Press "Enter" to skip to content

Спорт и политика. Как Мануела Малеева гледа на ситуацията в българския спорт?

Заподозреният отново е Мануела Малеева, но този път настилката не е клей или трева, а е политическата сцена в България.

Когато говорим за Мануела Малеева няма как да не преклоним глава пред спортните ѝ успехи. Българската тенисистка, която достига престижното 3-то място в световната ранглиста, е една от най-успешните ни спортисти за всички времена.

Някои от вас може да не помнят онзи майски ден в Перуджа, когато 17-годишното българско чудо започва своето участие в Italian Open. Годината е 1984-та, мястото както споменахме – Италия. Главен фаворит в турнира е невероятната Крис Евърт от САЩ.

Италианската действителност се превръща в кошмар, който еволюира в сън за Малеева. Поради лошите метеорологични условия, изразени в непрестанни дъждове, мачовете от турнира биват масово отлагани и за “радост” на нашето момиче ѝ се налага да изиграе три мача в рамките на един ден.

Мануела обаче съумява да спечели всичките си срещи и да достигне до четвъртфинала, където се справя с Вирджиния Рузичи от Румъния. Приказката не приключва. Състезателката ни разгромява Карлинг Басет от Канада с 6:2, 6:2 и достига до финала в Италия след по-малко от час игра.

Вече споменахме кой е фаворитът в турнира. Именно Крис Евърт очаква Малеева на финалната права. Американката е носителка на общо 18 титли от Големия шлем към този момент, като седем от тях са на клей. Те са извоювани на турнира “Ролан Гарос”. Това прави Евърт без съмнение единствения възможен победител в този мач.

Финалният резултат е 3:6, 3:6, но не в полза на Евърт. Мануела Малеева е сензацията на турнира в Перуджа, след като записва победа над световната номер 2 на любимата ѝ настилка.

Това разбира се е просто едно от стотиците тенис преживявания на най-голямата от сестрите Малееви. Участията ѝ в турнирите от Големия шлем не могат да се съберат на пръстите на цялото човешко тяло. Ще ни е нужен още един, за да ги съберем. Цели 41 пъти българката се бори в най-престижния тенис турнир, като дори успява да извоюва и титла на смесени двойки на US Open през 1984 година. Трофеите във WTA сериите са 19 на брой. Няма как да не споменем и бронзовия медал от Сеул през 1988 година. Олимпийските игри, на които България завършва на престижното 7-мо място.

Мануела Малеева безспорно е истински феномен в българския спорт. Сега обаче годината е друга, дори векът е друг. Всичко е различно. Както в спорта, така и в политиката. Едно нещо обаче не търпи промяна. Това нещо се казва Мануела Малеева. Както на корта, така и в гражданската си позиция, българката е непреклонна.

Предполагам сте прочели статията ни относно управлението на ПП ГЕРБ през последното десетилетие. Много ясно са описани политическите амбиции на партията, които колкото и хубаво да звучат, не се сбъдват. Успехите на отборите ни и индивидуалните състезатели са рядкост. Класиранията на националните отбори по баскетбол и волейбол на европейските първенства изглеждат плод най-вече на индивидуалната класа на играчите.

Каква обаче е ролята на Малеева в българския спорт днес? Бившата тенисистка дава шанс на стотици българчета да водят нормален начин на живот. След много труд, българката създава работилница в Стара Загора, в която по швейцарски модел се изработват ортопедични шини, които помагат на децата в нужда.

Това е Мануела Малеева. Невероятен човек и спортист. Но каква би била като политик? Ако съдим за нея по това как се труди – то тогава не трябва да се съмняваме, че това ще бъде поредното нейно амплоа, в което ще се представи блестящо. От друга страна политиката в България се е превърнала в мръсна дума, успявайки да промени представите дори и за най-светлия човек. Затова нека просто чуем какво каза Мануела Малеева пред Теодор Антонио Георгиев от “Ритнитопъ“.

Мнението на Ритнитопъ:
През последните години българският спорт се намира в бездна, до чието дъно светлината не достига. Както във футболa, така и в останалите спортове “стари муцуни” дърпат конците, което не води до просперитет. Спортът е важен мотиватор и обединител на нацията, който може да бъде ключова част в изграждането на националната ни гордост. Гордост, която към момента лежи на стари лаври.

Популярно или не, мнението, че мнозина българи очакват Стилиян Петров да заеме поста като президент на българския футболен съюз е факт. Бившият капитан на националния ни отбор, Селтик и Астън Вила се е доказал на терена и извън него. Това ни дава право да вярваме, че ще съумее да управлява и футболната действителност.

Това важи и за Мануела Малеева. Доказан спортист и страхотен професионалист. Качества, които могат да бъдат умело използвани в политиката. Тук не става дума за пари. Тук става дума за любов. За разлика от повечето български политици и кандидат-такива, Малеева съвсем спокойно може да напусне България и да живее достоен живот. Случаят обаче е друг и е рядкост. Ако не сте го направили – изгледайте интервюто!

Много е важно да анализираме проблемите, а не просто да ги назоваваме. Затова, ние от Ритнитопъ, изготвихме цялостен анализ на политическите програми на различните партии и коалциии, които имат шанс да бъдат в следващия парламент! Вижте, какво имаме да ви кажем! И покажем!

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *