Press "Enter" to skip to content

Регионалните футболни асоциации и центрове: ферма за таланти

Регионални футболни асоциации са изключително важна част от австрийската футболна идентичност. С направата на т.нар. “Австрийски път” започва и създаването на въпросните асоциации и центровете в тях, които се оказват в основата за успешното развитие на футбола в алпийската държава. Повече за програмния документ на Австрийския футболен съюз (АФС) прочети тук:

австрийският път

“Австрийският път”: документът, помогнал за развитието на австрийския футбол.

(повече прочети тук)

Мащабната реформа, която АФС предприема се базира на редица фактори, но един от най-важните е реализацията на футболните таланти. Как австрийците постигат успешно това? Именно на този въпрос ще отговорим в настоящата статия.

Развитие на таланти в регионалните асоциации

Най-просто казано, регионалните асоциации извършват регионални селекции. Дейностите на тези асоциации приключват с формирането на тези селекции. В специални, така наречени „курсове за талантливи играчи“, играчите, които вече са били поставени “под лупа”, се събират и тяхното атлетично ниво се повишава за по-нататъшен подбор. Екип от няколко треньори се занимава с всички национални кандидати и анализира техните футболни умения и способности. Към програмата са прибавени и диагностични тестове за ефективност и теоретичното съдържание. Тези, които успеят да се отличат, имат възможността да се класират за предварителния етап на националната селекция, който включва допълнителна подготовка в регионален център за обучение и подбор. Регионалните подбори започват от 14-годишна възраст.

Селекциите съставят основа на развитието на таланти в съответната асоциация.. В различните състезателни игри най-обещаващите таланти в страната се състезават директно срещу своите връстници от друг регионален център. Това е специално предизвикателство за младите играчи. От една страна е възможност да се утвърдят в единадесетте от регионалната селекция, а от друга – директната конкуренция с най-добрите от друга федерална област е важен опит и особено поучителен за тяхното развитие. Това важи особено за играчи, които все още не са в регионален център за обучение.

LAZ | oefb.at
Карта с всички регионални центрове в Австрия

Националната селекция до 14 години се състои предимно от играчи, които вече са в регионални центрове или в клубове от австрийската Бундеслига. В този ред на мисли, за да обясним всичко това по-лесно, можем да използваме пример с евентуална сходна ситуация в българската футболна действиетелност. Вместо клубовете от Бундеслигата, ще използваме тези от родното ни елитно първенство. Всеки клуб в най-висшия ешелон на българския футбол е задължен да имат детско-юношеска школа (ДЮШ). В много от останалите отбори обаче нивото на школите или е ниско, или нефункционално. В примера със северозападния български регион, най-добрите играчи от Видин, Монтана и Плевен ще постъпят в регионален център за развитие, който представлява най-просто казано “сборен отбор”. В последствие най-добрите 11 ще се изправят срещу отбора на “Североизтока”, където се подвизават играчи от Габрово, Русе и Добрич, например. В края на целия процес най-добрите футболисти от регионалните центрове и големите школи образуват младежката национална гарнитура. В австрийския случай обаче регионите са разделени още по-наситно.

Регионални центрове за развитие

Цялата футболна асоциация има за задача да инвестира целия си ресурс в търсенето на таланти и популяризирането им по възможно най-добрия начин. В перфектния сценарий подготовката на играчите в тези центрове трябва да започне, когато те са на 10-12 годишна възраст. С направата им бива постигнато значително подобрение в тактико-техническото ниво на младите играчи. Това лесно може да се докаже с успехите на младежките национални гарнитури на Австрия в последното десетилетие.

Каква е филосифията?

Регионалните центрове за обучение са съоръжения на регионалните асоциации за насърчаване на качественото обучение на таланти според концепцията на АФС (“Австрийският път”). Чрез създаването на тези школи за обучение с висок стандарт в областта на футбола АФС се стреми да подготви младите си таланти за високите спортни изисквания, които настоящето е поставило на дневен ред. Това е и причината всичко в тези центрове да е от най-висок клас – от треньорите до самите съоражения и игрища.

Ръководителите в регионалните центрове виждат себе си като важна част от живота на талантите, но работят в тясно сътрудничество с родителските асоцииации, училищата и самите родители на играчите. Обучението трябва да бъде гъвкаво, системно и съобразно с изискванията на постоянно развиващия се футбол. Играчите, които достигнат до регионалните центрове не спират да играят за своите местни отбори. Фактическите те тренират през седмицата заедно, но в първенствата играят за своите отбори.

LAZ_HeinzLindner_Jubel

Какви са главните цели пред центровете?

 • Привличане на най-големите млади таланти.
 • Обучение на същите тези най-добри млади играчи съгласно тренировъчна програма, определена от АФС.
 • Създаване на необходимите структури в организационната и административната област, за да се осигури социална и личностна рамка.
 • Изграждане на необходимата спортна инфраструктура или подобрение на съществуващата.
 • Създаване на условия за талантите да могат да се развиват оптимално в спортно и човешко отношение.

За да бъде постигнато всичко това, младите таланти разполагат по време на престоя си в центровете с едни от най-квалифицираните австрийски треньори и методисти, невероятна спортна среда, предизвикателство, което е подходяща за възрастта им, много добри условия за извънфутболно обучение, медицинска и спортно-научна подкрепа, най-модерното възможно оборудване.

Всички в АФС са наясно, че има непредвидими ситуации, за които младите играчи трябва да бъдат подготвени. Дори и прецизността, с която системата в Австрия работи може да допусне грешки. Важното е да бъде намерено решение за по-нататъшното им поправяне. В този ред на мисли центровете са развили неверояни кооперации за училищно сътрудничество с най-добрите училища и гимназии в държавата.

Структура

В Австрия има 28 локации на регионалните центрове. Лицензирането се извършва от съответната регионална асоциация. Всяко от 28-те места има един или повече предварителни етапи (10-12 години). Пътуването на играчите до училището / мястото за обучение не трябва да надвишава 50 километра. За по-дълги пътувания трябва да се предложат места в интернати или в приемни семейства. Това обаче са много рядки случаи, тъй като федералните области в Австрия са 9 на брой, а центровете са 3 пъти повече. По този начин постоянното придвижване на талантите не е възпрепятствано и те успяват да отделят време и на останалите си ежедневни занимания.

Карта на всички регионални центрове към 2017 година, към момента са с 2 по-малко (27 центъра)

Критерии за създаване на регионален център

Въпреки многото локации, интересът към центровете се повишава, с което се сформират и ясни критерии за създаване на регионални центрове. Все повече клубове виждат възможност за държавна подкрепа и взимат решението на основат регионален център. Основното изискване е изпълнението на т.нар. К.О. критерии.

Инфраструктура

Основното изискване за създаване на регионален център е инфраструктурата, изисквана от спортната комисия на АФС:

 • Тревни площи (терен), които за предназначени единствено за регионалните центрове
 • Треврни площи (терен), които са предназначение единствено за групите, намиращи се в предварително обучение в регионалните центрове
 • Терен за всякакви метеорологични условия и терен с изкуствена трева, предназначение единствено за ползване от участниците в регионалните центрове
 • Спортна зала, чиито размер трябва да бъде достатъчен за качествена техническа подготовка при зимни условия и невъзможност за трениране навън
 • Отопляеми гардеробни и душове в непосредствена близост до тренировъчната зона
 • Тренировъчна екипировка – топки, конуси, маркери, подвижни цели, тежести и д.р.

Човешки ресурси

Всяка регионална асоциация, тоест локация на регионален център е задължена да осигурява спортна подготовка и медицинска помощ на играчите. На разпложение трябва да са следните неща:

 • Спортен директор на регионалната асоциация с лиценз UEFA PRO или UEFA A.
 • Администратор на регионалната асоциация.
 • Треньор с лиценз UEFA PRO или UEFA A, който да е треньор на регионалната селекция за 12-14-годишни.
 • Треньор за с лиценз UEFA B за играчите, които са в предварителния кръг на центъра за 12-14-годишни.
 • Треньор на вратарите, който да посещава центъра два пъти в седмицата.
 • Лекар, физиотерапевт и масажист на място.

Спортни изисквания

 • Стриктно водена документация за подбора преди приемането на играчи в регионалните центрове.
 • Предлагане на целогодишно обучение на място в регионалния център, тоест най-малко 42 седмици на обучение в годишен план.
 • Всяка локация на такъв център е длъжна да предложи на всеки играч най-малко 168 тренировъчни единици в тези 42 седмици.
 • В първия цикъл на обучението, предвиден за деца от 10 до 12 години, обучението трябва да се провежда поне два пъти седмично.
 • Подбор – най-много 5 играча могат да бъдат приети от един клуб. Ако обаче клубът е от Бундеслигата, тогавата бройката се повишава на 8 играча.

Категоризиране

За да бъдат мотивирани регионалните центрове да вършат по-добре рабоатата си е създадена точкова система, базирана на инфраструктурата, спортните изисквания и човешките ресурси, които регионалният център предлага. Ако всички категории са изпълнени, но центърът не предлага нищо по-специално, той се квалифицира за финансиране в размер на почти 20 хил. евро годишно (категория 2). В случай, че броят събрани точки надвиши 1100 точки (категория 1), бюджетът няма годишно ограничение. Разбира се ресурсите, с които даденият регионален център разполага, биват определени от АФС.

Всичко обаче си има край. Край има и престоят на футболистите в регионалните центрове! Когато футболистите навършат (максимум) 15-годишна възраст в играта се намесват футболните академии. Те стават новият дом на големите австрийски таланти!

Всички 12 кадрови академии в Австрия

Именно от тези 12 академии произлизат най-големите таланти на Австрия. Относно академиите и не по-малко важният за развитието на футбола в Австрия “Проект 12” ще говорим в следващ материал!

Мнението на “Ритнтитопъ”: Само можем да се учим. Това е изводът след двете статии относно австрийския план за развитие на футоблни таланти. Като държава Австрия е много сходна на България, и по територия, и по популяция, дори и като футболни традиции. Някои дори могат да поспорят, че ние, българите, сме много по-футболни, отколкото “тирлоци”.

Дали това е така или не, в момента няма значение. Значение имат резултатите, които постигаме в последните години. Всеки повтаря, че промяна е нужна, много гърла твърдят, че проблемът е някъде в ДЮШ. Но никой не реагира. Ние, от “Ритнитопъ” не смятаме да стоим с кръстени ръци и това е причината да ви запознаваме с добрите практики по света, които могат да бъдат приложени и на родна земя!

Време е българските футболни деятели да започнат да си поставят реалистични цели, които да преследват със зъби и нокти. А останалите – да следят за тяхното изпълнение. Това е и наша задача.

Много е важно не просто да виждаш проблема, но и да намираш решение за него! Това е нашата мисия.

Източници:
(1) Александър Гицов – най-младият треньор в професионалния футбол на Австрия! (2021, July 2). Българският футбол – решенията на проблемите – Ритнитопъ. https://ritnitop.bg/2021/07/02/alexender-gitsov/
(навсякъде в статията) Der österreichische Weg. (n.d.). oefb.at. https://www.oefb.at/oefb/Fussball-Aktiv/Talentefoerderung/Der-Oesterreichische-Weg

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *