкова по-добре!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *