Press "Enter" to skip to content

Възходът на “Арда”: от “А” окръжна до финал за Купата на България

Едва ли има фен на българския футбол, който да не е забелязал възхода на „Арда“ (Кърджали). През изминалите четири години клубът от Южна България измина един поход. Поход, който на други отбори отнема десетки години. В Кърджали обаче съумяха да прелетят през всяко стъпало на футболната пирамида като дори бяха наречени „новият Лудогорец“.

Нека заедно проследим как от един четвърторазреден тим през 2015г., „Арда“ стигна до финал за спечелването на втория по значимост трофей в България – Купата, и до челна позиция в първенството!

Преди шест години, през 2015г., „Арда“ се състезава в областната футболна група, която печели. Така става част от трета дивизия. В Югоизточна Трета лига през сезон 2016/17 отборът едвам се спасява от изпадане обратно в окръжните групи. Те все пак „хващат последния влак“ преди чертата с изпадащи и остават в третия ешалон. Това се случва не само благодарение на резултатите на момчетата от Кърджали, а и поради факта, че „Ботев“ (Гълъбово) запазват мястото си във Втора лига. Така може би с доза късмет се стига и до преломния момент, от който всичко започва да върви във възходяща посока. Моментът, в който идея, визия, мотивация и финансов ресурс се срещат, инкорпорират се в постигането на една обща цел – възраждането на професионалния футбол в град Кърджали.

Лятото след края на този „спасителен“ сезон започват да виреят слухове, че в Кърджали се готви нещо мащабно, което ще бъде финансирано от нов благодетел и подкрепено от Общината. Тези догадки се потвърждават от привличането на Елин Топузаков и Емил Кременлиев съответно за старши-треньор и спортен директор. С тях идват и футболисти, чието ниво определено е над аматьорския футбол.(1) Така Топчо и Кременлиев започнаха градежа на нов отбор, чиято цел бе категорично класиране във Втора лига. Стартира и обновление на базата.

През следващия сезон 2017/18 може да се каже, че официално започва „пренаписването“ на историята за „синия“ клуб. С гръм и трясък те премазаха всички съперници в Югоизточна трета лига. Не само, че не допуснаха нито една загуба, но освен промоция към професионалния футбол, всеки мач се играеше с идеята да е по-резултатен от предходния. Малкоизвестен факт е, че подцел на „сините“ бе да подобрят постижението на „Ботев“ (Пловдив) от сезон 2010/11 за реализирани 127 попадения във В група. Така се стига до разгромите над „Тунджа 2006“ (Ягода) с 12:0 и над втория тим на тогавашния участник в Първа лига „Верея“ (Стара Загора) с 11-0. Работи се отлично и с премиите – клубът поддържа сравнително ниски заплати, но за сметка на това допълнителните възнаграждения под формата на бонуси и премии са нечувани за трета дивизия. (2)

Именно тогава бяха привлечени и трима от сегашния гръбнак на „Арда“ – капитанът Пламен Крумов, Деян Лозев и Иван Караджов. И тримата са основна част от възхода на отбора от Трета лига (Лозев с малка пауза – престоя му в „Левски“ (София) до борба за Купата на България утре). Още тогава футболисти на другите третодивизионни отбори са възхитени от професионалните условия, предоставяни в Кърджали. Затова не е никак случайно, че промоцията за Втора лига е спечелена безапелационно от „Арда“ с 94т. (23т. преднина пред втория „Загорец“ (Нова Загора) и голова разлика 142-7. Малко не остава на отбора да подобри и рекордния брой голове, вкарани някога в българско първенство (146 от ЦСКА в Югозападна „В“ група през сезон 2015/16г.).

Отборът на „Арда“ вече е във Втора лига, но и това не е задоволително за шефовете. Те искат едно – участие на отбора в елита. Преди старта отново се прави гръмка селекция, включваща имена със завиден професионален опит (Георги Андонов, Веселин Марчев, Венци Христов, Димитър Макриев и други). Още през сезон 2018/19г. са привлечени и Иван Коконов и Милен Стоев, които към днешна дата са ключови играчи в редиците на отбора.

Само пет кръга след старта на сезона обаче нещата не вървят по план, затова се предприема треньорска рокада – Топузаков е сменен от друг именит български специалист – Стойчо Стоев. Той не довършва сезона поради оферта от шампиона „Лудогорец“, която приема. Кормилото на „Арда“ поема не по-малко сериозно име – Стамен Белчев. Така с общо трима старши-треньори за сезона, в неговия край целта е наполовина постигната. Директна промоция за елита не е спечелена, но участие в бараж – да, тъй като „Арда“ финишират на трето място.

На 29 май 2019г. се изиграва най-важният двубой във футболната история на Кърджали. Отборът се изправя срещу „Септември“ (София) пред близо 4000 зрители на неутрален терен – стадион „Локомотив“ в Пловдив. Автобуси с фенове прииждат под тепетата, за да подкрепят каузата – историческо класиране на местния им отбор в елита. Чудото се случва едва в продълженията. В 111 минута местния футболист, превърнал се в своеобразна легенда в своя край, Ахмед Осман отбелязва решаващото попадение.

В този двубой участие взимат четирима от сегашните асове на клуба – Караджов, Коконов, Крумов и Лозев. Утре те отново ще се изправят пред предизвикателството да постигнат нещо нечувано досега за „Арда“ – да завоюват втория по значимост трофей в България – Купата. Максимума в турнира, който е постигнат в Кърджали досега, е участие в ¼ финал през далечната 1960г.

Нека обаче направим и бърза разходка през двата сезона на клуба в елита. Като новак „сините“ влезнаха с напълно обновен състав. Равносметката е такава – 12 нови футболисти дойдоха, а 13 си заминаха. В амбициите да не бъдат „боксовата круша“ на първенството, от „Арда“ залитнаха в привличането на множество чужденци. В интерес на истината, голяма част от иностранците в Кърджали демонстрираха добро ниво, което показва отличен скаутски нюх. И все пак, новак в елита да играе с по-малко от 50% българи определено не е най-доброто нещо за родния футбол(3).

Представянето на отбора в дебюта им в първата ни дивизия не бе лошо. Отборът се надиграваше с всички отбори, независимо в коя част на таблицата се намират. Съумя и да отмъкне точки и от традиционни отбори, „спъвайки“ амбициите им. В крайна сметка “Арда” завърши на 9-а позиция редовния сезон.

Този първи сезон на „Арда“ на най-високо ниво бе белязан и от пандемията следствие от COVID-19. Финансовата криза се отрази и на футбола в Кърджали. Появиха се информации относно отказ на главния благодетел на клуба Румен Гайтански от проекта(4). Така месец след обявяването на извънредното положение, от клуба започнаха постепенна чистка на чужденците и заявиха, че ще доиграят сезона само с българи. Заплатите бяха драстично намалени. Старши-треньорът Стамен Белчев напусна Кърджали точно по това време(5). Неговото място бе заето от настоящия треньор на финалиста за Купата на България – Николай Киров.

Всъщност в края на миналото първенство „Арда“ на практика не се бореха за нищо. Киров имаше пълна свобода да обиграва и стикова тима си. Гледайки от днешна дата, смеем да твърдим, че “Белият” се справи по възможно най-добрия начин. Той имаше време да прецени обстановката, да направи селекция и в кратката пауза между края и началото на двата сезона да се приспособи. И именно това качество на Киров го довежда до втори в сравнително скромната му кариера финал за Купата на България. Той успешно се приспособи към игровия ритъм, който бе зададен от обстановката, към финансовите параметри, които шефовете са посочили и към множеството контузии, които налегнаха ключови фигури в отбора.

Определено „Арда“ не притежава най-качествените индивидуалности. Отборът обаче се бори на два фронта за участие в Европа. И то едва във втория им сезон в елита. При вдинане на Купата класирането им е в кърпа вързано. При загуба и запазване четвъртото място в първенството – ще се играе бараж. И всичко това с 11 българи!

Най-интересното е, че въпреки залитанията към капана на постоянното привличане на чужденци през предходния сезон, притиснати от финансовата криза, в Кърджали бяха принудени да се огледат за родни футболисти, които няма да им тежат на бюджета. И именно това промени политиката на клуба към добро и полезно за родния футбол.

Голяма част от титулярите на отбора дори са на възраст под 25 години (Иван Тилев, Лъчезар Котев, Тонислав Йорданов, Александър Георгиев, Алекс Петков, Милен Стоев, Петко Ганев). Повечето са бивши юношески национали. Котев пък благодарение на добрите си изяви получи и първа повиквателна за мъжкия национален отбор. Скоро и друг млад талант отново ще се присъедини към „сините“ – Светослав Ковачев, който с изявите си през предходния си престой в Кърджали, определено стана любимец на феновете.

Финалът за Купата стартира утре в 19:30, а един срещу друг ще се изправят две пълни противоположности. ЦСКА (София) разчита основно на чужденци, притежаващи завидни качества и визитки. „Армейците“ определено разполагат и с повече опит. Върху тях обаче тежат и по-големите очаквания след миналогодишния загубен финал. Точно обратното, „Арда“ вече оправда очакванията на феновете си. Едва ли някой в началото на сезона би повярвал, че още този сезон те ще могат да постигнат нещо толкова знаково – Купата на страната и евентуално участие в Европа!

Не изпускайте финала за Купата на България!

Мнението на “Ритнитопъ”:
За някои „Арда“ е плод само на солидно финансиране. Футбол в 21-ви век се прави с пари, необорим факт. Но не и само с пари. Трябват идеи, цели, план. Макар и възпрепятстван, планът на „Арда“ се преизпълни. И то не когато клубът е силен финансово. Докато беше препълнен с чужденци, отборът игра добре, но тази им игра не успя да компенсира заемането на шест-седем позиции от „наемници“ за сметка на българи. Сега, когато в тима играят само българи, и то млади, играта на „Арда“ отново е атрактивна, резултатите са повече от задоволяващи, а феновете – щастливи.

Много е важно не просто да виждаш проблема, а да намираш решение за него! Това е нашата мисия!

Източници:
(1) https://www.monitor.bg/bg/a/view/78569-%D0%A2%D0%BE%D0%BF%D1%83%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%B8-%D0%9A%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%B2-%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D1%82-%D0%90%D1%80%D0%B4%D0%B0-%D0%9A%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%B6%D0%B0%D0%BB%D0%B8
(2) https://sportal.bg/news-2020061406241891658
(3) https://bulgarian-football.com/archive/2019-2020/stats/a14.html#4
(4) https://rodopi24.blogspot.com/2020/04/1924_23.html
(5) https://www.monitor.bg/bg/a/view/stamen-belchev-napusna-arda-196494

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *