Press "Enter" to skip to content

След поредната рокада: Скъпият лукс да сменяш треньорите.

У нас най-сладкият момент е този, в който посочим „виновника“ с пръст. Когато си набеден за такъв, няма какво да те спаси от „народния съд“. В нашия ритнитоп най-често в тази роля влизат треньорите. Заслужено ли е това?

Треньорите ли са винаги виновни? В последните седмици няколко отбора записаха негативни резултати. По шаблон, почти със скоростта на светлината се заговори за треньорски промени, пълен рестарт, а футболисти са зачеркнати с дебелия флумастер от първия отбор.

Заглавия от сорта „Славиша Стоянович се сбогува с футболистите“(1), „Бъдещето на Акрапович зависи от мача с „Ботев“ (Враца)”(2), „Херо подаде оставка след загубата от „Левски(3) заляха медийното пространство, а все още не са изминали два месеца от подновяването на първенството.

Това ни накара да „теглим чертата“ и да оценим какъв е ефектът от непрестанните треньорски промени.

Ето, че актуалната действителност ни предоставя пример, който да разгледаме.

На Бруно Акрапович му “биха шута”. Босненският специалист, който дойде като носител на две последователни купи на нашата страна, беше начело на ЦСКА София в едва 16 мача, преди да си събере багажа. Причината? Незадоволителни резултати(4) .Какво може да постигне човек за по-малко от половин година начело на футболен клуб е интересен въпрос, чийто отговор ще опитаме да дадем в следващите таблици.

Първата представя цифрите от началото на престоя на Акрапович в “Локомотив” (Пловдив). Неговите дебютни 16 мача. След тези резултати той остана още две години начело на клуба, печелейки исторически две последователни купи.

… а ето и статистиката от 16-те мача на босненеца в ЦСКА София:

Парадоксът е налице. Под ръководството на Акрапович, “червените” печелят 22 точки за първенство. Повече е спечелил само отборът на “Лудогорец” – 26. Наистина, от допълнителен коментар по темата няма нужда. Цифрите сами говорят за “слабото” представяне.

Оттук следват други въпроси, чиито отговори касаят финансовото бъдеще на “армейците”. Каква е неустойката на Бруно Акрапович? Как отбор, който според годишния финансов отчет от 2020 г. е натрупал десетки милиони задължения, за иначе краткото си съществуване под това дружество, ще изплати дължимото?

От “Ритнитопъ” сме наясно, че тези въпроси няма да получат отговор. Но трябва да си дадем сметка, че тази бездънна яма погуби вече автентичния ЦСКА, на път е да погуби “Левски”, а много други клубове бяха ликвидирани и феновете им останаха без отбор в елита. Ей така, заради нескопосано управление.

И това е последната стъпка. А целият хаос започва от една треньорска смяна, след което омагьосаният кръг не спира да се върти с години. Попитайте фен, на който и да е клуб, по собствено желание.

Дори в момента съдбата на “Левски” е зависима от заплатите, които клубът дължи на бившия си старши треньор Петър Хубчев.

Какво подтиква треньорската смяна?

Сякаш тук става дума за психология и смяната често е пряко следствие на отговорът на един въпрос: “Кое е по-скъпо: търпението или уволнението?”

Много е лесно при неуспех да търсиш виновник. Както вече споменахме, тази дума носи особено значение в българската футболна (и не само) действителност. Сякаш най-лесният изход от ситуацията е да посочиш някого с пръст; в нашия пример – треньора, след което и да го уволниш.

И често тълпата е доволна. Идва нов треньор, нови очаквания, блян за успехи.

Струва ни се, че решенията са и плод на криворазбраното у нас усещане за отговорност. От “Ритнитопъ” живеем с други разбирания за това какво значи да я поемеш на плещите си. Но за това след малко.

Не е тайна, че работата на един старши треньор във футболен клуб се оценява само от резултатите на терена. Точно тук някъде се губи логиката. След 10-годишното царство на “Лудогорец” в нашия шампионат, клубовете вече би трябвало да са разбрали, че просто една треньорска смяна не е достатъчна, за да прекъснеш подобна хегемония.

Но в клубовете у нас цари хаос, който не само не спира, а се увеличава със скоростта на светлината.

Решенията, които се взимат под емоция от резултат, сякаш са прекалено много. Как точно се взима решение, когато главата ти „ври и кипи“ след футболна среща? Само за да си припомним, защото е редно да се учим от миналото и да не повтаряме грешките си, добавяме няколко примера:

  • Удължаването на договора на Николай Митов в „Левски“, минути след емоционално изпразваща победа над „Лудогорец“ (5)
  • Уволнението на Николай Киров от „Ботев“ (Пловдив), след нещастно загубен финал за Купата на България (6)
  • Уволнението на Стамен Белчев от ЦСКА София, въпреки вдъхновяващото класиране в групите на Лига Европа (7)

Няма нужда да ви уверяваме, че списъкът не приключва дотук, но тези примери са достатъчно, за да се вникне в глупостта.

Треньорската смяна е каталистична промяна. Когато обмисляш прилагането ѝ, редно е да се запиташ няколко простички въпроса: „Какви са целите, които са поставени на треньора?“; „Изпълнени ли са тези цели?“; „Достатъчно време ли е дадено за постигането им?“.

Тук някъде ние, като странични наблюдатели, бихме могли да се вгледаме в проблема. Въпросните цели – дали краткосрочни, дали търсейки резултат далеч във времето, отсъстват. Няма ги! Поне такива, които са базирани на реалност. За доминацията на “Лудогорец” се разбра навсякъде, но съперниците му, някак наивно, вярват че могат да се конкурират с “орлите” на база… името си.

И този “рецидивизъм” не спира. Треньорите се сменят като носни кърпи.

В „Левски“ от 2008 г. насам има 28 (двадесет и осем!) треньорски рокади. Това прави по малко над двама треньори на сезон. Е, какви могат да бъдат очакванията след подобна статистика? Резултатите са ясни за всички – те просто липсват.

Откакто ЦСКА София е в „Ефбет лига“, тимът е направил 12 рокади. За по-малко от 5 години. Резултатите? Вечен подгласник на „Лудогорец“. Както си припомнихме от гореизброените цитати, единственият специалист, постигнал отличителен резултат с тима, е възнаграден с… уволнение.

„Ботев“ (Пловдив) –  след тригодишния престой на Николай Киров, който вече си припомнихме как приключи, начело на клуба са били петима специалисти в рамките на по-малко от две години.

За да не бъдат просто безпочвени тези критики, нека проследим къде е имало дълготраен престой и какъв е резултатът. Ще изредим примерите, защото те са срамно малко за такъв период от време.

Мнението на Ритнитопъ:
Въпреки постоянните реплики, че футболът ни е слаб, забелязваме и добри практики, които се прилагат в нашите клубове. Те обаче са крайно недостатъчно и още по-непостоянни. Липсата на дългосрочна стратегия и цели, рано или късно ни изправя пред улица без изход. Тогава идва ред на емоционални решения с нулеви аргументи. А изграждането на визия за бъдещето ти ти дава структура. Обратното е равно на фалит.

Тук ще се върнем на темата за отговорността. След като се вгледахме в тези цифри, трудно можем да определим кой я поема при лошите резултати и по какъв начин става това. Крайно алогично звучи единственият изход да бъде уволнение/хвърляне на оставка. Не! И в живота, и във футбола, поемането на индивидуална отговорност не става с отказване или в повечето случаи от нашия пример – уволнение. Става с търпение, анализи и вземане на аргументирани решения.

Така се постигат успехи, така се създава и конкуренция. Време е да се изкорени мисленето, че просто защото си постигал успехи в миналото, животът ти дължи успехи и в бъдещето. Точно обратното – това е най-прекият път към провала. Примери у нас, колкото искате!

Много е важно не просто да виждаш проблема, а да намираш решение за него! Това е нашата мисия!

Източници:

(1) “Стоянович се сбогува с футболистите“. Спортал (2021) https://sportal.bg/news-2021031807503457015
(2)Акрапович остава при едно условие”. Спортал (2021) https://gong.bg/bg-football/kupa-na-bulgaria/multimedia/video/akrapovich-ostava-v-cska-pri-edno-uslovie-629382
(3) “Херо подаде оставка”. БНР (2021) https://bnr.bg/varna/post/101431230/hero-podade-ostavka
(4) “Сензация: Акрапович е уволнен.” Спортал (2021) https://sportal.bg/news-2021032817443443226
(5) “Собственикът на Левски: Митов остава старши-треньор”. Спортал (2021) https://sportal.bg/news-2020062516283764589
(6)Ботев (Пд) уволни Николай Киров”. Спортал (2021) https://sportal.bg/news-2020060415044607571
(7) “ЦСКА-София уволни Стамен Белчев”. БНТ (2021) https://bntsport.bg/news/cska-sofiya-uvolni-stamen-belchev-12129news.html

One Comment

  1. Who put the ram in the rama lama ding dong Who put the ram in the rama lama ding dong март 30, 2021

    Вили Вуцов – най-честата и невинна жертва на тази злокобна практика. Сухия също. И Лаптопа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *