Press "Enter" to skip to content

За кого да гласувам? Спорт и политика!

“Ритнитопъ” ще даде отговор на въпроса „За кого да гласувам?“, съсредоточавайки се върху спортния сектор в управленските програми на политическите партии.

Парламентарните избори наближават и е логично размислите и страстите да започнат с пълна сила. “За кого да гласувам?” – въпрос, който няма как да бъде подминат с лека ръка в такъв момент. Нека се опитаме да отговорим на него, сравнявайки политическите програми на различните партии.

Ще бъдат разгледани обстойно сайтовете на политическите формации, където очакваме да намерим нужните документи, които да ни насочат към отговора на горепосочения въпрос. Партиите, които решихме да включим в нашето проучване са тези, които според последните социологически резултати събират най-висок избирателен вот(1). Тъй като имаше изменения при някои от партиите ще разгледаме не само партиите поотделно, но и коалициите, които ще се явят на предстоящите избори.

Това са КП „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ“, КП „ИЗПРАВИ СЕ! МУТРИ ВЪН!“, КП „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“, КП „ПАТРИОТИЧНА КОАЛИЦИЯ – ВОЛЯ И НФСБ“, КП ГЕРБ – СДС. Освен изброените коалиции, ще бъдат разгледани и следните две самостоятелни партии – ПП „ИМА ТАКЪВ НАРОД“ и ПП „ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ“(2).

Последователността на анализа няма да е случайна. Ще започнем с управляващата в момента партия, след което по ред на номерата спрямо сумарните данни от предишните парламентарни избори ще проучим и останалите политически сили(3).

КП ГЕРБ – СДС:

Мандатоносителят от предходните избори изглежда преодолява летните политически трусове и отново излиза начело според социологическите проучвания. Тъй като Борисов и компания са единствените управлявали в последното десетилетие (с изключение на кабинета Орешарски и двата служебни кабинета) си позволихме да отделим свършеното от партията, както и бъдещите планове в отделна статия. Може да я прочетете тук:

спорт и политика

Какво направи
ПП ГЕРБ
за българския спорт?

(Прочетете повече тук)

Редно е да подчертаем, че би било изключително субективно да сравняваме ПП ГЕРБ с останалите партии поради горепосочената причина. Затова екипът на „Ритнитопъ“ съветва първо да си отговорите на въпроса „Доволни ли сте от развитието на спорта в последните 12 години?“. Ако отговорът ви е „ДА“, можете съвсем спокойно да пуснете бюлетина номер 28 на предстоящите избори и да не продължавате с четенето на тази статия. Ако обаче отговорът ви е „НЕ“, то тогава прочетете каквото имаме да кажем. Заслужава си!

КП „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“:

В червената коалиция място намират следните партии – ПП „БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ“, ПП „НОВА ЗОРА“, ПП „КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ НА БЪЛГАРИЯ“, ПП „ПОЛИТИЧЕСКИ КЛУБ „ЕКОГЛАСНОСТ“ и ПП „ПОЛИТИЧЕКСИ КЛУБ „ТРАКИЯ“.

снимка: БТА

Пред очите ви ясно изпъкват две ключови понятия „социализъм“ и „комунизъм“. Тук отново ще подходим както в случая с ПП ГЕРБ. Ако вашите политически нагласи са сходни с двете споменати понятия, то тогава „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“ може би е правилният избор. Абстрахираме се от факта, че това е партия, която също е управлявала българската държава, тъй като говорим за наистина голяма организация, която търпи редица преструктурирания през годините. Затова ще разгледаме коалицията от неутрална и обективна гледна точка.

Няма как да не изразим искреното си впечатление от документа „Визия за България“, който е достъпен на сайта на БСП(4). Документът е наличен както сега, така и преди месеци. Колкото и странно да звучи, този факт заслужава ръкопляскания, тъй като до ден днешен има партии, които нямат обстойна информация относно политиките, които възнамеряват да приложат. От тази гледна точка БСП определено е партията/коалицията с най-обстойна програма. Дали програмата може да бъде реализирана и това не са само обещания, които няма да бъдат изпълнени е друга тема. Спортът също е засегнат като отделна точка в документа. Това е и секторът, от който „Ритнитопъ“ се интересува.

Във „визията за България“ се споменава, че БСП ще предприеме действия по организиране на спортни събития като „Олимпийски игри и световни и континентални първенства“. Настоящото управление също започна такива обществени диспути, съпътствани от редица срещи на балканско ниво с цел организирането на световно или европейско първенство по футбол. За сега обаче проектът се намира в задънена улица. Щом ГЕРБ не успя, ще го стори ли БСП – да докара най-известните спортисти в България? От друга страна обаче “червената партия” е известна със своята социалистическа политика, която е обвързана с по-високи харчове. По подобие на световното първенство по футбол в Русия през 2018 година, колегите от София може и да се нагърбят с тежката организационна задача в името на реномето си.

Впечатление прави и наличнието на футболната легенда на “Левски”– Емил Велев в листите на коалицията(5). Бившият футболист, с прякор “Кокала”, е поканен от левицата в ролята си на спортен експерт и е част от гражданската квота на партията. Велев е треньорът, под чието ръководство “сините” печелят последната си титла в българското първенство. Как обаче темпераметният му образ би изглеждал в парламента е въпрос, на който трудно можем да отговорим. През изминалата година именитият футболист отвори и собствена школа, в която иска да обучава млади таланти. Несъмнено той е истински успешен треньор и футболист, но едно изказване от първите му ефирни минути като кандидат-депутат ни направи сериозно впечатление(6):

“Наистина не искам да се връщам на това нещо, но тогава имаше тотален контрол върху целия спорт. Имаше по двама-трима доктори, които отговаряха за всеки спорт, те бяха тесни специалисти. Имаше програми, които бяха спуснати, така че в това отношение също може да се работи много.”

– Емил Велев в “Тази сутрин” по БТВ

В следващите редове ще коментираме именно този “тотален контрол” от страна на държавата, който за някои е правилна, но за да други е най-грешната възможна стратегия в спорта. Освен Кокала Христо Марашлиев също е част от листата на коалицията(7). Марашлиев е бивш футболист на ЦСКА. Така че двата големи софийски клуба явно биха имали представители в новия парламент.

Все пак партията реши да публикува и по-актуален документ с името “Предизборна платформа 2021”(8). Там общо взето ключовите думи са същите и ясно си проличава каква е главната цел на партията – “решителни реформи в организацията, финансирането и управлението системата за физическо възпитание и спорт“.

Как обаче тези реформи могат да бъдат постигнати и какво означават те в действиетелност? Мерките, които ще бъдат предприети целят да увеличат драстично бюджета на спортното министерство. Предвижда се и създаването на национална мониторингова система, която да измерва и оценява двигателната годност и здравния статус на българското население. Също така социалистическата партия има идея за създаване на координационна структура за сътрудничество между различни държавни институции.

Всичко това обвързва спорта в България още повече с държавните структури. Настоящото управление на ГЕРБ и НФСБ по същия начин диктува спортните събития в страната. Тъй като започнахме в този тон статията, ще я продължим по същия начин, задавайки следния въпрос:
“Мислите ли, че спортът в България трябва да бъде одържавен, тоест държавата да има възможно най-голяма власт над него?”. Ако смятате това са правилна стратегия, то КП “БСП ЗА БЪЛГАРИЯ” е логичният избор. Не е тайна, че най-големите спортни успехи са били по времето на “червени” правителства. Това обаче, не означава, че днес ефектът ще е същият. Времената са други.

КП „ПАТРИОТИЧНА КОАЛИЦИЯ – ВОЛЯ И НФСБ“:

Изненадващо или не, господата патриоти и варненският бизнесмен Веселин Марешки си стиснаха ръцете в името на България. Ето и всички политически сили, които ще участват в широката коалиция:

ПП “ВОЛЯ”, ПП “НАЦИОНАЛЕН ФРОНТ ЗА СПАСЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ”, ПП “ОБЕДИНЕНА СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯ”, ПП “БЪЛГАРСКА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ /БСДП/”, “ХРИСТИЯНДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ НА БЪЛГАРИЯ”, “ПП „РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ”, “ПП „БЪЛГАРСКИ ДЕМОКРАТИЧЕН СЪЮЗ „РАДИКАЛИ“ (БДСР)” и “БЪЛГАРСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ”(9).

Впечатление прави липсата на ПП “ВМРО”, която ще се яви самостоятелно на изборите. С риск да бъдем лоши пророци, смятаме, че шансовете на партията да е част от следващия парламент са наистина малки. Това е и причината да не разглеждаме отделно политиките на ПП “ВМРО”. Бързаме да подчертаем, че именно ПП “ВМРО” бе партията, от предишната коалиция, която бе предложила възстановяването на спортните бази. Правилна или не – това е сходна политика на тази на левицата, която вече коментирахме. Но нека се фокусираме върху настоящето.

“Разбираме се с половин дума, което не е се случвало в други коалиции…Ние сме развили своите бизнеси с две ръце – това ни обединява. Държвата не бива да задушава малкия инициативен българин. Борба срещу монополите!”

– Валери Симеонов
снимка: БНР

Освен като патриоти, настоящите партньори видимо искат да се позиционират и като хора от малкия и среден бизнес, които с много пот по челата си са постигнали своите цели. Не искаме да навлизаме в детайли дали и как тези успехи са постигнати и незабавно насочваме очите си към света на спорта, погледнат през призмата на коалицията(10):

“Най-великите избраха нашия отбор. Титани в различни области. В спорта – Димитър Пенев, Петър Жеков. До момента нито една партия не ги е уважила.

– Веселин Марешки

Уважнието на целия екип на “Ритнитопъ” към личностите на Димитър Пенев и Петър Жеков е огромно. Все пак смятаме, че това са хора, постигнали успехите си в една друга система и при едни различни условия. При положние, че видяхме ръковдните и политически успехи на “Пеневата чета” в най-разнообразни позиции, смятаме, че техният треньор не би бил най-подходящият народен представител, за когото да си мечтаем. С написаното не поставяме морала на легендарния български треньор под въпрос. Ето какво каза самият той по повод влизането си в политиката(11):

„Нe cъм ce притecнявaл дa зacтaнa зaд Мaрeшки. Прeди дни ce cрeщнaхмe c хoрaтa му. Aкo другa пaртия мe бeшe пoкaнилa, щях дa приeмa. Живoтът ми e към крaя, врeмe e дa oпитaм мaлкo oт пoлитикaтa”,

– Димитър Пенев

Може би ви прави впечатление, че анализът на тази коалиция е доста по-хаотичен. Това се дължи на факта, че информацията около нея също е хаотична. Обща програма все още не е представена, а единственото, което наблюдаваме са хвърчащи лица из медийните студия. Все пак “Ритнитопъ” си направи труда да разгледа партиите “НФСБ” и “ВОЛЯ” поотделно, за да успеем да дадем ясен отговор на въпроса от заглавието на статията.

Анализът на спортните политики, предложени от ПП “НФСБ” приключва с това изречение, тъй като спортната тематика не е заложена никъде из документите на партията. Както стана дума по-горе, ПП “ВМРО” е била партията в миналата коалция, която се е занимавала с този казус. Сега картите се пренареждат и ПП “ВОЛЯ” поема спортната тематика на коалиционно ниво. За разлика от Симеонов, Веселин Марешки е осъзнал важността на спорта за българското общество и я е засегнал в политическата програма на партията си(12).

Странно или не, тук вече има предложения, които са по-различни. ПП “ВОЛЯ” предлага “осъвременяване на Националната стратегия за младежта”, както и “либерализиране на регулациите за спортисти, треньори, съдии и спортни деятели и подпомагане на тяхната мобилност и професионална реализация”. За пръв път в спортната политика, от анализираното до момента, иде реч за “либерализиране“. Това е именно обратното, на случващото се в момента и предложеното от КП “БСП ЗА БЪЛГАРИЯ”. В същото време обаче няма как да останем слепи за факта, че ПП “НФСБ” е част от настоящото управление. В този ред на мисли изниква следният въпос: “Възможно ли е Симеонов и компания да загърбят настоящите практики в спорта, отдавайки се на Марешката “либерална стратегия?

Няколко реда нагоре използвахме думата “хаотично”. Това е правилната дума, която описва този хибрид, наречен КП “ПАТРИОТИЧНА КОАЛИЦИЯ ВОЛЯ И НФСБ”.

ПП “ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВДА И СВОБОДИ”:

От началото на прехода, който видиш ли – все още продължава, ПП “Движение за правда и свободи, по-известна като ДПС, е неизменна част от българската политическа действителност. От 1990-та година насам няма случай, в който ДПС да не влезе в парламента(13). Единствено БСП може да се похвали с такъв успех. Не само това, но водената от Мустафа Карадайь организация за доста дълго време се бе позиционирала като трета политическа сила и по-нищо не личеше, че това може да се промени.

снимка: trud.bg

Лидерът на партията (в центъра на снимката) Мустфа Карадайъ заяви преди месец, че това ще бъдат най-важните избори за партията от 1989-а година насам(14). В продължение Карадайъ добавя, че “тези избори ще определят посоката за развитие на България”. С това твърдение сме абсолютно съгласни. Нека видим дали спортната политика на партията отговаря също на нашите представи.

С риск да бъдем прекалено лаконични сме принудени да приключим анализа на предложенията на партията в спортната тематика още тук. За жалост спортът не намира място в предизборната програма на ДПС(15). Разбираме, че има по-важни проблеми, с които България трябва да се бори, но за тези проблеми има и други медии, нали така? “Ритнитопъ” се интересува от спортния сеткор, а той видимо не попада в плана на партията за “рестарт на държавността”.

КП “ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ”:

Отново обединени в демократична коалиция, партиите “ДВИЖЕНИЕ ДА БЪЛГАРИЯ”, “ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ” И “ЗЕЛЕНО ДВИЖЕНИЕ” за момента са сигурен участник в новия парламент, според социологическите проучвания(16)(17).

снимка: БТВ

Един от съпредседателите на коалицията и лидер на ДА България – Христо Иванов е един от най-големите противници на настоящата власт. От години насам Иванов се бори със съдебната система в България, настоявайки за незабавна оставка на главния прокурор на Репбулика България – Иван Гешев(18). След кратък престой на поста като правосъден министър, през 2015 година Иванов подава оставката си поради отхвърлянето на предложената от него съдебна реформа(19).

В началото на август миналата година лидерът на демократичното движение достгина с лодка до брега на парк “Росенец” или т.нар. “летен сарай” на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Тази акция се развихри в истински политически скандал, който само за няколко дни се разрастна в масови протести в страната(20). Протестите в България бяха изключително активни през изминалото лято като те все още продължават, но не са до такава степен активни.

От събитията в последните години можем да твърдим, че Иванов и коалцията му ще се борят за тотално преобразуване на републиката. Една от любимите им думи, която се среща из цялото им публично представяне било то в медиите или социалните такива е “модернизация”. Това се отнася и за спортния сектор, който е засегнат в политическата програма на партията(21).

В предложените от коалцията политики ясно изпъква едно от основните действия, които ще бъдат предприети при евентуално тяхно управление. Става дума за “децентрализацията на управлението в спорта”. Докато другите партии, анализирани до момента, следват и предлагат политики на одържавяване в спортния сектор, тук става дума именно за обратното. В допълнение една от приоритетните мерки е свързана с “данъчни облекчения за всички фирми, които инвестират в спорта…”. Други мерки са “пренасочване на държавното и европейското финансиране на федерациите и членуващите в тях спортни клубове, главно и изключително към техните детско-юношески школи, и създаването на условия за ученически спорт”, както и “оптимизиране на условията за финансиране и инвестиции в спорта чрез минимизиране на условията за корупция в спорните организации, съдиийските комисии и федерациите, в тясно взаимодействие с реформите в правосъдната и правоохранителната система…”.

Всички тези предложения са наистина резонни с оглед на случващото се в българския спорт. Сигурно се питате кой е спортният човек в редиците на КП “ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ”. Ще останете приятно изненадани. Става дума за бившата номер 3 в света на тениса Мануела Малеева. Успяхме да се свържем с нея и ви предоставяме интервю, в което Малеева коментира най-болезнените проблеми в българския спорт, както и нуждата от децентрализация на управлението в спорта.

Интервю на Теодор Антонио Георгиев от “Ритнитопъ” с Мануела Малеева

Ако сте фенове на идеята спортът в България да бъде децентрализиран, и смятате, че настоящата политика трябва да бъде променена, КП “ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ” и бюлетина номер 11 са повече от логичен избор.

ПП “ИМА ТАКЪВ НАРОД”:

Според статистическите данни, партията на Слави Трифонов е фаворит за бронзовите медали на настоящите избори(22). Шоуменът стъпи с единия крак в политиката през 2016 година, когато бе създаден Инициативен комитет, който организира национален референдум, едновременно с изборите за президент на България. Референдумът беляза сериозен успех, докарвайки почти 3.5 милиона българи до урните, от които 2.5 милиона подкрепиха предложените от Слави и компания предложения(23).

снимка: plovdiv24.bg

Партията на Трифонов реши да се яви сама на предстоящите избори и по всичко личи, че има силата да заеме челна позиция в крайното класиране. Преди няколко седмици бе представен цялостният екип на ПП “ИМА ТАКЪВ НАРОД”, както и политическата програма. В нея има отделна секция, която представя приоритетите в спортния сектор(24). От програмата става ясно, че Слави подготвя масово ровене в шкафчетата. В първия от приоритетите е спомената “пълна ревизия на дейността на Министерство на Младежта и Спорта за последните 10 години”, както и одит на редица държавни дружества и инвестиции в спорта. Втората точка отново е свързана с проверки, този път иде реч за дейността на спортните федерации.

След като бъде направена обстойната проверка, целта ще бъде създаването на експертен съвет към спортното министерство, който да създаде “мащабна, законодателна, организационна, административна и управленска реформа в целия сектор”. От партията искат да използват и кадровия потенциал на Националната Спортна Академия за целите на реформата.

Следващата точка отново е свързана с финансирането на спорта в България, в частност с бюджета на спортното министерство. Приходите на министерството идват главно от Българския спортен тотализатор, или т.нар. тото. Това е и причината да бъде анализирано и състоянието на това държавно дружество. Сериозни са цифрите, които партията е предложила като бюджет за 4 годишен период – цели 200 милиона лева. Сума, която българският спорт не е виждал на държавно ниво, но в същото време не е фрапантна за частния сектор. Настоящият бюджет на Министерството на Младежта и Спорта е малко под 100 милиона лева, като бе вдигнат с цели 20% спрямо миналата година(25).

Последният пети приоритет ще се цели в изграждането на стратегия за спортните училища. Тук е споменат и “масовия спорт”, който е неизменна част от програмите на всички аналаизирани партии.

Прави впечатление и амбициозният срок, който ПП “ИМА ТАКЪВ НАРОД” си поставя за изпълнение на ревизията в държавата. Според сайта на партията само една година би била достатъчна, за да се ангажират отговорните структури в лицето на Сметна палата, Икономическа полиция, Прокуратура, ДАНС, ГДБОП и т.н. Знаейки колко бавни са процесите в администрацията на Република България, екипът на “Ритнитопъ” слага под съмнение предложения едногодишен срок, но все пак се надяваме това да е наистина постижимо.

Програмата на ПП “ИМА ТАКЪВ НАРОД” е наистина амбициозна и се стреми да “вдигне във въздуха” цялата държавана администрация, обръщайки офисите по министерства и държавни институции с цел да бъде намерена истината около случващото се в спорта през последните 10 години. Ревизия е обезателно нужна, но смятаме, че това е по-скоро предварителна работа и подготовка, която всяка една партия трябва да предприеме в началото на евентуалния си мандат. Ако смятате, че Слави и колегите му ще успеят да вкарат българския спорт в равновесие чрез този тип политика, то тогава на 4-ти април посегнете към бюлетина номер 29.

КП “ИЗПРАВИ СЕ! МУТРИ ВЪН!”:

Коалицията “ИЗПРАВИ СЕ! МУТРИ ВЪН!”, както може би се досещате, обединява във себе си ПП “ДВИЖЕНИЕ 21”, ПП “ДВИЖЕНИЕ БЪЛГАРИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ” И ПП “ЕДИННА НАРОДНА ПАРТИЯ”(26). С други думи две от най-колоритните имена от протеста – Мая Манолова и Николай Хаджигенов обединиха усилията си, изправяйки се заедно срещу настоящото статукво. Очакваше се коалицията да е още по-широка и други партии да се включат, но това е крайният й формат.

снимка: БНТ

Коалицията представи съвсем наскоро политическата си програма за периода 2021-2025 година, която включва и “Развитие на спорта и спортната инфраструктура”(27). Спортните политически цели на партията са сходни на тези на КП “ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ”. Единствено тези две партии са заявили ясно в политическите си програми желанието си за децентрализация на управлението в спорта. Това е първата политическа цел на КП “ИЗПРАВИ СЕ БГ! МУТРИ ВЪН! в спортния сектор. Следващата точка съдържа в себе си друга политика, която се подкрепя от демократичната коалиция – “подкрепа за детския и масовия спорт и данъчни облекчения за инвестиции в тях“. В допълнение коалицията предлага създаване и развитие на липсващата спортна инфраструктура в редица физкултурни салони и спортни площадки.

В лицето на Манолова и Хаджигенов отново иде реч за промяна на настоящето. Тук отново въпросът е ЗА или ПРОТИВ това, което се случва на българската спортна сцена. Ако търсите промяна в настоящето КП “ИЗПРАВИ СЕ БГ! МУТРИ ВЪН!” с номер 18 може и да е правилният избор.

Мнението на Ритнитопъ:
Спортът и политиката се оказват все по-тясно свързани понятия и българската действителност определено не прави изключение.

Несъмнено идеята за децентрализация в спортното управление е това, което екипът на “Ритнитопъ” приветства с отворени обятия. Смятаме, че правилната на пазарната иконима ще намерят правилно приложение в българския спортен сектор.

Както споменахме – две са коалциите, които са заложили ясно това в програмите си – КП “ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ” и КП “ИЗПРАВИ СЕ БГ! МУТРИ ВЪН!”. Оттук изниква въпорсът “Кой ще свърши работата по-добре?” Това е върпос, на който вие сами трябва да си отговорите.

От своя страна, партията на Трифонов – ПП “ИМА ТАКЪВ НАРОД” също предлага смислени политики в спортния сектор. Ревизия в спорта със сигурност е нужна, за да се види какво е действителното състояние на спорта в България. Възможно е да се окаже така, че всички тези проблеми, които виждаме да са просто върхът на айсберга, но да има много потулени конфликтни точки, с които тепърва ще трябва да бъдат фиксирани.

Широката коалиция между Симеонов и Марешки е хибрид, който много трудно може да бъде правилно анализиран. Идеите на ПП “ВОЛЯ” стоят добре на хартия, докато тези на ПП “НФСБ” липсват изцяло. В този ред на мисли – възможна ли е либерализацията в спорта, ако коалиционните партнцори не са на същото мнение?

ПП “ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВДА И СВОБОДИ” е политическа структура, която също разчита на свободния пазар. Дори и някои от вас да не са на това мнение, това е амплоато, в което партията левитира. Това би означавало, че евентуално тяхно оправление няма да води до ново одържавяване, но има възможност да не се промени и нищо.

Втората политическа сила от десетилетие насам – КП “БСП ЗА БЪЛГАРИЯ” има наистина амбициозни планове за развитието на спорта в България. С риск да повторим казаното, червената коалиция е рожбата на партията, под чието ръководство са постигнати най-големите спортни успехи на България. Но както споменахме и по-горе. Времената са други. Биха ли сработили същите методи и в днешно време?

За финал оставяме управляващата партия и нейните коалиционни партньори – КП “ГЕРБ – СДС”. Не можем да си затворим очите за проблемите, но не можем и да не кажем “браво” за свършеното. Сами обаче ще трябва да прецените кое от двете надделява.

Надяваме се да сме успели да ви дадем възможно най-точната представа за плановете в спорта на политическите формации у нас. Наясно сме, че в България има други, по-сериозни проблеми, които биха ви помогнали в избора ви на политическа партия или коалиция, но спортът е отражение на всичко случващо се! Каквото и да решите! Най-важно е да гласувате! И вече нямате извинение, че няма за кого!

Много е важно не просто да виждаш проблема, а да намираш решение за него! Това е нашата мисия!

Източници:

(1)(16)(22) “Галъп”: Борисов приключва мандата с доверие като на Орешарски. (19, February). Mediapool.bg. https://www.mediapool.bg/galap-borisov-priklyuchva-mandata-s-doverie-kato-na-oresharski-news318482.html
(2)(9)(17)(26) Централна избирателна комисия. (n.d.). Централна избирателна комисия. https://www.cik.bg/bg/ns2021/registers/per
(3) Парламентарни избори :: Парламентарни избори 2017. (n.d.). Резултати от избори. https://results.cik.bg/pi2017/rezultati/
(4) Българска Социалистическа Партия. https://bsp.bg/files/vizia_za_bulgaria.pdf
(5)(7) Емил Велев-Кокала и Христо Марашлиев обясниха защо искат да влязат в парламента. (n.d.). Actualno.com. https://www.actualno.com/politics/emil-velev-kokala-i-hristo-marashliev-objasniha-zashto-iskat-da-vljazat-v-parlamenta-news_1566115.html
(6) От спорта в политиката: Защо Емил Велев – Кокала стана кандидат-депутат. (2021, March 19). bTV Новините. https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/ot-sporta-v-politikata-zashto-emil-velev-kokala-stana-kandidat-deputat.html
(8) Българска Социалистическа Партия. https://bsp.bg/files/predizborna-platforma.pdf
(10) Dariknews.bg. (2021, April). „Патриотична коалиция – ВОЛЯ и НФСБ“ представиха листите си (СНИМКИ/ВИДЕО) – България – DarikNews.bg. dariknews.bg. https://dariknews.bg/novini/bylgariia/patriotichna-koaliciia-volia-i-nfsb-predstaviha-listite-si-snimkivideo-2262534
(11) Димитър Пенев: Ако друга партия ме беше поканила, щях да приема. (2021, March 4). Fakti.bg – Да извадим фактите наяве. https://fakti.bg/bulgaria/558602-dimitar-penev-ako-druga-partia-me-beshe-pokanila-shtah-da-priema
(12) Управленска Програма-Движение ВОЛЯ. Движение ВОЛЯ – Проект на Веселин Марешки. https://volya.bg/programa/
(13) Парламентарни избори в България – Уикипедия. (2006, February 14). Уикипедия. https://bg.wikipedia.org/wiki/Парламентарни_избори_в_България
(14) Мустафа Карадайъ: Тези избори са най-важните от 1989 г. насам. (2021, February 16). bTV Новините. https://btvnovinite.bg/bulgaria/mustafa-karadaja-tezi-izbori-sa-naj-vazhnite-ot-1989-g-nasam.html
(15) Предизборна програма. (n.d.). ДПС България – Начало. https://www.dps.bg/predizborna-programa.html
(18) News.bg. (n.d.). Христо Иванов иска оставката на Гешев пред ВССhttps://news.bg/crime/hristo-ivanov-iska-ostavkata-na-geshev-pred-vss.html
(19) ГЕРБ бламира съдебната реформа, Христо Иванов подаде оставка. (09). Mediapool.bg. https://www.mediapool.bg/gerb-blamira-sadebnata-reforma-hristo-ivanov-podade-ostavka-news242864.html
(20) Скандал на брега в парк „Росенец“ между Христо Иванов и охранители. (2020, July 7). bTV Новините. https://btvnovinite.bg/bulgaria/skandal-na-brega-v-park-rosenec-mezhdu-hristo-ivanov-i-ohraniteli.html
(21) Спорт. (n.d.). Демократична България | България може много повече. https://demokrati.bg/program/choveshki-kapital/sport/
(23) Национален референдум :: Президент и вицепрезидент на републиката и национален референдум 2016. (n.d.). Резултати от избори. https://results.cik.bg/pvrnr2016/tur1/referendum/
(24) Спорт. (2021, March 4). Има Такъв Народ. https://pp-itn.bg/sport/
(25) Бюджетът на ММС е драстично увеличен до рекордните 97.6 млн. лв. (2020, December 5). СЕГА. https://www.segabg.com/hot/category-sport/byudzhetut-na-mms-e-drastichno-uvelichen-rekordnite-976-mln-lv
(27) ПРОГРАМА 2021 – 2025 – Мая Манолова. Мая Манолова. https://izpravise.bg/programa-2021-2025/

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *