Press "Enter" to skip to content

Австрийският път – документът, причина за успехите на австрийския футбол

Обратното броене за Австрия приключи. Националният отбор на алпийската държава пое по австрийския път и успя да го извърви. Да, точно дотам, докъдето бе предвидено. Немска точност в съседна Австрия. Това е обобщението на изпълнения план, озаглавен „Австрийският път“.

В началото на месец юли ви представихме Александър Гицов – най-младият треньор в професионалния футбол на Австрия(1). Българският специалист засегна именно темата за управлението в австрийския футбол по време на интервюто си пред Теодор Антонио Георгиев от „Ритнитопъ“. Това събуди до известна степен интересът ни по темата и решихме да се потопим в гореспоменатия план.

С публикацията на „Австрийския път“ футболният съюз на Австрия (АФС) най-просто казано представи обширна брошура за областите на дейност на АФС и неговите членове. Главните цели на австрийците са развитието на местната Бундеслига, регионалните асоциации, младежкия и женския футбол, както и връзките с партньорите и спонсорите, които да бъдат обогатени с нова визия и идеи.

Последният параграф е просто едно стилно изброяване на подточки. Всеки един футболен съюз, най-вероятно даже и БФС, може да нарисува такива футболни щрихи. В казаното няма нищо „иновативно“ и „грандиозно“. Не е нужно и да има. Важно е да бъде изпълнено. Важно е да функционира. И именно това ще проследим днес – предложенията и реализацията им.

За целта на анализа ще обходим цялата концепция, по начина на подредбата в официалния документ.

Образование и обучение на треньори

Самото мото на „Австрийския път“ гласи: „Никакви футболни тренировки без обучени треньори“. Тези думи не просто съдържат голяма доза смисъл. Те са правило, което трябва да бъде спазвано. И действително е така. Защо е нужно провеждането на тренировки при положение, че няма добре обучени за тази цел треньори?

„Разнообразната и висококачествена подготовка на младите спортисти е най-добрата инвестиция в бъдещето на една спортна асоциация. С проекта „Австрийски път“ АФС постави инициатива за определяне на тенденции.

Много важен камък в мозайката на обучението на млади играчи е броят и качеството на треньорите, налични в клубовете, академиите и регионалните центрове за обучение на асоциации. Дългогодишното отлично сътрудничество между АФС  и федералните спортни академии прерасна в система за обучение на треньори, която е призната извън границите на Австрия. Държавните тренировъчни курсове за футболен инструктор (лиценз UEFA B), футболен треньор (лиценз UEFA A) и квалифициран футболен треньор (лиценз UEFA Pro) също са признати от ЕС.

За да се обърне специално внимание на обучението на млади играчи, стартира обучението за инструктори (младши В лиценз) и обучение като квалифициран треньор за млади футболисти (елитен юношески лиценз на УЕФА).“

– Федерална спортна академия Австрия
Структура на обучителния процес на треньорите в Австрия към 2017г.

Вероятно тази структура не е непозната за българските треньори. В Австрия обаче всяко едно стъпало носи със себе си своите трудности и не съществуват “условности”. Първата крачка е защитаването на футболната степен “Треньор на деца”, след това на юноши и така нататък докато бъде достигнат Про лицензът на УЕФА, който позволява практикуването на треньорската професия в професионалния футбол. Най-бързото възможно време, за което може да бъде преминат целия този “път” е 42 месеца. Или почти 4 години.

Масов футбол

В австрийския футбол има над 300 хил. активни играчи, като около 160 хил. от тях са деца и младежи, които се подвизават в над 8250 професионални и непрофесионални отбора. Тези числа няма как да бъдат постигнати без помощта на масовия футбол. Може би няма място в Австрия, което да не може да се похвали с местен отбор – сумарно съществуват повече от 2200 футболни отбори в цялата държава. Футболът не е важен просто за развлечението на обществото. Чрез него децата, поемайки по пътя на спорта и дисциплината, се отдалечават от опасната пътека, водеща към наркотици, криминалност или агресия. Тези и много други причини са споменати в аргументацията на АФС по повод инвестицията в масовия футбол.

Под масов футбол в случая се има предвид насърчаването на младите таланти да се занимават с играта и в един момент да започнат изграждането на професионална кариера. Целите, които АФС си поставя за ясни и конкретни:

 • Развитие на многофункционални играчи с увеличаване на позиционалната ориентация
 • Систематично обучение по игровата философия на АФС (Футбол 2, 3, 4, 5, 7, 9)
 • Социално образование, възпитание и подобряване на личностите
 • Стратегическа комуникация по повод стандартите и ценностите на нашето общество

Общата философия за развитие на млади играчи включва ясен ангажимент за обучение, но без фокус върху резултатите. Фокусът е върху развитието и популяризирането на играчите, а не върху използването на техните таланти. Избягването на психическо и физическо претоварване е очевидно в заложените цели.

Детски футбол

“Преживяването, радостта и забавлението отварят вратата към очарователния свят на футбола.” С този цитат започва частта, касаеща детския футбол. Цялата филосифя на АФС се основава на предположението, че радостта от играта и съвместното преживяване трябва да бъдат във фокуса на разнообразна, обща спортна тренировка за деца в начална възраст. Развитието на индивидуалните умения е на преден план и трябва да се извършва на тази възраст с възможно най-голяма свобода и с възможно най-малко състезателно ориентирано влияние от страна на треньорите.

Независимо от посоката, в която детето се развива, независимо дали се стреми към професионална кариера или работи в аматьорската сфера, независимо дали играе футбол само като развлекателна дейност и остава във футбола като функционер или като зрител – детският футбол създава основа за това. Преживяванията, които детето събира на тази възраст, често са решаващи при определянето дали те са привлечени от футбола или ще потърсят развитие в друго поприще.

Из “Австрийският път”

Неслучайно фокусът и тук е ориентиран към игнорирането на резултатите в тази възраст. Основният проблем в детския футбол е това, което е известно като “професионален футбол” в главите ни. Футболът за мъже е тясно свързан с победи и точки. Само чрез цифри се определя истинското постижение на един футболист, но това води до огромен стрес при децата.

“В детския футбол, играта, тренировските и практиките без наблягане върху победатата, загубатата и крайното класиране имат абсолютен прироритет.”

– Стефан Гог, ръководител на масовия футбол в АФС
Снимка: АФС

“При един добър треньор на деца, играчите може да побеждават, но задължително трябва да губят!

– Клаус Митердорфер, президент на КФС

В опитите си да разпространят масовия спорт сред децата, АФС сключва ключови партньорства с редица спонсори, с които да разпространят играта сред подрастващите. Една от кампаниите е раздаването на над 20 хил. DVD-та, които съдържат два филма по темата. Освен това има възможност за изтегляне на филмите на сайта на АФС напълно безплатно.

Освен маркетинговите инструменти, в изпълнението на задачата се намесват и множеството допълнително организирани турнири за деца, които предоставят възможност на максимален брой бъдещи футболисти да се докоснат пряко до любимия им спорт.

Футзал

Развитието на футзала също допринася за общото благо и това на “цар Футбол”. В Австрия интегрирането на този спорт се състои чак през 2010 година. В началото на 2014 за първи път се сформира училищната купа в зала. Две години по-късно, през 2016г. се реализира и общата между АФС и УЕФА треньорска прогама за лиценз UEFA Futsal B.

Предават мачовете на националите по футзал в YouTube - BFU TV - Varnautre.bg
Националният отбор на България по футзал; снимка: Vag. Moutoupas

От документа на АФС си личи, че футзалът не е просто споменат, а неговото развитие е под опеката на асоциацията. В допълнение са представени предимствата на този вид спорт:

 • Футзалът е бърза и динамична игра на малко пространство.
 • Футзалът е атрактивна игра за ВСИЧКИ с много голове.
 • Футзалът е идеален за започване на футболна кариера, за изучаване на основните футболни техники.
 • Футзалът може да се играе в почти всяка спортна зала според официалните правила на ФИФА.
 • Футзалът намалява риска от нараняване във футбола (според проучване проведено в Германия, както и в първа и втора австрийска лига по футзал, 2010/11).
 • Футзалът обвързва за по-дълго време спортистите с клуба, регионалната асоциация и АФС.
 • Футзалът не е заместител, а допълнителен продукт, който да бъде привлекателен и да увеличи предлагането в сектора.

Развитие на таланти

“Пътеките се създават, когато се върви по тях.”

– Франц Кафка, немскоезичен писател от ХХ век.

Така че, ако погледнем множеството обещаващи таланти днес, би било грешка да отхвърлим тази мисъл на Кафка като случайност или съвпадение. Защото това е резултат от „австрийския път“, възникнал, защото човек съзнателно го е извървял. Път, по който с качественото обучение и насърчаване на най-добрите млади таланти голямата цел никога не е била губена от поглед. Устойчивата концепция за насърчаване на таланти в АФС се прилага от десетки години – и също така непрекъснато се доразвива и адаптира към постоянно нарастващите изисквания на настоящето. Няма как да не бъде отбелязано, че резултатите отговарят на очакванията и целите.

Кристоф Баумгартнер срещу Русия на турнира “ТОТО Къп” за младежи до 17 години

В концепцията е заложено, че децата трябва да започнат своя “австрийски път” още от 10-годишна възраст. За да се случи това биват създадени регионални асоциации, които се занимават с подготовката в предварителния етап (започващ на 10-годишна възраст) чрез структурирано наблюдаване на играчите.

Скаутските екипи, състоящи се от спортни директори, инструктори, спортни координатори, треньори за държавен подбор, мениджъри, обучители, служители в младежките групи и т.н., имат за цел да помагат за разкриването на всички таланти в собствената им регионална асоциация.

“Проверката” или “подборът” на таланти по отношение на приемането в регионален център за обучение на някоя от асоциациите е от огромно значение за качествената работа в институциите за насърчаване на футболни таланти в Австрия. Високите критерии за подбор в тези центрове имат за цел да подпомогнат регионалните асоциации в тяхната функция. Централните области за следене са техниката, скоростта, координацията и цялостната игра на футболситите:

 • Първа аналитична област: Техника. Целта тук е да бъдат определени специфичните за футбола сръчност и координация при боравена с топката.
 • Втора аналитична област: Скорост. Целта е определянето на предварително заложените скоростни характеристики.
 • Трета аналитична област: Координация. Целта е определянето на общата повратливост, както и тактико-техническите умения на футболистите.
 • Четвърта аналитична област: Игра. Целта на последната аналитична област е определянето на способността за игра на играча. Тук се разглежда широка гама от фактори, на база на които след допълнителен скрининг (обучения, курсове, мачове) се решава кои таланти ще бъдат назначени в националния наряд от дадената регионална асоциация.

Както може да се види и от следващата таблица, пътят, който играчите трябва да извървят не е никак кратък и определено е трънлив. Последните редове описваха второто ниво в таблицата – регионалните центрове (Landesverbandsausbildungszentren).

Пирамидата-структура на нивата в австрийския футбол

Но толкова ли е просто в действителност – една пирамида с няколко подточки? Разбира се, че не. Структурата на регионалните центрове и футболните академии в Австрия, които са истинската причина за бъдещите футболни поколения в алпийската държава, можете да прочетете тук:

Женски футбол

Женският футбол е засегнат неведнъж в програмния документ. Една от главните цели, която се и осъществява е направата на национален център за женски футбол. Цялата тази инвестиция в женския футбол се базира на желанието, Австрия да стане не просто конкурентна, но и една от държавите-фаворити на европейско ниво. Следните области са били от централно значение:

Националният отбор за жени на Австрия по време на изпълнението на дузпи срещу Испания на 1/4-финалите на Евро 17′
 • Подбиране на момичета от детска възраст. Още от училище и детската градина.
 • Подсилване на футбола за момичета и девойки.
 • Разширяване на броя състезания за момичета и девойки.
 • Насърчаване и развитие на масовия футбол в различни области.
 • Насърчаване и развитие на най-добрите таланти в националните центрове за женски футбол.
 • Усилване на развитието и изграждане на структури в областта на женския футбол.
 • Маркетинг и популяризиране на идеята.
Структура на женските първенства в Австрия

Както се вижда от графиката, в Австрия, освен женската Бундеслига, в която участват 10 отбора, има още 3 футболни нива, в които този спорт се практикува. Освен организираните пряко от АФС първенства, футболният съюз, заедно с редица партньори организират училищни и студентски първенства, от които да могат да намерят новите таланти на женския футбол.

Най-ценният проект, който е изпълнен през годините е гореспоменатият национален център за женски футбол. По този начин АФС изпълнява една от най-важните цели на програмата си. През 2011 година проектът става факт. Всичко става възможно чрез тясното сътрудничество между АФС и федералното правителство, държавните институции, спонсорите и асоциациите за насърчаване на качествата за подготовка за талантливи жени в Австрия.

Всичко случващо се под покрива на националния център има една цел – изграждането на стабилна структура за националните отбори за жени на Австрия – до 17г., до 19г. и женския отбор. Всички усилия хвърлени в развитието на женския футбол не остават напразни и успехите не закъсняват. Ето постигнатото след 5 години постоянна работа:

Успехи на женските национални отбори (5 години след основаването на националния център)
 • Индивидуално положително развитие на играчите в двигателна и умствена област (параметри за оценка = редовно тестове).
 • Положително развитие на играчите в техническата / тактическата област в юношеските национални отбори (анализ на играта).
 • Всички участвали играчи са включени в юношеските национални отбори U17 и U19, а някои вече са включени в женския национален отбор.
 • Доста играчи успяват да направят невероятен скок и освен в националния отбор, вече участват в най-добрите международни първенства. Тук впечатление прави името на родената в Австрия с български корени – Марина Георгиева.
 • Благодарение на играчите от националния център женската Бундеслига има сериозна основа.
 • Спорният баланс на женските нацинални отбори за девойки е драстично подобрен (виж таблицата долу).
 • Все повече момичета искат да практикуват футбол в Австрия.
May be an image of 1 person and text that says 'ÖSTERREICH 11'
Българката Марина Георгиева по време на мач на националния отбор на Австрия.

Чрез масовото популяризиране на женския футбол, женското присъствие по стадионите също се покачва експоненциално. Вече силно професионализиран и със самочувствие, женският футбол може да се похвали с невероятен напредък в последното десетилетие. За ситуацията в България, и не само, можете да се запонзаете от статията ни по темата:

жените в българския футбол

“Жените в българския футбол”

(прочети повече тук)

“Австрийският път” е проект, който стартира в началото на 2000 година и дори на пръв поглед да не забелязвате успехите на австрийския национален отбор, те хич не са малко. След домакинството на европейското първенство през 2008-а година, заедно с Швейцария, австрийският футбол започва постепенното си изкачване. Ето някои от най-големите успехи през последното десетилетие на мъжките формации:

 • Класиране на 1/8 финалите на европейското първенство през 2020
 • Класиране на европейскoто първенство през 2016г. във Франция
 • Класиране на 1/8 финалите на световното първенство за юноши до 20г. през 2015г. в Нова Зеландия
 • Трето място на европейското първенство за юноши до 19г. през 2014г. в Унгария
 • Класиране за европейските първенства за юноши до 19г. през 2015г. и 2016г. в Гърция и Германия
 • Постоянно класиране за европейските първенства за юноши до 17г. от 2003г. насам

Мнението на “Ритнтитопъ”: Въобще не е случайно, че треньорското образование е първата точка от целия “Австрийски път”. Без треньори няма футбол. А за да бъдат произведени качествени треньори трябва да има ясна стратегия, която да бъде стриктно изпълнявана. Видимо австрийците се справят с това.

Оказва се, че в юношеския футбол класирането няма никакво значение. И точно така трябва да се процедира и в България. В началните години от развитието на един футболист менталното развитие не трябва да се изгражда на база таблици. Резултатите са важни, но не те са факторът, който трябва да изгражда един успешен футболист.

Разбира се, всичко случило се на австрийците през последното десетилетие е плод на усърдна работа на редица футболни деятели. Не твърдим, че прякото приложение на този документ в българския футбол би бил решение за проблемите в родния ни футбол. Но сме на мнение, че без ясни цели, няма как да можем да постигнем каквито и да е успехи. А ако успеем да се похвалим с такива в близките години, ще са абсолютна случайност.

Време е българските футболни деятели да започнат да си поставят реалистични цели, които да преследват със зъби и нокти. А останалите – да следят за тяхното изпълнение. Това е и наша задача.

Много е важно не просто да виждаш проблема, но и да намираш решение за него! Това е нашата мисия.

Източници:
(1) Александър Гицов – най-младият треньор в професионалния футбол на Австрия! (2021, July 2). Българският футбол – решенията на проблемите – Ритнитопъ. https://ritnitop.bg/2021/07/02/alexender-gitsov/
(навсякъде в статията) Der österreichische Weg. (n.d.). oefb.at. https://www.oefb.at/oefb/Fussball-Aktiv/Talentefoerderung/Der-Oesterreichische-Weg

6 Comments

 1. zovre lioptor zovre lioptor август 22, 2021

  Nice post. I study something more difficult on completely different blogs everyday. It is going to always be stimulating to learn content material from other writers and apply slightly something from their store. I’d favor to make use of some with the content material on my blog whether you don’t mind. Natually I’ll give you a hyperlink in your net blog. Thanks for sharing.

 2. Louisbuh Louisbuh ноември 22, 2022

  Все новости о мировой банковской системе и не только, собраны на одном ресурсе myrefin.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *