Press "Enter" to skip to content

Скандалът “Арда”-“Лудогорец”. Защо клубовете в елита мълчат и не защитават интересите си?

Къде е реакцията на клубовете? За БФС е ясно – те сервират както е изгодно. Решението за отлагане на срещата между “Арда” и “Лудогорец” обаче засяга всички, не само тези два отбора.

Покрай евромачовете, политическите циркове и подготовката за старта на големите първенства в Европа, на заден план остана едно решение на БФС. Мачът от четвъртия кръг на efbet лига между “Арда” и “Лудогорец” очевидно ще бъде отложен. Но явно и от футболния съюз се срамуват от действието си, защото направиха неуспешен опит то да остане скрито.

В сряда, в 14:58 на уебсайта на БФС бяха обявени съдийските назначения за идния кръг от шампионата (1). Сред тях не присъстваше само един мач – този между финалиста за Купата на България “Арда” и шампиона “Лудогорец”.

Какво толкова? Мачове бяха отменяни и в предишните кръгове, заради евроучастието на нашите клубове. Дали трябва да има подобна подкрепа за евробойците ни е отделна тема, в която няма да задълбаваме. Приемаме, че резултатите на отборите, участващи в Шампионската лига и Лигата на Конференциите са задоволяващи, затова нека е правилно.

Оказва се, че клубът ПФК “Арда” като равна страна от тази среща не е получил право на глас дали срещата да бъде отложена (2). Ще си позволим да сложим определение върху действието на БФС: скандално!

Взетото решение е явна демонстрация на властващия монопол в българския футбол. Да си знаете кой коли и беси! Не ви харесва? Никой не ви пита!

В сагата дейно участие имат няколко страни, в чиито обувки ще се опитаме да се поставим в следващите редове. Но ще си позволим да направим обединение между някои от тях.

БФС и “Лудогорец”

Нищо ново. Футболният съюз не поставя прецедент, изпадайки в собствено противоречие. Само преди две седмици от централата ясно заявяват, че за отлагане на един мач се изисква съгласието на двата клуба. Подобен казус имаше и в края на миналия сезон, когато администрацията на БФС отново се издъни, отсъждайки служебна победа за ЦСКА София в мач срещу ЦСКА 1948. Дни по-късно решението бе отменено, а мачът се изигра.

Действията са позорни и снижават престижа на така или иначе превърналия се в посмешище български футбол. В същото време разбираме, че когато собственикът на българския футбол поиска нещо, грешен отговор не може да има. И така десет поредни… години.

Арда и останалите

Отговорът на ръководството на “кърджалийци” е достойно. Смятаме, че е време ръководствата в клубовете да си дадат ясна сметка, че БФС няма намерение да защитава интересите на собствените си подчинени.

Страшното е, че това е демонстрация на сила, на монополизъм и е един административен “среден пръст” към всеки един футболен клуб, който не се казва “Лудогорец”. Всъщност, действието означава едно – комфортът за “разградчани” е по-важен от правилата, по-важен от феърплея, по-важен от българския футбол. Най-малко защото в единия отбор титуляри са двама българи, а в другия – 10.

Помним случай, в който българските клубове бяха обединени срещу “Левски”, впрегнати в желанието си да вкусят от залъка “Газпром”. Е, Газпром не се случи, но виждаме, че обединение между клубовете може да има. А сега то е нужно, защото никой не защитава интересите им. Дори самите те. А това е проблем.

Източници:

  1. Съдийски назначения 4-ти кръг Първа лига (Сайт на БФС, 2021) https://bfunion.bg/news/47851/0
  2. “Арда” заплаши да напусне efbet лига (dsport, 2021)https://dsport.bg/arda-zaplashi-da-napusne-efbet-liga.html#parent=section

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *