Press "Enter" to skip to content

Красимир Корсачки – българинът в Арсенал!

България безспорно се слави с повече велики футболисти, отколкото треньори. Тази тенденция обаче може драстично да се промени. В последно време доста нови имена, с които “Ритнитопъ” ще се постарае да ви запознае, се появяват на треньорската сцена! Пример за изгряващ футболен специалист е Красимир Корсачки! Днес ще ви запознаем именно с неговата визитка и възгледи!

Как се стига до Арсенал?

Корсачки е треньор в академията на “Арсенал” вече трета година(1). Преди това специалистът се е подвизавал в академиите на “Уест Хям”, “Чарлтън”, “Брентфорд”, както и на други клубове. Пътят до “Арсенал” за Корсачки е доста дълъг и изпълнен с редица трудности. Нашенецът обаче дори не се замисля за неуспеха.

Един българин в академията на Арсенал: Историята на Красимир Корсачки (видео)
Корсачки по време на интервю за sportal.bg

Неговото футболно житие не започва от треньорството. Като дете започва да играе в школата на ЦСКА. Следва престой в частната школа ОФК “Гепард”, а до края на футболната му кариера минава и през “Славия” и “Локомотив” (София). С постъпване в казармата тази страница от любовната, футболна, история бива прелистена.

Преходът към треньорството преминава през аматьорския футбол. В този период Корсачки започва от време на време да съвместява треньорската длъжност с тази на футболист. Ние, от “Ритнитопъ”, неведнъж сме заявявали колко огромно е значението на аматьорския футбол за целия сектор. Красимир Корсачки е един нагледен пример!

аматьорският футбол

Аматьорският футбол като практичен смислов свят

(прочети повече тук)

И така. Все още млад, бъдещият треньор в елитния лондонски клуб “Арсенал” се сблъсква с българската действителност, която му удря звучен шамар. Опитът му за кандидатстване в България му носи ценен съвет, който помни и до днес – да се обади догодина, за да го приемат… евентуално. В допълнение, критериите за прием не са отговаряли на предлаганото от Корсачки, тъй като е било нужно кандидатът да има 5 години опит в професионалния футбол. В търсене на своята мечта, през 2010 г. Корсачки, подкрепян от своята съпруга, решава да потърси своя късмет във Великобритания.

Абсолютен рестарт. На Острова българинът се среща с всяка една битова спънка, която може да се изправи на пътя на един легионер. Преминавайки през езикови и треньорски курсове, долитат първите предложения за работа. Освен всичко това, към днешна дата Корсачки е на финалната права и във висшето образование в качеството му на студент по спортни науки.

Каква е връзката с България?

Младият треньор има желанието да предаде знанията си и на други треньори. Това е и причината да организира курса за тактически и индивидуален футболен видео анализ, който вече се проведе в София през изминалата седмица, а предстои и в Пловдив с начална дата 28-и юни.

Курсът е предназначен за видео анализатори, треньори, скаути, както и за всеки, който иска да се развива в сферата на футбола. Курсът ще се проведе в рамките на три дни и ще включва следните модули:

– Въведение в професията видео анализатор
– Основни принципи за видео анализа
– Тактически видео анализ
– Индивидуален видео анализ
– Създаване на тактически видео рапорт
– Създаване и споделяне на база данни

По време на обучението, курсистите ще бъдат запознати с програмата за видео анализ LONGOMATCH. След завършване на този курс, участвалите ще имат знанията за всички основни принципи за анализиране на футболни срещи и тренировки. Също така ще придобият уменията, които са нужни за съответните изисквания. Ще могат да разполагат и с набор от различни техники за прилагането им, както и пълна подкрепа по време на курса. След края на курса всеки курсист ще придобие лиценз за завършен курс с програмата LONGOMATCH.

Повече за курса и финансовите параметри ще откриете тук!

Какви са проблемите в българския футбол от гледната точка на Корсачки?

С кратка препратка към равенствата на Унгария срещу Франция и Германия на настоящото европейско първенство започна отговора на този въпрос. Специалистът смята, че причинно-следствените връзки за състоянието на българския футбол не са една или две. Също така проблемите не са новост, а вече са се превърнали в традиция.

“Има доста неща, които трябва да се оптимизират. Моите преки наблюдения показват, че хората [в България] назовават проблемите, но никой не се престрашава да намери решения за тях. Или ако някой се е престрашил, може би не са му дали шанс да направи промяната…Хубавото е, че вече има доста нови школи и клубове. Всеки може да има свобода за собствените си виждания, които да реализира в тренировъчния процес. Но в отношение с технологиите сме доста, доста назад…Само ще Ви споделя, че видеоанализът в Арсенал вече се прави на 8-9-годишни…ако трябва да сравним това с България, може би единствено мъжкият отбор на 3 или 4 клуба има анализатор.”

Кое е ключовото в треньорството, което трябва да се промени в България?

Още с осмислянето на въпроса, Корсачки отчете, че в българските школи липсва ролята на методиста! Нуждата от ръководен орган, който да следи дали методиката се използва правилно, е критично важна в модерния футбол. По думите на специалиста, без методист не може да бъде следвана и философията на даден клуб.

“Трябва да има план и всеки треньор, според неговия начин за водене на тренировки да се придържа към начертаното. Това е начинът за изграждане на футболисти! Защото първият отбор има нужда от определен тип футболисти. И тук отново може би не става дума само за треньорите. Цялата визия за футбола в България е сбъркана…Трябва да се развиваме в тази насока, защото ние нямме подготвени хора, които да бъдат методисти. Може би имаме 5 до 10 човека…Когато накрая няма ревю на целия [тренировъчен] процес, е изключително трудно нещата да функционират.”

И още…

Освен с погледа си върху българската реалност, Корсачки разказа кои са нещата които правят Арсенал толкова специален клуб. За шампионския манталитет на “топчиите”, както и за треньорите-идоли на българина, можете да разберете от интервюто му за “Ритнитопъ”:

Интервю на Теодор Антонио Георгиев с Красимир Корсачки

Желем ви приятно гледане!

Мнението на “Ритнитопъ”: Смяната на футболното ни поколение до момента не носи със себе си кой знае какви успехи за родния ни футбол. Смяната на треньорското поколение обаче тепърва е в разгара си и можем да го видим с очите си. Все повече българи успяват да се изкачат по треньорската стълбица. Такъв е случаят и с Корсачки.

Затова е важно да ценим специалистите си. Особено тези, които са признати, чрез истински назначения и успехи, а не чрез безпочвени хвалебствия. Това е и причината, ние от “Ритнитопъ” да насочваме вниманието ви към хора, които са олицетворение на истинска наджеда за българския ритнитоп!

Ако продължаваме да казваме на хора като Корсачки “да се пробват догодина”, тези хора ще се пробват, и ще успеят, но не в България. И големият губещ отново ще е българският футбол!

Много е важно не просто да виждаш проблема, но и да намираш решение за него! Това е нашата мисия.

Източници:
(1) Български треньор започна работа в “Арсенал”. (2019, April 28). Клуб ‘Z’. https://www.clubz.bg/82324-bylgarski_trenor_zapochna_rabota_v_arsenal?fbclid=IwAR2Kx-Qi9yNATSFVh9c3m5s4WaznTVg26bpkH5KVRyWU5rhg11Z6NppTY1Q
(2) Георгиев, Т. А. (2021, May 16). Аматьорският футбол като практичен смислов свят. Ритнитопъ. https://ritnitop.bg/2021/05/16/amatyorskiqt-futbol-praktichen-smislov-svqt/

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *