Press "Enter" to skip to content

Мутри вън!? Защо забравихме за тези в БФС? #ДОЛУБФС

Събитията от лятото, които изкараха стотици хиляди български граждани по площадите в и извън родината ни не са забравени. Тази статия има за цел да покаже именно това. Дори повече – да събуди не само футболното, но и цялото българско общество, което несъмнено трябва да си държи по едно паве, било то жълто или не, до възглавницата и да е готово за бунт във всеки един момент. Това, че темата е футбол, не означава, че не става дума за корупция, кражби и всякакъв друг тип порочни практики от страна на управленските кадри в БФС (Български футболен съюз).

Докога? Докога ще ни правят на маймуни? Ако не знаете защо настоящата статия е толкова пиперлива, не се притеснявайте. Сега ще обясним. На 23-и април “Ритнитопъ” зададе въпроса “Ще има ли конгрес на БФС?“. Поводът бе изтеклата снимка на декларция, с която клубовете – членове на БФС заявяват, че не искат извънреден конгрес на 25 юни! В декларацията дори не е предоставена възможност за различен отговор…

Декларацията, с която клубовете – членове на БФС заявяват, че не искат извънреден конгрес на 25 юни.

Екипът ни мигновено се свърза с един от кандидатите за президентския пост във футболния съюз – Христо Порточанов. От краткия му коментар стана ясно, че Борислав Михайлов стои зад акцията, която цели да отмени извънредния конгрес предвиден за края на месец юни. Още повече бившият вратар на националния ни отбор е имал намерение да се завърне на президентското кресло в БФС.

Коментар на Христо Порточанов за “Ритнитопъ”

До вчера всичко това беше просто слух. Много от нашите читатели ни обвиниха, че даваме трибуна на Порточанов, който също е бил замесен в порочни практики. Дали е така или не е обект на съвсем друга дискусия. Темата днес е управленското тяло на БФС, част от което не е Порточанов. Разликата е обаче, че човекът се оказа прав и днес се случи “немислимото”. Изненадващо или не, Борислав Михайлов оттегли своята оставка, която депозира през октомври 2019 година. Също така – извънредният конгрес бе отменен(1)(2)!

Днес, 28-и април, станахме свидетели на поредния опит българският футбол да бъде публично екзекутиран. Но да върнем лентата…

За провеждане на общото събрание на върховния орган на БФС, а именно Конгреса, за който се говори от вече повече от година, бе обявена дата – 25 юни. Ето защо логичното се случи и започнаха да се пръкват в пространството кандидатури, повечето от които неофициални.

Така с изказвания от сорта на „може би ще се кандидатирам“, „не е изключен такъв вариант“ се заявиха като кандидат-президенти на БФС добре познатият колкото с добро, толкова и с лошо Емил Костадинов(3), специалистът по спортно право Иво Ивков(4), президентът на футболен клуб „Марица“ (Пловдив) Христо Христов(5), Петър Величков, който е и настоящ член на футболния съюз(6), а със сигурност най-твърд в позицията си да атакува представителната функция в БФС бе гореспоменатият Христо Порточанов(7).

Вчера, 27-и април, обаче за пръв път се появи не просто едноличен кандидат, а сформиран екип. Да, това е правилният подход! Защото не са важни само личностите като единици, а и хората, с които те ще работят през годините. С подготвена презентация и цял „отряд“ футболни хора вчера Димитър Бербатов депозира пред футболната общественост своята кандидатура. Случи се на официална пресконференция, а не бе просто подхвърлено на медийната трапеза. Най-малкото това е признак на сериозен подход и уважение към институцията на БФС (молим да се прави разграничение между институцията и лицата, които я представляват).

Така 11 години след оттеглянето си от националния отбор през 2010г. Димитър Бербатов се завръща на бял кон. Всъщност още тогава той заяви мераците си(8):

„Ако ми омръзне да ви лъжат, може да ме потърсите, да ви оправя футбола. Надявам се да сте разбрали защо държа дистанция с вас и съм се държал така. След някоя друга година може да ме потърсите, ако искате футболът ви да върви нагоре.“

-Димитър Бербатов в интервю пред “Блиц” след оттеглянето си от националния отбор, 2010г.

Е, ето че се завърна! Бербатов изложи точките в програмата си, представи и екип. Екипът на седемкратния Футболист №1 на България включва още двама носители на приза и негови бивши съотборници – Стилиян Петров и Мартин Петров. Освен тях в „щаба“ на Бербо влизат и кадри с опит в БФС. Същият този Петър Величков, който по-горе бе споменат като член на Изпълкома на БФС. Преди футболния съюз Величков е бил дългогодишен изпълнителен директор на OMV България.

Борис Станков – човек, който също има опит в БФС и по-конкретно в международния отдел, бил е и делегат на двубои от Шампионска лига, Лига Европа и младежки квалификации, завършил е спортен мениджмънт в Англия. Името му е със сигурност е познато на по-възрастните и това не е случайно – Борис Станков–младши е внук на легендарния футболист, а по-късно и ръководител на ЦСКА със същото име. Син е на Александър Станков – бивш треньор и изпълнителен директор на редица родни и чуждестранни клубове (“Черно море”, ЦСКА, “Локо” (Пловдив)). Георги Владов е последното звено от екипа на Бербатов – адвокат, който се предполага, че ще отговаря по правните въпроси. Към настоящето той е в състава на арбитражния съд към БФС. Като завършек на всички тези квалификации, редно е да отбележим, че Стилиян Петров има образование от УЕФА за управление и икономика на спорта(9). Също така се занимава в професионален план със следкариерното развитие на професионални футболисти, а бизнесът му е ситуиран във Великобритания.

Така тази кандидатура се заформя като най-перспективна, тъй като обхваща както уважавани лица в света на футбола, каквито неминуемо са Бербатов, Мартин и Стилиян, така и експерти в различни области – нещо, което досега липсваше на БФС.

Идва обаче следващият ден, 28 април, когато се провежда заседание на Изпълителния комитет на БФС. На него се случват няколко фрапантни неща. Първото бе оттеглянето на оставката на президента в оставка Борислав Михайлов. Ни дума, ни помен от дълголедния ръководител на Съюза бе положението до днес. Ден след кандидатурата на Бербатов обаче той се появява от нищото и на практика бламира извънреден Конгрес през месец юни, тъй като следва да доизпълни мандата си от четири години, изтичащ през 2022г. Така че нов президент – догодина! Освен при едно условие – 1/3 от членовете на БФС да поискат извънреден Конгрес. Това обаче е малко вероятно. Като аргумент можем да изтъкнем думите на бивш кандидат-президент на БФС и настоящия треньор на ЦСКА (София) Любослав Пенев(10):

В сайта на БФС няма информация за клубовете-членове на БФС. Има ги в сайта на Министерството на спорта. 30 процента от клубовете, фигуриращи вътре, не функционират. Някои повече от 10 години.

Любослав Пенев, 2017г.

Не знаем кое е обаче по-шокиращото – оттеглянето на оставката или последващото решение? Искаме тук да отбележим, че от правна гледна точка действията на Михайлов са легитимни. Това обаче съвсем не значи, че са морални и доблестни.

По-късно днес бе взето и решение за смяна на формата в първенството. Точно когато сигналите за “черно тото” в БФС са все по-редки и по-редки, точно когато всеки един мач буди интрига…и точно когато един отбор, който допреди обявяването на текущия формат “закърпваше” сезона именно в месеците април и май, ще се бори за оцеляване. Това решение плуваше из медийното пространство от месеци, но днес то официално бе гласувано и прието. И както повечето решения на БФС, и това е недоносче. Нито бе казано тази година как ще се процедира с промоция и изпадане, нито какви са предпоставките за “рестарта”, както бе озаглавен и проекта за новия стар формат.

Какъв рестарт? Това е убийство. Връщане назад към порочните практики, които са известни на всички ни. Все пак, хубавото е, че плейофи ще има. Първоначалният проект изключваше и тях, което на практика би обезсмислило двубоите след средата на пролетния дял, когато два-три отбора са се откроили в битка за титлата, а другите си “играйкат” – както на терена, така и “под масата”.

No description available.
БФС: Сигналите за “черно тото” намаляват, снимка в. Дума (11)

И какви биха били ползите от нов формат с 16 отбра в Първа професионаолна лига и 18 – във Втора? Та дори сега бъдещето на повечето на хартия професионални клубове не е сигурно. Само този сезон от втория ешалон се отказаха “Витоша” (Бистрица) и “Кариана” (Ерден). “Нефтохимик” също бяха изправени пред тази дилема.

Още един въпрос: способни ли са клубовете да си позволят професионален лиценз? Отговорът е не или поне за повечето клубове. Пример даваме с третодивизионния “Загорец” (Нова Загора)(12). След като отборът печели промоция за професионалния футбол през 2017г., той не се възползва от нея поради финансови причини. Все пак не всеки може да си позволи да издържа професионален клуб. Въпреки това “Загорец” през настоящата кампания за Купата на България, макар и от Трета лига, успя да отстрани професионалистите от “Хебър” (Пазаржик). Оттук правим извода, че за някои не нивото, а парите не стигат.

Друга въпросителна излиза на преден план, що се касае до телевизионните права. В началото на сезона именно заради тях избухна скандал(13). Сега обаче отборите ще трябва да делят още по-малко приходи от тях.

След телевизионните скандалите дори се заговори за общи действия между двата вечни съперника “Левски” и ЦСКА. Ако е имало нужда двата големи съперника да се обединят, то моментът е не утре, а днес! Да им бием шута!

Отворено писмо на “Ритнитопъ” към феновете, отборите и медиите

Мнението на “Ритнитопъ”:
Скъпи приятели на футбола! Време е да се обединим!

Проектът „Ритнитопъ“ стартира преди по-малко от два месеца. Наясно сме, че идеята да Ви показваме проблемите в българския футбол, ни потапя в една „мръсна“ територия. Не сме и предполагали обаче, че събитията ще се развият толкова бързо, но към днешната дата ставаме свидетели на поредния удар по любимата ни игра.

Да убиеш конкуренция, интерес и качество е нелека задача, с която заемащите ръководни постове в БФС се справят блестящо. Но колко още удари може да поеме нашият футбол, преди да изчезне?

Едва ли някой е вярвал, че миналогодишните протести ще разклатят гнусните процеси по начина, по който го направиха. Зародиха се заченки на вяра, че нашият глас е значим. Че ние сме промяната! Че преходът ще се случи тогава, когато повярваме в себе си и в това, че всеки един глас е важен! Крещяхме с пълни гърла „Мутри вън!“, но защо забравихме за тези в БФС?

От „Ритнитопъ“ смятаме, че времето на разделение между „сини“ и „червени“, между „жълто-черни“ и „черно-бели“ отмина. Време е за пълно обединение. Време е гласът на футболния фен да бъде чут. Време е да покажем, че всичко зависи от общите ни усилия.

Въпросът ни е: Готови ли сме да се обединим?

#ДОЛУБФС

Много е важно не просто да виждаш проблема, а да намираш решение за него! Това е нашата мисия!

Източници:

(1) Боби: Връщам се, не видях нещо да се промени! Бербатов да заповяда на редовния конгрес (видео). (2021, April 28). Футбол, спорт, спортни новини – Sportal.bg. https://sportal.bg/news-2021042812440344135
(2) Няма да има извънреден конгрес. (2021, April 28). Футбол, спорт, спортни новини – Sportal.bg. https://sportal.bg/news-2021042812565407045
(3) Дневник. (2021, March 28). Емил Костадинов: Бих се замислил да се кандидатирам за президент на БФС. Dnevnik. https://www.dnevnik.bg/sport/2021/03/28/4191031_emil_kostadinov_bih_se_zamislil_da_se_kandidatiram_za/
(4) Иво Ивков: Вероятно е да се кандидатирам за президент на БФС. (2020, December 13). Футбол, спорт, спортни новини – Sportal.bg. https://sportal.bg/news-2021010412394157417
(5) Христо Христов: Решението ми да се кандидатирам за президент на БФС... (n.d.). Информационна агенция ПИК. https://pik.bg/%D1%85%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE-%D1%85%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2-%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BC%D0%B8-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BC-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%84%D1%81-news923646.html
(6) Topsport.bg. (n.d.). Още един кандидат за президент на БФСhttps://topsport.bg/bfs/oshte-edin-kandidat-za-prezident-na-bfs.html
(7) Коментар на Христо Порточанов по повод възможността БФС да провали умишлено извънредния конгрес. (2021, April 23). YouTube. https://youtu.be/vuDJ3ymff8s
(8) Blitz.bg/Sport. (2010, May 13). Бербо: Изморен и изчерпан съм, останалите може да разцъфнат като ме няма. Blitz.bg/sport. https://blitz.bg/sport/berbatov-life/berbo-izmoren-i-izcherpan-sm-ostanalite-mozhe-da-raztsfnat-kato-me-nyama_60644.html
(9) Стилиян Петров завърши магистратура в УЕФА. (2019, November 9). offnews.bg. https://offnews.bg/futbol/stilian-petrov-zavarshi-magistratura-v-uefa-715126.html
(10) Любо Пенев в писмо до премиера: За БФС не важат законите на България – Труд. (n.d.). https://trud.bg/%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE-%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D0%B2-%D0%B2-%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%BE-%D0%B4%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D1%84%D1%81-%D0%BD/?fb_comment_id=1569034019831216_1569228276478457
(11) БФС: Сигналите за “черно тото” намаляват. (n.d.). Вестник “ДУМА”. https://duma.bg/bfs-signalite-za-cherno-toto-namalyavat-n185933
(12) Topsport.bg. (n.d.). Загорец влезе във Втора лига, но парите са пречкаhttps://topsport.bg/amateur/zagorets-vleze-vav-vtora-liga-no-parite-sa-prechka.html
(13) Гоцев, Д. (2020, June 5). Задава ли се нов бунт на “Левски” и ЦСКА за телевизионните права? Corner.dir.bg. https://corner.dir.bg/futbol/zadava-li-se-nov-bunt-na-levski-i-tsska-za-televizionnite-prava?fbclid=IwAR2t1yxoRcFr_1-6pkFRgs8i-91nUnL8koqS6Y_p-SU28e-Tt0F9Dg4Eg6Q

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *