Press "Enter" to skip to content

Нужни ли са отборите без фенска маса в българския футбол?

Футболът е игра на феновете. Те са хората, които осмислят съществуването на един клуб. Или поне това е идеологията на мнозинството от отборите по света и у нас.

Има обаче и клубове, създадени през последните няколко години и десетилетия, които не могат да генерират никаква фенска маса, а някои от тях не се и опитват. В България те не са един и два и все повече привърженици на родния футбол се питат каква е добавената стойност от създаването на такива отбори. В днешната статия ще обърнем внимание на тези български клубове, като се съсредоточим върху нуждите и недостатъците от тяхното съществуване.

Плюсове

Развитие на млади таланти и възраждане на кариери
Ядрото на тези български тимове до голяма степен се състои от сплав между талантливи младежи и опитни футболисти, наближаващи края на кариерите си. Това е перфектният начин, по който могат да бъдат интегрирани родните ни юноши в българския футбол. Ветераните в отбора биха им предоставили ценни съвети и опит, а самите те имат златната възможност да върнат отново кариерите си в „правия път“ или да доиграят последните дни от своите футболни години.

Липсата на придадено напрежение, както и нереалистични очаквания от феновете също би помогнала на двата типа футболисти, особено на младите. Юношите ни израстват с мечтата да се докажат в родните грандове без почти никакъв период на адаптация, което е доста трудно. Същите са очакванията на феновете и футболното ръководство, което често води до няколко слаби представяния и загуба на вяра в конкретния играч. Повърхностните заключения са присъщи за големите ни отбори, тъй като те търсят мигновени резултати, което води до липса на търпение и последователност на процеса.

Такива проблеми трудно могат да бъдат намерени в клубовете без значителна подкрепа от привърженици – тяхната основна цел често е да налагат млади играчи в отборите си, а резултатите са второстепенен проблем. Подобни клубове рядко са въвлечени в борба за оцеляване в съответната дивизия, а това е най-важната им цел. По този начин младите ни таланти се развиват без постоянни очаквания към тях да се представят безпогрешно във всеки един двубой и малко по малко започват да трупат постоянство, футболни качества и издръжлива психика.

Развитие на футболната инфраструктура

Стадион “Бистрица”; Източник: fcvitosha.bg

Всеки себеуважаващ се отбор трябва да има собствени стадион и тренировъчни бази. Това важи и за тези, които не разчитат на финансовата си стабилност от привърженици. И ако някои от тях не държат висок стандарт, то други инвестират немалко средства в модернизирането на своите стадион и тренировъчни бази. Това спомага за разнообразие и разширяване на футболната дейност в България.

Спортен комплекс „Трейс Арена“, Стара Загора; Източник: sportenplovdiv.com

Повече работни места и шанс за изява
Напълно логично е със създаването на повече клубове да се появят повече работни места не само за футболисти, но и за спортно-технически щаб. Желаещите да се развиват в сферата на футболния мениджмънт трябва освен да покрият нужните курсове и тестове за издаване на лиценз, също да натрупат и опит на постоянна работа в дадени клубове(1). Привличането на подобни кадри в отбори без фенска маса носи почти нулев риск и за двете страни. Дори напротив – новите футболни фигури имат шанс да натрупат ценен опит от ветерани в професията, а клубът може да получи нова визия за развитие, различна от всеобщите схващания.

Минуси

Липса на интерес и финансови загуби
Наличието на отбори, към които липсва интерес от футболните привърженици, вреди не само на тяхното реноме като клуб, но и цялостно на другите тимове и самото първенството. Колкото повече такива клубове съществуват, толкова по-малка е активността към мачовете с тяхно участие от шампионата. Това води до по-малко приходи от билети дори за отборите с голяма фенска маса, тъй като тези двубои не предизвикват интереса на обикновените фенове, а само на тези с абонаментни карти, и то само при домакински срещи. Всичко това води до спад в цялостния интерес към първенството и все по-малко неутрални привърженици имат желание да наблюдават родните ни дивизии.

Телевизионни права
Всеки отбор има право да получи финансово възнаграждение за това, че позволява двубоите му да бъдат излъчвани от определена телевизия. То бива формулирано като приходи от телевизионни права. От началото на сезон 2016/17 в България тези пари се разпределят по английски модел. От общата сума на сделката за ТВ правата (4,5 млн лева) 60% се разделят поравно между всички 14 клуба, а останалите 40% – спрямо крайното класиране(2). На пръв поглед това изглежда справедливо, но у нас е всеизвестен факт, че определени отбори генерират много по-голяма телевизионна активност от други. Това се доказва от статистиката за гледаемостта на мачовете в Първа лига през редовния сезон 2018/19(3):

Източник: dnevnik.bg

Прави впечатление, че в топ 20 от най-гледаните футболни мачове през редовния дял от шампионата задължително присъстват 3 отбора – „Левски“ , ЦСКА София и „Лудогорец“, като последният участва самостоятелно без участието на другите два на една единствена позиция. Иначе от призовите 20 места липсват 4 тима, които са били в елита на България през 2018/19 – вече разформированият „Витоша“ (Бистрица), „Септември“ (София), „Дунав“ (Русе) и „Верея“ (Стара Загора).

Тъй като не разполагаме със статистическа информация за гледаемостта през сезон 2020/21, нека предположим, че е била подобна на тази от 2018/19. В такъв случай фактът, че „Левски“ е най-гледаният български клуб пред малките екрани е без значение. „Сините“ ще получат по-малко пари (312 857 лв.) в сравнение с отбори като новака ЦСКА 1948 (363 857 лв.) и финалиста за Купата на България „Арда“ (Кърджали) (381 857 лв.). Някои биха казали, че е справедливо заради слабия сезон на „Левски“, но от друга страна „сините“ фенове биха били недоволни, тъй като макар и чисто статистически да докарват най-голям приход на телевизионния оператор чрез абонирането си за техния канал, отборът им е чак на 8. място от 14 тима по възнаграждение от телевизионни права.

Да функционираш почти без печалба
Футболът е скъпо удоволствие, от което малцина са тези, които излизат на колосална печалба изцяло от клуба. Тя най-често се постига чрез рекламиране на други бизнеси на конкретния собственик(4). В българската действителност обаче това изглежда като една химера, особено пък за отборите без никакви приходи от фенове. И ако някои клубове държат да функционират въпреки загубите, то основната причина за това е запазването на този клуб и неговата история живи. От друга страна, финансовите отчети на някои клубове, които не се радват на сериозни приходи от феновете, са доста любопитни и ни дават повод да се замислим каква е причината за тяхното съществуване чисто от финансова гледна точка, не от спортно-техническа.

Годишен финансов отчет за 2019г. на ПФК ЦСКА 1948 София (5)
Годишен финансов отчет за 2018 г. на ФК „Витоша“ Бистрица (закрит през 2020 година) (6)
Годишен финансов отчет за 2020 г. на СФК „Царско село 2015“ София (7)

Държим да отбележим, че „Царско село“ бе сериозно повлиян от пандемията, що се отнася до приходи от феновете, но все пак имаше начини те да бъдат въвлечени в закупуване на виртуални билети и фен артикули.

Мнението на “Ритнитопъ”:
Отборите без фенска маса със сигурност имат своето място в българския футбол най-вече заради развитието на таланти и спортни бази. От друга страна, много хора биха казали, че тяхното присъствие води до загуба на интерес към родния шампионат и съмнение относно работата им без печалба.

В един утопичен свят тези клубове биха функционирали като сателити на родните топ отбори, без да влизат в елитния ешелон на страната. На пръв поглед това изглежда трудно за изпълнение, тъй като няма адекватни мерки, които да забраняват адекватното развитие на даден клуб, просто защото не генерира достатъчно приходи от продажба на членски карти, билети и фен артикули. Въпреки това намаляването на отборите в шампионата би минимизирало наличието на такива без фенска маса и би оставило само най-добрите от тях, които, рано или късно, могат да започнат да генерират зрителски интерес.

Много е важно не просто да виждаш проблема, а да намираш решение за него! Това е нашата мисия!

Източници:
(1) Начало – БЪЛГАРСКА ТРЕНЬОРСКА ШКОЛА ПО ФУТБОЛ. https://www.bfcs.bg/docs/StatutNaTreniora.pdf
(2) Вече е ясно кой колко ще вземе от ТВ права – парите за сезон 2016/17 са цели 5,5 млн. лева. (2016, July 19). Sportal.bg. https://sportal.bg/news-2020061508314854154
(3) Дневник. (2019, April 13). Мачовете на “Левски” са най-гледани в редовния сезон в Първа лига (графика). Dnevnik. https://www.dnevnik.bg/sport/2019/04/13/3418597_machovete_na_levski_sa_nai-gledani_v_redovniia_sezon_v/?fbclid=IwAR0Oy9GooU_FtG5wPVKz-UYXEy9SGaISvfkB-zFCRaepfvmxwfWC-otDy-E#_=_
(4) Mike Ashley finally tells the truth about sports direct paying for Newcastle United advertising. (2021, February 3). NUFC The Mag. https://www.themag.co.uk/2020/05/mike-ashley-finally-tells-the-truth-about-sports-direct-paying-for-newcastle-united-advertising/
(5) Годишен финансов отчет 2019. (n.d.). ЦСКА 1948 cska1948.bg‎. https://bg.cska1948.bg/news/category-9/article-1168
(6) ФК Витоша (Бистрица) » ГФО на ФК Витоша (Бистрица). (n.d.). ФК Витоша (Бистрица). https://fcvitosha.bg/%D0%B3%D1%84%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%84%D0%BA-%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%88%D0%B0-%D0%B1%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%86%D0%B0/
(7) Годишен финансов отчет за 2020 г. на СФК „Царско село 2015“ София. (2021, April 27). Официален сайт на ФК Царско село. https://fctsarskoselo.com/index.php/2021/04/27/3216/

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *