Press "Enter" to skip to content

От финал до финал: Пътят на ЦСКА София до новата битка за Купата.

Точно 322 дни, след като „червените“ загубиха от „Локо“ (Пловдив) с дузпи, ЦСКА София отново е на финал за купата!

Рядко можем да станем свидетели на толкова много промени за кратък период от време. А този сезон може и да завърши успешно.

Начело на ЦСКА София бяха трима старши треньори и един временен наставник. Един сезон, белязан от непостоянни игри, възходи и падения, е към своя край. Именно и затова си струва да очертаем периодите на тримата специалисти (изкл. Даниел Моралес). Да видим как всеки един от тях допринесе за сезона на ЦСКА София, чиято кулминация ще проследим на финала.

Стамен Белчев тайм

Хасковският специалист е един от най-подценяваните треньори в България и в частност – в ЦСКА София. В двата си престоя начело на отбора, той успяваше да демонстрира своите треньорски виждания чрез играчите си на терена. При това съумяваше да го постигне много бързо.

Именно с него започна обратното броене до новия финал. Специалистът пое отбора и веднага резултатите загатнаха с какво ще бъде разпознаваем ЦСКА София при Стамен Белчев – победите в края.

Още в края на сезон 19/20, „червените“ постигнаха драматичен обрат в гостуването си на „Локо“ (Пловдив) и това се превърна в патент. Всъщност, победи с късни голове имаше и под ръководството на Милош Крушчич, но именно при Белчев късната драма се отрази на самочувствието на играчите. Така се роди и „Стамен Белчев тайм“.

В рамките на малко повече от два месеца, ЦСКА София не спираше да бележи в края. “Червените” промениха развоя на 10 от мачовете си през вторите полувремена. Върхът на този период несъмнено бе успехът в Базел, а впечатляващият обрат на водения тогава от Белчев тим започна в 72-та минута. Мачът завърши 1:3, а групите на Лига Европа бяха реалност.

Всъщност, колкото и романтична да бе тази непримиримост, именно загубените точки заради „проспани“ първи полувремена бяха причината за нетърпението към работата на Белчев.

Желязната стена при Акрапович

За статистиката на Бруно Акрапович в ЦСКА София вече сме писали, но неговият принос, що се отнася до „пътя към финала“ е немалък. Под ръководството на босненеца отборът отстрани три конкурента – „Ботев“ (Ихтиман), „Черно море“ и „Ботев“ (Враца).

Тези победи, както и стабилната статистика, която той остави до името си като старши треньор на „червените“ (11-2-3), положиха основа за една непромокаема защита. Само шест гола допусна тимът под ръководството на Акрапович, но пък, иронично, този път атаката бе слабото място на ЦСКА София. Това звено разклати стола на наставника.

Атаката на Белчев + Защитата на Акрапович = ЦСКА София при Любо Пенев

А футболът не бил точна наука? Странно или не, под вещото ръководство на „Ел Голеадор“ наблюдаваме белези от играта при неговите наследници. Динамиката и разнообразието са част от всяка атака на отбора. Студенокръвната защита, която даже допринася и с голове, е все така концентрирана, а положенията пред вратата на Бусато са истинска рядкост.

Следното сравнение ще прозвучи доста силно, но начинът, по който Пенев съумява успешно да поддържа ритъма на всички нападатели на ЦСКА София напомня на Томас Тухел и неговия подход в „Челси“.

Сравненията със „сините“ от Лондон и прага на търпимост към треньорите могат и да продължат, но тъй като живеем в различни футболни вселени, ще спрем дотук. Да видим – ако финалът завърши с неуспех за ЦСКА София, може би сравненията ще са напълно достоверни.

Финалът – как ще подходи Любо Пенев?

Трудно ми е да си представя ЦСКА София на Любо Пенев да подходи търпеливо. Във всеки един важен мач „червените“ излизат готови за атака от първата минута. Има няколко неясноти около състава, а ротационният принцип в атака най-вероятно ще продължи.

Ако следваме реда, по който Пенев разменя титулярите, то би трябвало Бисмарк Чарлз да води атаката. Обаче! Неговото включване от скамейката в Пловдив бе доста слабо, а и възрастта му е крехка, за да бъде хвърлен в големия финал. Тази логика сочи, че Кайседо ще поведе нападението на „червените“.

Може би човекът в най-добра форма – Греъм Кери, бе оставен през уикенда на скамейката и всичко освен титулярно място за ирландеца днес би било огромна изненада. С перфектното си центриране, именно той може да бъде ключът към вратата на Иван Караджов.

Не изпускайте финала за Купата на България!

Мнението на “Ритнитопъ”:
Напълно наясно сме, че триумф в турнира за Купата на България ще затвърди доверието към работата на Любо Пенев и победа на финала ще му осигури поста и за следващия сезон.

Въпреки това, изходът от утрешния двубой не би трябвало да е основополагащ за подобно решение. Пенев работи добре с наличните футболисти и по всичко личи, че извлича максимума на този етап. Вече неведнъж сме споделяли мнението си за честите треньорски смени и дълготрайната вреда върху футболните клубове.

Този кръстопът би показал и посоката, която отбора на Гриша Ганчев е поел. А този отбор показва завидно постоянство в турнира за Купата на България – след два поредни полуфинала, „червените“ надградиха и ще играят втори подред мач в директен спор за трофея. Близката история показва, че ЦСКА София е успешен в този турнир.

Много е важно не просто да виждаш проблема, а да намираш решение за него! Това е нашата мисия!

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *