Press "Enter" to skip to content

Трябва ли да има промяна във формата на елитното ни първенство?

Отново се заговори за промяна във формата в Първа лига, а мненията са разнопосочни.

В следващите редове ще се впуснем в търсене на отговор относно това каква трябва да бъде схемата на Първа лига. Промяна във формата имаше и за настоящия сезон, а още преди да е приключил се прокрадна темата за нов вариант за следващия шампионат. Идеята е бройката на отборите да бъде повишена на 16. През изминалото десетилетие процесите бяха точно обратните, като стремежа бе да се намаляват участниците с цел повишаване на качеството.

Именно квалитетът е нещото, което трябва да стои на преден план. Разбира се представянето на отделните отбори си е чисто тяхна отговорност. Ние обаче наблюдаваме един сериозен проблем, който е свързан с финансова немощ за много от клубовете при влизане в елита. Пресни примери за това несъмнено са „Дунав“ и „Верея“. Тази неспособност да се постигне стабилност е още по-срещана в долните дивизии. „Витоша“ също прекъсна участие във Втора лига след изпадането си. Споменаваме това, защото ни се струва странно как има редица отбори, които не съумяват да си позволят лукса на елита, а в същото време се обсъжда идея да има повече участници.

В момента разполагаме с редовен сезон и плейофна фаза. За този белгийски модел имаше много разногласия. Първоначално на масовия фен, та и на някои специалисти им беше трудно да разберат как точно би функционирала тази схема. С опита изграден през последните 5 години вече ни се избистри как се случват нещата, но критиките към формата не стихват. През този сезон имаше поредна промяна, която засегна най-вече плейофите за оцеляване и бараж за Европа. Едната четворка, бореща се за европейско участие е съставена от тимовете от заели места от 7-о до 10-о. За оцеляване се борят останалите четири (11-14 място). Изпадащите биха били два.  Това може и да не стане, ако приемем, че ще има увеличение на тимовете на 16. Иначе най-сериозни въпросителни за смисъла на сегашния формат идват след мачове между тимове, които нямат и теоретично шанс за по-предно класиране.

Склонни сме да се съгласим с твърдението, че има какво да се подобрява в това отношение. Може би и използването на класическа схема позната ни отпреди има своите плюсове. Биха се играли 30 кръга с разменено гостуване между 16-те тима. Общо взето няма какво да се обърка. Форматът си е прост и залогът в мачовете е ясен. Прокрадва се мнението обаче, че има вариант да се стигне до много безсмислени срещи, което да провокира и уреждането им.

Ако приемем, че подобен ход бъде задействан, то ще видим в елита първите два отбора от Втора лига. Ще има и евентуален трети от там, стига той да си спечели баража с последния от efbet лига. Това всичко са условности.

Какво е мнението на футболните деятели?

Преди седмици вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев бе категоричен, че промяна няма да има. Венцеслав Стефанов обаче изрази съмнение, че това е крайно решение:

“Вече три години говоря против формата на сегашния шампионат. За мен форматът с 16 отбора е най-точният за българския футбол – 30 кръга и още шест-седем срещи за Купата на България. Четох, че Фурнаджиев казва, че за новия сезон не могат да се променят нещата. Не, абсолютно форматът може да се промени за новия сезон. Явно не е добре запознат човекът. На него силата му е в другия бизнес – с автомобилите. Важни са хората по регионите, а не какво казал този или онзи. В Швейцария за всяко нещо правят референдум, а ние тук – куче влачи рейс.“(1)

Така или иначе до началото на новия сезон има достатъчно време, че да видим няколко завоя в решенията за промяна на формата. Голямата въпросителна е дали има достатъчно тимове, които да могат да дишат спокойно в елита и да са сигурни, че ще могат да си позволят финансово подобно участие?

Виждаме, че дори грандовете не са застраховани от финансов колапс. Би било неприятно да станем свидетели на пореден отбор, който да напусне първенството заради безпаричие. Пример за това бе и „Етър“ през 2014 година. В началото на предната декада започна намаляване, за да се вдигне класата в шампионата. Това не беше последователно, тъй като сравнително веднага имаше „рестарт“ на елита. Бяха вкарвани тимове като ЦСКА София и „Верея“, покрили изискванията за участие.

Споделяме ви и още едно мнение, което е на другия полюс и е донякъде пряка опозиция на думите на Стефанов. То идва от изпълнителния директор на “Левски” Павел Колев:

Накратко по въпроса за форма̀та на първенството в България – от годишния доклад на УЕФА (виж по-долу) става ясно, че все повече европейски държави въвеждат система с плейофи. Това се прави по ред причини, но главните са две:

1. Да се отложи развръзката в борбата за ключовите позиции в класирането (титла, визи за евротурнирите и изпадащи) колкото се може повече във времето.
2. Да се увеличи коефициентът на тежест на всеки мач от първенството спрямо крайното класиране (това, за да го разбереш, се изисква някакъв санитарен минимум на IQ, но простичко мога да го обясня така: уреждането на мачове се свежда до минимум, защото почти няма отбори, които да играят за нищо още след първата половина на първенството). Оттук и големият вой на любителите на черното тото срещу сегашния формат, много по-добре е да има повече отбори с равен сезон (без плейофи), в който още след 10-ия кръг ще има една група от 5-6 отбора, които нито могат да се класират за Европа, нито да изпаднат. Познайте какво ще се случи тогава?

Също така, някой(и) трябва спешно да бъдат спасени от изпадане този сезон, но това не налага промяна на формата, а само увеличаване на отборите в групата, което в условията на пандемия и катастрофално финансово състояние на клубния ни футбол, може да се направи без проблем (Турция и Сърбия го направиха през лятото на 2020 г.) Друг е въпросът какъв ще е ефектът и как тези отбори ще издържат финансово, както и дали всички ще отговарят на лицензионните критерии (тук сме я докарали дотам, че на някои места топлата вода в съблекалнята за гости е радост, а мухълът по стените е част от местния колорит).

Само през 2018 г. още 4 европейски държави са въвели система с плейофи – Гърция, Финландия, Армения и Гибралтар.

И последно – форматът на първенството няма нищо общо с броя на отборите, които ще участват в него. Броят на отборите зависи от визията за развитието на футбола в съответната държава, икономическото ѝ състояние, футболната инфраструктура и дали целта е да се прави някакъв смислен бизнес продукт, или да се имитира дейност чрез активно чесане на пети и задкулисно въртене на броеници.” (2)

Не трябва да забравяме, че договорът за телевизионните права също играе съществена роля. Някои от клубовете не са доволни от парите, които получават в момента. Ако те трябва да се разпределят между 16 тима, то сумата може би ще бъде още по-незадоволителна.

Винаги има плюсове и минуси относно формата. Общо взето последните години се оказват експериментални, ако приемем, че ще се върнем към класиката. Ако можем да изтъкнем категорично нещо позитивно, то е че в елита би следвало да се завърнат тимове като „Локомотив“ (София) и „Пирин“ (Благоевград). Други популярни отбори най-вероятно ще останат в efbet лига, ако погледнем моментните заподозрени в четворката за оцеляване – „Монтана“, „Славия“, „Ботев“ (Враца) и „Етър“. Въпреки че феновете на този етап нямат шанс да наблюдават мачовете от трибуните, то тук говорим за съставяне на едно интересно и богато на именити клубове първенство. Минусът обаче си остава – финансовата аларма може да се раззвънти във всеки един момент. Темата за формата ще става все по-актуална, а ние ще я проследим заедно с вас.

Мнението на “Ритнитопъ”:
Ако трябва да обобщим, то нашият екип подкрепя наличието на класическите тимове с фенове и традиции в елита. Смятаме, че интереса към срещите може и да се покачи. Има едно сериозно „но“ и то е свързано с притеснението ни, че финансовите проблеми и нестабилност дебнат от всеки ъгъл.

Рискът да се стартира с 16 отбора и някой от тях да не завърши сезона е реален и сме го виждали нееднократно. Разбира се гаранция за това няма, без значение от бройката. Силно се надяваме, че тези наши притеснения ще си останат само в статията и няма да се налага да говорим на тази тема повече. Важното е интереса на феновете и нивото на първенството да се покачват, независимо от броя на тимовете.

Много е важно не просто да виждаш проблема, а да намираш решение за него! Това е нашата мисия!

Източници:

(1)Интервю на Венцеслав Стефанов пред БНТ. https://bntsport.bg/news/venci-stefanov-se-izkaza-za-formata-na-parva-liga-i-otnovo-zahapa-kraev-19261news.html

(2) Изказване на Павел Колев по темата с формата на първенството. https://www.segabg.com/category-sport/pavel-kolev-lyubiteli-na-cherno-toto-sa-za-smyanata-na-formata

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *