Press "Enter" to skip to content

Конгрес на БФС – ще се случи ли?

Ще има ли конгрес на БФС? Това е въпросът, който всички си задават през последните 24 часа. Причината е публикуването на декларация , с която клубовете – членове на БФС заявяват, че НЕ искат извънреден конгрес на 25-и юни.

Извънреден конгрес на БФС ще има! Това бе новината, която зарадва едни и отегчи други на 15-и март тази година. Тогава временно изпълняващият длъжността президент на футболния регултор (БФС) Михаил Касабов обяви, че извънредният конгрес ще се състои на 25-и юни в Зала 1 на НДК(1). Какво обаче се обърка?

Декларацията, с която клубовете – членове на БФС заявяват, че не искат извънреден конгрес на 25 юни.

През вчерашния ден (22.04.2021г.) редица медии, сред които и “Ритнитопъ” публикуваха декларацията, с която клубовете-членове на БФС заявяват, че не желаят организирането на извънреден конгрес. Най-фрапиращото е, че в декларацията дори не се предоставя възможност на председателя на клуба да заяви, че желае извънреден конгрес. Интересно е решението на Изпълкома на БФС да се съгласи на извънреден конгрес и месец по-късно да използва горепосочените методи, за да го отменя. Каква е причината?

В началото на месец март тази година постъпи “свитък от искания за насрочване на Конгрес на БФС на 30 април 2021г. от 11:00ч. на Националния стадион “Васил Левски”, а при отпаднала забрана за провеждане на масови мероприятия – Зала 1 на НДК”(2). Исканията на тогавашния кандидат-президент на БФС Христо Порточанов се базираха на желанието на 255 клуба да се свика извънреден конгрес. След проверка на БФС по-малко от половината подписи бяха признати (121). Това бе и причината Изпълкомът на БФС да не уважи искането на Порточанов.

Внезапно след отхъврлянето на искането за извънреден конгрес, такъв бе насрочен. А сега най-вероятно ще бъде и отменен. Какво се случва всъщност? Нападките между Порточанов и настоящата управа на БФС не са ново събитие. Методите – също. Сега обаче е време развръзката да добие публичност. През следващата седмица се очавква Изпълкомът на БФС на свое заседание да отмени официално извънредния конгрес, тъй като такъв конгрес не е наложителен, а редовният конгрес ще е след по-малко от година, през месец февруари 2022г. Зад тези аргументи стоят задружно членовете на управленското тяло на съюза. Опорните им точки са следните(3):

1) Извънреден конгрес не дава пълен 4-годишен мандат на новоизбраното ръководство.
2) В случай на извънреден конгрес ще се наложи отново редовен контрес през февруари 2022 година. А два конгреса биха дошли “ту мъч” за бюджета на БФС.

Защо ли тези аргументи са ни познати отнякъде? Аааа да. Същото се случва и в българския политически живот. Оказва се за пореден път, че футболът и неговото състояние са прекрасно олицетворение на случващото се в цялата ни държава. Но да не залитаме в тази посока.

С оглед на събитията потърсихме незабавен коментар по темата от главните замесени лица. Такъв получихме единствено от Христо Порточанов. От страна на футболния съюз никой не благоволи да си вдигне телефона, дори и административните кадри, чиято работа е да си вдгиат телефоните в край на сметка. Както и да е. Чуйте коментара на г-н Порточанов:

Коментар на Христо Порточанов пред “Ритнитопъ” (23.04.2021г.)

Както се чува и от самия коментар, Христо Порточанов е на мнение, че БФС работи усилено, за да провали извънредния конгрес, тъй като настоящата управа няма да успее да спечели отново мандат.

Притеснението от промяната е огромно. Единственият начин е да отглат непрекъснато…Михаил Касабов твърди, че иска конгрес. Всъщност той е един от хората, които не искат конгрес, защото иска там да си стои, да си мишкува на сянка, да си получава там 13-14 хил. лева заплата, да обикаля света за сметка на футболния съюз, и на УЕФА, и на ФИФА. Неговото време изтича. Той е също така – подклаждащ…За съжаление мисля, че Боби е в основата. Той [Борислав Михайлов] ги подкокоросва да предприемат тази стъпка, защото знае, че ако има конгрес на 25-и ще загубят. Единственото нещо, което е в тяхна полза е ДА НЯМА КОНГРЕС…”

– Христо Порточанов пред “Ритнитопъ”

Жалко е, че не успяхме да покажем и другата гледна точка. Но вината не е наша. Имат телефони – да си ги вдигат.

Мнението на “Ритнитопъ”:
Българският футболен съюз не разполага с постоянен президент вече над година и половина. Ние, от “Ритнитопъ” смятаме това са абсолютно неприемливо.

Както разбираме от горенаписаното, извънредният конгрес НЕ означава “предсрочни избори”, тъй като през февруари 2022г. ще се състои редовен конгрес. Тогава ще бъде избран постоянният президент на БФС. Затова няма как мнението ни да е друго. Извънреден конгрес трябва да има. Възможно най-скоро.

Ако наистина се окаже, че клубовете-членове на БФС са принуждавани да подписват тези декларации против волята им, то тогава въпросът трябва да бъде отговорен от по-висока инстанция. Ние ще направим всичко възможно, този казус да бъде взет под внимание.

Много е важно не просто да виждаш проблема, а да намираш решение за него! Това е нашата мисия!

Източници:
(1) ОФИЦИАЛНО: БФС с извънреден конгрес през юни. (2021, March 15). nova.bg. https://nova.bg/news/view/2021/03/15/319321/%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%B1%D1%84%D1%81-%D1%81-%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%81-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7-%D1%8E%D0%BD%D0%B8/
(2) Изпълкомът насрочи дата за извънреден конгрес на БФС. (2021, March 15). Последни новини от света на спорта – dsport. https://dsport.bg/izpalkomat-nasrochi-data-za-izvanreden-kongres-na-bfs.html
(3) Усилено се работи за провал на конгреса на БФС. (2021, April 22). СЕГА. https://www.segabg.com/node/179320?fbclid=IwAR3gbBb3muqZIeoFFTJZwiHO0655EYF1ffeyAHD4Axzd_juTTzftg2C7tcI

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *