Press "Enter" to skip to content

Как да стана футболен агент?

Да си футболен агент най-често означава да се занимаваш с посредничеството при трансфери на футболисти от отбор “А” в отбор “Б”. За предлагането на тази услуга получаваш комисионна. Доста често сумата е истински щедра. Това зависи от цената на въпросния футболист. В настоящето обаче професията не приключва единствено с организирането на трансфери. Обхватът на понятието „футболен агент“ съдържа в себе си не само трансферни, но и сделки с рекламни, телевизионни и имиджови права. Именно това ще е темата на настоящата статия – как се става футболен агент и благодатна ли е тази професия? За десерт ще можете да чуете какво е мнението на професионалния футболен агент Илко Якимов в интервюто му за Теодор Антонио Георгиев от “Ритнитопъ”, който оперира на eдно от най-прекрасните възможни места – Англия!

Исторически погледнато повечето спортни агенти признават, че професията „футболен агент“ се е зародила през 60-те години на миналия век(1). Спортните агенции всъщност могат да бъдат проследени назад във времето до далечната 1925 година, когато състезателят по американски футбол Ред Грейндж наема агент, който договаря професионалния му договор. Грейндж е първият спортист, който има личен представител (т.нар. „агент“)(2). В последствие неговото заплащане се свързва с броя на феновете му и славата му, тоест колко е популярен. Това се превръща и в обичайна практика за спортистите.

Grange's debut on Thanksgiving | Pro Football Hall of Fame Official Site
Снимка от дебюта на Ред Грейндж

Така на 22-ри ноември 1925г. в деня след последната си среща за Университета на Илинойс, Грейндж подписва първия си голям професионален договор с “Чикаго Беърс” за крупната сума от 100 хиляди долара в момент, в който останалите професионални футболисти получават 25 до 100 долара на двубой(3). Ако въобще запишат участие.

Nov. 22, 1925: Bears sign Red Grange - Chicago Tribune
Снимка от подписването на първия професионаелн договор на Ред Грейндж

През 60-те години на миналия век работата на адвокатът Марк МакКормак с младия голфър Арнолд Палмър вероятно променя начина, по който спонсорите се отнасят към професионалните спортисти. От 60-те години насам много други забележителни спортни агенти правят впечатление с начините, по които работят с клиентите си. В една от сцените на известния филм “Джери Магуайър”(1996) спорният агент, изигран от Том Круз, е подтикнат от своя клиент, в ролята е Куба Гудинг – джуниър, да крещи многократно в телефона “покажи ми парите”.

Сцена от филма “Джери Магуайър” (1996)

По времето, когато филмът излиза ролята на спортния агент отдавна вече е трансформирана в една много по-сложна професия от простото договаряне на трансфери. В модерната ера на спортния мениджмънт популярността на състезателите е неимуверно свързана с тяханата продаваемост. Доста често участията в националния отбор на дадени играчи се използват именно с цел да се повиши популярността им и те да бъдат забелязани от потенциален купувач.

За да се стигне до сегашното състояние на този пазар е нужно да проследим събитията от последните три-четири десетилетия на изминалия век. След 1961г. започва рязкото увеличаване на заплатите на професионалните “ритнитопковци” на острова (главно в Англия) след като се премахва таванът върху заплатите на играчите(4). Същевременно се увеличава драстично и кастата на професионалните футболни агенти. Постепенно се оформя и днешното общество от агенти, които надхвърлят 5000 души, като около 600 от тях се подвизават в Италия(5). Към тези цифри не спадат хилядите специалисти в областта на спортното право, които се занимават със същата дейност без да им е необходимо да преминават през лицензионната процедура.

Както стана ясно, ролята на спортния агент не е една-единствена. В работната характеристика на тази професия влизат всевъзможни задачи(6):

 • Договаряне на трудови договори
 • Договаряне на концесионни споразумения
 • Представляване на организация, спортист или треньор в преговори със спонсори, рекламодатели и медии
 • Представляване на организация, спортист или треньор в преговори с отбори
 • Въвеждане на организация, спортист или треньор на различни събития
 • Сключване на договори с всякакъв вид служители и търговци, вкл. охранители
 • Управление на взаимоотношенията на организация, спортист или треньор с външни организации, включително обществени организации и благотворителни такива
 • Провеждане на имотно, данъчно и финансово планиране за спортисти, треньори или организации
 • Осигуряване на възможности за инвестиции
 • Работа като проводник между спортист, треньор или организация при разработването на маркетингови кампании

Но как всъщност се става футболен агент? Всичко казано дотук звучи изключително примамливо, тъй като възможността да се печелят солидни средства е налице. За да станете професионален агент не е нужно специално образование. През последните години обаче много държаваи се опитват да регулират дейността на спортните агенти. Повече относно нужните квалификации и курсове можете да чуете от интервюто с Илко Якимов в края на статията. Все пак е нужно да споменем, че съществуват изпити, които не са никак лесни.

На места агентите са задължени да плащат и такси, за да бъдат вписани в регистрите на официалните агенти. Националните футболни асоциации обикновено публикуват списъци с одобрени посредници, които трябва да помогнат на играчите, които се надяват да спечелят договор с даден клуб. Такъв е случаят и в България(7). Можете да достъпите до списъка с агенти(8), регистрирани към БФС, в графата с източници на края на статията. Има обаче подробности около агентите, които са вписани в регистъра на БФС, които Якимов изяснява в интервюто си за “Ритнитопъ”!

Всеки, който реши да се занимава с “футболно агентство” трябва да е много добре подготвен за юридическата страна на нещата. Всички тези сделки са белязани от редица договори, които трябва да бъдат внимателно създавани и преглеждани!

Интересно е какъв е профилът на хората, които се реализират като футболни агенти. Проучване показва, че повече от половината агенти на пазара са били част от футболния сектор преди да се впуснат в агентството, като близо 1/4 от тях (23%) са имали професионална кариера(9). Останалите предходни професии най-често са скаут, футболен мениджър или спортен директор(10). Големият брой бивши футболисти ясно показва, че тази професия често се разглежда от играчите като възможност за кариерно преориентиране.

Друг интересен факт, който и г-н Якимов потвърждава със своя опит е, че над 50% от участниците в гореспоменатото проучване основават свои агенции(11). Само 1/2 от всички агенции имат различни притежатели на акции, освен самите основатели, тоест – самите агенти. В 8 от 10 случая професионалният агент е собственик на агенцията(12). Такъв е случаят и с Илко Якимов.

Може да се изненадате, но услугите, които агентите предлагат са всевъзможни. Освен гореспоменатите задачи, в доста голям процент от случаите, агентите се занимават с личните проблеми на клиентите си. Придържайки се към резултатите от проучването, което цитирахме няколкократно, почти 50% от агентите търсят жилище на клиентите си, организират екскурзиите им или помагат на семействата им(13). Това по никакъв начин не означава, че агентите изпълняват ролята на “детегледачки”. Главната им задача от всяка една гледна точка е свързана с реализирането на успешни трансфери!

Cristiano Ronaldo's Agent Jorge Mendes To Testify In Tax Fraud Case
Хорхе Мендеш (ляво) и Кристияно Роналдо (дясно). Снимка: Xinhua News Agency

Бройката на агентите в световен мащаб драстично се увеличава, но не трябва да се залъгваме. Анализи показват, че около половината от всички сделки, които се извършват в т.нар. топ 5 първенства в Европа са дело на 83 индивидуални агенти или агенции(14). Така че големите препятствия в професията не са полагането на изпит или получването на лиценз. Най-трудно е създаването на репутация на качествен агент.

Бях по-добър от Златан. Научих всичко в ресторанта на баща ми": Мино Райола разказва за тайните си - Webcafe.bg
Златан Ибрахимович (дясно) и Мино Райола (ляво) по време на световното първенство в Русия през 2018г.

Не е тайна, че когато един агент докаже себе си като качествен професионалист, клиентите му се увеличават със скоростта на светлината. Каквото и да е мнението ви за Мино Райола, например, холандско-италианският футболен агент има клиенти като Златан Ибрахимович, Пол Погба, Ерлинг Холанд, Матияс Де Лихт, Марко Верати, Джианлуиджи Донарума и много други.

С написаното дотук темата около футболното агенство въобще не се изчерпва. Това, което ние можем да направим е да ви предоставаим историята на професията, настоящото й състояние и да ви срещнем с истински професионалист в сферата, който да покаже “кухнята на футболното агенство”. Става дума за Илко Якимов.

Роден в Добрич в края на 80-те години на миналия век, Якимов успява да достигне не просто до успешна кариера като футболен агент, а съумява да изпрати няколко български момчета да тренират в “Уест Хям”. Това е само един от върховете в кариерата на Якимов. Повече за неговата история ще разберете от интервюто на Теодор Антонио Георгиев със специалиста:

Пътят на футболното агентство е един от възможните начини да останете близо до футболния терен. Дали ще поемете по този път зависи единствено от вас. Ако все още имате възможност да станете футболист, то тогава запретвайте ръкави и се отдайте на сериозни тренировки! Ако пък не знаете как да го направите, имаме две статии по темата:

как да стана футболист

Има много късмет, свързан с това да станете професионален футболист, но можете да си дадете по-голям шанс, като следвате определени принципи.

(Прочети повече тук)


футболист в България

Да бъдеш футболист в България – труд, късмет или просто връзки?

(Прочети повече тук)

Мнението на “Ритнитопъ”:
Как да стана футболист? Как да стана футболен съдия? Това бяха два от въпросите, на които отговорихме в последните месеци. Дойде времето да отговорим на въпроса “Как да стана футболен агент?”

Футболното агентство е далеч от лека професия. Нужни са редица качества, с които не голяма част от хората разполагат. Въпреки това трябва да бъде пределно ясно, че това е един от възможните кариерни пътища, по които футболните хора могат да поемат!

Както всяка една професия, така и тази на футболния агент има своите позитивни и негативни черти. Кои преобладават? Тази сметка трябва да направите вие самите!

Много е важно не просто да виждаш проблема, а да намираш решение за него! Това е нашата мисия!

Източници:

(1) WBHC | World Business History Conference. https://www.worldbhc.org/files/full%20program/A6_B6_ATESSARIGROSSI_WBHCpaper.pdf
(2)(6) Agency relationships and restatements. (n.d.). Human Kinetics. https://us.humankinetics.com/blogs/excerpt/agency-relationships-and-restatements
(3)
Larkin, W. (2019, August 17). Ranking the 100 best bears players ever: No. 20, red Grange. chicagotribune.com. https://www.chicagotribune.com/sports/bears/history/ct-spt-bears-best-players-red-grange-20190817-vcellbmgvfem7ayftjacdcmwbq-story.html
(4) Fifty-five years to the day: £20 maximum wage cap abolished by football league clubs. (2016, January 18). EFL Official Websitepage. https://www.efl.com/news/2016/january/fifty-five-years-to-the-day-20-maximum-wage-cap-abolished-by-football-league-clubs/
(5) Sports agent. Wikipedia, the free encyclopedia. Retrieved May 9, 2021, from https://en.wikipedia.org/wiki/Sports_agent
(7) Георгиев, Т. А. (2021, February 27). Как да стана футболист? Ритнитопъ – решенията на проблемите в българския футбол. https://ritnitop.bg/2021/02/27/kak-da-stana-futbolist/
(8) Агенти на играчи. (n.d.). Български Футболен Съюз – Начало. https://www.bfunion.bg/%D0%91%D0%B8%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B0-%D0%90%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8-%D0%9D%D0%B0-%D0%98%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%87%D0%B8
(9)(10)(11)(12)(13)(14) CIES Football Observatory. https://football-observatory.com/IMG/pdf/report_agents_2012-2.pdf

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *