Press "Enter" to skip to content

Жените в българския футбол

Вероятно малко от вас се интересуват от женски футбол. Ще ви изненадам, но дамите в българския футбол всъщност въобще не са толкова малко. По-нежният пол тепърва разпознава футбола в България и това се усеща дори във въздуха.

Несъмнено ще предизвикам подигравателни усмивки и коментари относно избора ми за първа тема, с която да дебютирам като автор в „Ритнитопъ“. Въпреки това ще Ви запозная с женския футбол в България.

Предполгам, че все от някъде сте прочели или дочули за засиления интерес, който женският футбол предизвиква по света, особено в последното десетилетие. Всички, които следим футбола при дамите помним триумфа на женския национален отбор на Япония на световното първенство в Германия през 2011г.(1). Този шампионат се превръща в най-посещавания от всички световни първенства при жените до момента с рекордните 26 428 зрители средно на мач. Финалът на Световното първенство през 2019 година между отборите на САЩ и Нидерландия е гледан от над 260 милиона зрители(2). В същото време цялата гледаемост на последното световно първенство се равнява на почти 1 милиард души(3).

Популярността се дължи и на факта, че женският национален отбор на страни като Япония и САЩ е изключително развит, което прави този спорт приоритетен и на Изток, и на Запад. Ако се сравнят финалите на световното първенство за мъже в Русия през 2018г. и това за жени през 2019г. във Франция ще видим, че 22% повече зрители са гледали финала на турнира при дамите в САЩ, сравнено с мъжкия спор за златния медал. Странно, но факт. Световното първенство за жени е изключително популярно.

Но нека се върнем на “самурайките”. На финала Япония детронира сочения за основен фаворит отбор на САЩ след изпълнение на дузпи. По пътя си към златото, момичетата от “Страната на изгряващото слънце” отстраняват последователно Германия и Швеция. Успехът на проведеното първенство е толкова голям, че още същата година ФИФА съобщава, че от следващия шампионат броят на участниците ще бъде увеличен от 16 на 24 отбора(5).

New Japanese Women's League to Champion Equality
Националният отбор на Япония със световната титла; снимка: herfootballhub.com

Именно след този шампионат интересът към женския футбол се засилва. Големи европейски отбори от ранга на Барселона, ПСЖ, Манчестър Сити, Байерн Мюнхен, Ювентус създават женски подразделения на своите клубове, амбицирани за доминация в различните шампионати. Поради тази причина в съставите им биват привличани най-добрите и най-талантливите футболистки от цял свят.

Докъде сме стигнали в България?

Историята на женския футбол в България започва през 80-те години на миналия век(6). Това са близо сто години след изиграването на първия мач с участието на жени в Англия.

Един от първите отбори за женски футбол в страната е този на „Академик“ (София)(7), който става шампион на страната в първите три издания на първенството за жени. Според официални данни в първите няколко шампионата са взели активно участие над десет хиляди състезателки(8). Заради набиращата популярност, българските грандове започват масово да сформират женски отбори. Такава е съдбата на ЦСКА, “Дунав” (Русе), “Ботев” (Пловдив), “Левски” (София), “Локомотив” (Пловдив), “Славия” (София) и други(9).

След промените и настъпването на демокрацията, преходът е труден и за този сектор. Липсата на финансиране и организационни проблеми не подминават женския футбол(10). От клубове във всеки областен център, крайният резултат от този посредствен процес е оцеляването на само 4-5 отбора. През 90те години на миналия век пълен хегемон е Гранд Хотел Варна(11). В периода 1993 – 2003г. отборът от “морската столица” печели цели десет шампионски титли и пет купи на страната.

Български Футболен Съюз - Българският национален отбор за девойки до 19  години записа равенство срещу Португалия
Националният женски отбор по футбол на България; снимка: БФС

С намаляването на отборите в женския футбол драстично спада и нивото на националния ни отбор. Стига се до решението да се преустанови участието му в квалификации за световни и европейски първенства(12). Федерацията поддържа единствено национален отбор за девойки до 19г. Едва през 2006г. отново се сформира женски национален отбор на България. Прекъсване от повече от година връхлита женските ни национали в края на изминалото десетилетие, но през септември 2020г. отборът отново задвижва футболните колела(13).

В последните седемнадесет години тотален доминант в родното първенство е отборът на НСА. Тази година момичетата от Националната спортна академия записаха пореден дубъл – шампионска титла и купа на страната(14).

Радостта от дубъла на отбора на НСА; снимка: НСА

С приключването на изминалото първенство може да се отбележи засиленият интерес от страна на феновете, посещаващи стадионионите. Също така частна телевизия вече предава най-интересните срещи от кръга и участието на всички четиринадесет клуба в страната. Това е най-масовото представяне на женски отбори в България в новата история на спорта в страната. Несъмнено това е стъпка напред за развитието и популяризирането на футбола в родината ни.

През новия сезон географията на женския футбол в България продължава да се увеличава. Нови два отбора ще се включат в шампионата. Става въпрос за клубове от футболните региони Шумен и Ловеч. “Светкавица” (Градежница) ще е представителят от Ловеч, който до момента е развивал единствено девойки. Шумен пък има дългогодишни традиции в женския футбол. Настъпил е момента те да бъдат възстановени(15).

Програмата за новия сезон в женското първенство можете да видите тук.

Мнението на “Ритнитопъ”: В заключение може да се отбележи, че се работи в правилната посока за развитието и популяризирането на женския футбол сред българската общественост.

Не е субективно таенето на надежди, че в близко бъдеще ще се берат плодовете на труда, положен от състезатели, треньори и футболни деятели през последното десетилетие.

Все пак не трябва да да си затваряме очите за видимото. Женският футбол в световен мащаб вече е на изключително високо ниво. Ще бъде истинско изпитание за българските ни момичета да премерят сили с най-добрите в света.

Източници:
(1) McNicol, A. (2019, December 17). Tokyo 2020: Japan’s triumphant women’s football team to kick off torch relay. South China Morning Post. https://www.scmp.com/sport/football/article/3042457/tokyo-2020-world-cup-winning-japan-womens-football-team-kick
(2)(3) Press, A. (2019, October 18). FIFA: Over 1 billion watched 2019 Women’s World Cup. Sports Illustrated. https://www.si.com/soccer/2019/10/18/womens-world-cup-tv-viewers-fifa-record-uswnt
(4) Hess, A. J. (n.d.). US viewership of the 2019 Women’s World Cup final was 22% higher than the 2018 men’s final. CNBC. https://www.cnbc.com/2019/07/10/us-viewership-of-the-womens-world-cup-final-was-higher-than-the-mens.html
(5) 2019 FIFA Women’s World Cup. (2012, January 31). Wikipedia, the free encyclopedia. Retrieved July 21, 2021, from https://en.wikipedia.org/wiki/2019_FIFA_Women%27s_World_Cup
(6)(7)(8)(9)(10)(11)(12)(14) Женско първенство на България по футбол – Уикипедия. (2007, June 26). Уикипедия. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%96%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE_%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE_
(13) България отново има женски национален отбор. (2020, September 10). Sportal.bg. https://sportal.bg/news-2020101510540683400
(15) Нови два отбора ще се включат в женското първенство по футбол от следващия сезон. (2021, July 2). Sportal.bg. https://sportal.bg/news-2021070210395220942?fbclid=IwAR0JcTTZOxI1x-qKUaTdTpNnyNMYKCrm_G-Vs6B-938NB_r3QcvZuH0Zszo

2 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *