Press "Enter" to skip to content

Проби и кемпове. Има ли разлика и каква е тя?

Проби и кемпове. Това са две различни понятия, но в същото време участието във футболен кемп, може да доведе до реализирането на покана за пробен период. В следващите редове ще ви разкажем в подробности каква е разликата помежду им.

Нека започнем отзад напред. Още преди няколко седмици “Ритнитопъ” се зае с нелеката задача да изготви аргументиран и последователен отговор на въпроса “Как да стана футболист?”. Една от ключовите точки, които биха помогнали по пътя към успешна футболна кариера е свързана с т.нар. проби и кемпове.

как да стана футболист

Как да стана футболист?

(виж тук и останалите ключови точки)

В статията-майка пробите намират мястото си под точка номер 7 – “Трябва ли да се явявам на проби?”. Затова първо ще започнем с отговор на този въпрос, след което ще разгледаме и значението на кемповете, като за целта сме ви приготвили невероятно интервю с истински специалист в сектора!

Футболните проби са начинът, по който клубовете и отборите намират новите си таланти. Въпреки това пробните периоди в модерния футбол стават все по-голяма рядкост. Клубовете и екипите вече разчитат на мрежа от разузнавачи (скаути), за да намерят талант, който им е нужен. Често футболните клубове имат контакти с училища и ръководители на местни екипи, които ги информират за обещаващи таланти. Например, Манчестър Юнайтед вече не провежда открити проби(1). Всяко момче, което дойде в техния клуб, първо бива оценено от един от техните скаути.

Това обаче не означава, че пробите са изчезнали. За да стигнете до същинския пробен период в даден клуб, трябва да преминете през редица други изпитания, едно от които са кемповете. Сега много от тях се провеждат от агенции за таланти, които имат контакти с видни отбори. Ако видят талантлив играч, те незабавно го предават нагоре по веригата. По този начин се стига до т.нар. пробен период. Така че пробите не просто са вариант, а са и важна точка от вашата футболна кариера, все пак трябва да съобразите някои неща преди да се гмурнете в света на футболните пробни периоди и кемпове. Какво установихме дотук? За да ви повикат на проби, трябва да бъдете забелязани, а едно от местата, на които това може да се случи, са футболните кемпове! Ето и отговорите на някои от най-важните въпроси от света на кемповете:

1. Трябва ли да се отзова задължително на футболен кемп?

Ако бъдете поканени от уважаван клуб или професионален отбор – страхотно! Хич не му мислете и стягайте багажа си. Но винамавайте с поканите за кемпове от агенции и клубове, за които не сте чували. Много от тях рекламират възможността за реализация, като дават обещания, че ще ви осигурят място в професионален отбор. След това взимат таксата ви за присъствие, а вие разбирате, че треньорът, организиращ пробите няма нито опит, нито репутация, камо ли връзки с професионални отбори…

Случаите на измами не са един или два. Редица измамници пишат писма и имейли, в които твърдят, че са професионални, лицензирани, футболни агенти. Това е и причината “Ритнитопъ” да ви посъветва следното: Направете проучване на поканата преди да решите дали да присъствате! В случай, че не знаете как, винаги можете да ни изпратите имейл на office@ritnitop.bg, а ние ще се погрижим да не бъдете измамени!

2. Може да има присъстващи скаути, но може и да няма.

Внимавайте с всеки футболен кемп и агенция, които обещават да присъстват скаути от големите първенства и отбори. Може да присъстват скаути, но често няма такива. Ако организаторите на футболния кемп са уважавани, няма значение дали присъстват скаути, защото те ще ви препоръчат на отборите и клубовете. И тук отново ви препоръчваме да направите същото от миналата точка – Проверете откъде идва поканата за въпросния кемп!

3. Не очаквайте индивидуална, обратна, връзка, на всяка цена.

Футболните кемпове са по-различни от футболните пробни периоди. И в двата случая вие показвате качествата си пред някой, който оценява вашите способности. Но няма да получите непременно индивидуална оценка. Ако искате да научите как можете да подобрите играта си и шансовете си да станете професионалист или да получите футболна стипендия, тогава ви е нужна футболна оценка. Редица треньори предлагат индивидуални тренировки, на които можете да получите истинска обратна връзка за вашите качества. Този тип тренировки е нещо нормално за останалата част на света, но в България набира тепърва широка популярност. Ако се интересувате от повече конкретика относно индивидуалните тренировки, то тогава не се притеснявайте и ни задайте вашите въпроси!

4. Разберте какво точно търсят скаутите/треньорите.

Има широк спектър от качества, които треньорите търсят в перспективните играчи. Случва се играчите често пъти да остават изненадани от това, от което треньорите наистина се интересуват. Някои от очевидните неща са техника, движение и темпо, но темпераментът също е изключително важен. Треньорите искат да знаят, че ще можете да се справите с играта пред пълен стадион и крещящи фенове. Че ще можете да се справите с нараняване. Че ще можете да насърчите съотборниците си и да дадете всичко от себе си.

Не забравяйте да оставите добро впечатление, като пристигнете навреме на футболния процес, облечени съответно и с цялата необходима информация и оборудване. Също така е добра идея да изпратите предварително писмо с заедно с футболната си автобиография.

5. Разпределете енергията си по време на футболния кемп.

Преди да започне същинското фиаско, уверете се, че сте добре запознати с организационните въпроси. Разберете какъв е графикът, и то в детайли! Важно е да знаете как е разпределено времето, за да разпределите енергията си. Не изразходвайте цялата си енергия по време на първата част от цялото изпитание, за да ви останат сили и за мача. Опитайте се да поддържате равномерно темпо до мача, когато наистина да дадете всичко от себе си!

6. Забавлявайте се и помагайте на останалите!

Преди всичко футболът е отборна игра, която ни носи страст! Играйте с любов и не бъдете арогантни! Не се фокусирайте само върху себе си и не бъдете изнервени. Покажете истински професионализъм и не забравяйте – футболът е игра! А игрите трябва да са забавни!

Въпреки че отговорихме на едни от най-важните въпроси относно футболните кемпове, ние, от екипа на “Ритнитопъ” смятаме, че е много важно всяка една информация, която ви предоставяме да бъде максимално обективна. Затова ви предсатвяме разговора, който Теодор Антонио Георгиев от “Ритнитопъ”, проведе с Цветлен Димов и Мариян Матеев. Първият – основател на филиала на школата на “Динамо” (Загреб) във Варна, а вторият – един от малкото, които са избрани да прекарат пробен период в хърватския гранд!

Интервю на Теодор Антонио Георгиев от “Ритнитопъ” с Цветлен Димов и Мариян Матеев

След като отговорихме подробно на въпроса “Що е то футболен кемп?” е важно да се върнем отново към другото ключово понятие – пробните периоди! Пробите в професионален клуб могат да бъдат едно от най-важните преживявания в кариерата на един амбициозен футболист. Това е невероятна възможност да бъдат показани истинските качества на даден футболист пред неговия евентуален бъдещ работодател. Ако пробният период бъде успешен, шансът за получаване на предложение и договор е наистина висок!

Няма поставена граница затова, колко често даден футболист може да се явява на пробни периоди. Това обаче не означава, че всеки месец ще можете да обикаляте различни клубове и да показвате на какво сте способни. Когато отидете на изпитание, е разумно да се отнасяте много сериозно(2), като демонстрирате качествата, които са ви докарали до там, но и се опитате да му се насладите. Бъдете уважителни към персонала, треньорите и колегите, след което дайте всичко от себе си в тренировъчните сесии и игри.

Бившият помощник-треньор на Сър Алекс в “Манчестър Юнайтед” Рене Мюленстийн казва, че ключовото за пробите е да се уверите, че владеете основите правилно:

Общо взето всички шест точки, които се отнасят до участието ви във футболен кемп, се отнасят до евентуалното ви последвало участие в проби. Така че дори да пропуснете стъпката с кемповете, е важно да сте добре подготвени и за пробния период.

Мнението на Ритнитопъ:
Много рядко скаути от големите европейски първенства присъстват на мачове в детско-юношеските ни школи. Трампинът за младите таланти несъмнено са европейските и световни срещи и първенства, които се провеждат все по-често.

За жалост броят на участващите в тези мачове е ограничен. Това обаче не означава, че нямате шанс да достигнете до големия футбол, или както ние обичаме да го наричаме – ритнитоп! Един от вариантите за завладяване на футболната сцена са футболните кемпове и проби.

Пробните периоди във футболните грандове са истинска рядкост за българските таланти, затова кемповете са не просто приемлива алтернатива, а задължителна за обмисляне опция! Това е и причината за настоящата статия. Нейната цел е едновременно да ви мотивира да се реализирате успешно чрез предлагането на алтернативни възможности, както и да ви даде информация от кухнята на футболните проби и кемпове.

Много е важно не просто да виждаш проблема, а да намираш решение за него! Това е нашата мисия!

Източници:

(1) FAQs – Club information. (n.d.). Official Manchester United Website. https://www.manutd.com/en/help/faqs/club-information
(2) Sheen, T. (2015, May 5). David Beckham reveals secret of his success: Match of the day. The Independent. https://www.independent.co.uk/sport/football/news/david-beckham-reveals-secret-his-success-i-stayed-watch-match-day-rather-go-out-friends-saturday-night-10224905.html
(3) Цветлен Димов и Мариян Матеев в интервю за “Ритнитопъ”. Каква е разликата между проби и кемпове. https://www.youtube.com/watch?v=4pGgNi3AmDc

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *