Press "Enter" to skip to content

Отношението към юношите ни. Правилно ли е?

“Нули! Кръгли нули сте днес! Само си загубихме времето! Не внимавате! Не слушате! Не ме чувате! Така няма да станете футболисти! Чухте ли?! Няма!”

На такава тирада ставамe свидетели, чакайки да започне редовната ни среща на малки вратички с приятели. “Треньор” на някаква школа, на видима възраст около 30-35 години, надвесил се над група деца в продължение на 5 минути им прави “разбор” на завършилата тренировка.

Мисля, че е излишно да казваме колко е важен подходът към децата, за каквато и сфера да говорим от живота – училище, спорт или изкуство. Психилогоията е на първо място, когато темата е работа с деца! От изключителна важност е да си добър педагог, за да можеш да работиш с най-малките. Област, на която за жалост почти не се обръща внимание в България.

За 25 години във футбола сме ставали свидетели на безброй грозни сцени по нашите терени. Невъздържани треньори, превъзбудени родители и зрители, физически саморазправи в публиката. Понякога над длъжностни лица. А говорим за детски и юношески футбол! Абсурдно.

Чували сте клишето “децата са като гъби и попиват всичко”! Клише е, защото е вярно! Децата копират всичко от нас, възрастните, а ние не правим достатъчно, за да сме добър пример, поне що се отнася до любимата ни игра.

Това е ключовата дума, когато говорим за децата – игра. Това е просто игра и малките ни приятели трябва да се забавляват с нея, докато се учат да я играят. А не от крехка детска възраст да чуват постоянно, че са “некадърници, кръгли нули и женчовци“.

Неприятни кадри от мачове в Елитната група до 15-години

Неспособността на даден треньор да задържи ентусиазма на едно дете по време на тренировката говори красноречиво за неговите треньорски качества. Защото тези неща се учат. Но знаете ли как до скоро се взимаше “китап” (тапия), за да работиш с деца до 14-годишна възраст?

Как се случва това на практика? С тридневен курс към БТШФ (Българска треньорска школа по футбол), в който основното нещо е да си закупиш 6, 7 учебника, написани от преподавателите в съответния курс, изглеждане на 3, 4 клипа или слайдшоу и за финал – изпит с отговори на общи въпроси от футболната игра, като например “При какви ситуации се показва жълт картон на състезател?”, “Колко е широка футболната врата?”, “Как се извършва замяна на състезател?”, “Какво е разстоянието от голлинията до дъгата на наказателното поле?” и тн. Дори няма да коментираме колко повече усилия трябва да положат треньорите в чужбина, за да започнат работа с подрастващите.

Но нека погледнем и другата страна на медала – родителите. Често невъздържани, буйни, агресивни към противници, съдии, а и към собствените си наследници. И всичко това се предава на децата! Всеки, който е посещавал футболна среща от родния юношески футбол е много добре запознат с крайно неприемливите вмешателства на родителското тяло. Това се случва толкова често, че вече се превърна в нещо нормално, но не е.

После гледаме продукцията на порасналите деца по телевизията – поведение, което допринася за отблъскването на масовия фен от родните първенства. И няма как да е друго яче. Промяната не просто е нужна, а е наложителна. И всички ние трябва да допринесем по всевъзможни начини, за да имаме адекватен футболен продукт. С обиди от най-ранна детска възраст най-вероятно няма да успеем.

Докато ние в България се опитваме да измислим най-успешния начин да обидим футболните си таланти, в Австрия нещата стоят по-различен начин. Прочетете материала ни относно “Австрийския път”, документът помогнал на австрийските таланти:

“Авсрийският път” – ключът към успеха на австрийците.

Мнението на “Ритнитопъ”:
Спортът и футболът, в частност, преди всичко трябва да възпитават. Да изграждат силни характери, да учат на дисциплина, на работа в екип и на уважение, както към съотборници, така и към противници, а и към треньори.

Не така обаче стоят нещата на някои места у нас. Там, където треньори злоупотребяват. Те подриват самочувствието на играчите и убиват желанието им за практикуване на любимата игра.

П.П. Поздравления за инициативата на “0гледал0“, които искат да покажат случващото се по българските терени. Благодарности и на “Зона 14” за текста и емоциите, вложени в този не малък проблем за българския футбол. Надяваме се все повече подобни инициативи да се появяват на футболната ни трапеза!

One Comment

  1. […] Ловеч се появява на футболната карта на България през далечната 1921 г., когато е създаден първият футболен тим под името ”Хисаря” (1)(2).През годините отборът е преименуван многократно – ”Звезда” (1922 г.), ”Слава” (1924 г.),  ”Тодор Кирков” (1925 г.), ”Победа-Кирков 29” (1929 г.), ”Коста Драголов” (1936 г.). След 1932 г. отборът носи името ”Кирков”.През 1946 г. след редица реформи, ”Кирков” е преструктуриран във физкултурно дружество, заедно с гимнастическото дружество ”Осъмски Юнак”. Новото име е ”Кирков-Юнак”.  На следващата година е направено ново обединение, в което са включени почти всички спортни организации в града – включително колоездачни, туристически и др. Старото дружество”Кирков-Юнак” е преименувано на ”Христо Кърпачев”. Това име се запазва за дълъг период от време, като през 1949 г.са присвоени нови доброволни спортни организации към обединението. Следващата промяна на името идва през 1958 г. – ”ДФС Христо Кърпачев”.През 1979 г. дружеството е преименувано на ”Осъм” като на негова основа през 1985 г. се образува ”ФК Осъм”. През 1991 г. ”ФК Осъм” сменя името си на ”ЛЕКС”, а през 1995, след пристигането на Гриша Ганчев, на познатото ни ”Литекс“. Отборът е кръстен на фирмата, която бизнесменът управлява, ”Литекс Комерс”.Именно в периода 1994 – 2014 г. Ловеч изживява най-славните си футболни мигове и е съпричастен с успехите на ”Литекс”. Златните години на отбора приключват през 2016 г. След редица скандали, белязали историята на съвременния ни футбол, и сложни юридически хватки, Гриша Ганчев изоставя футбола в града, за да поеме ръководната позиция в столичния гранд ”ЦСКА София”. Бизмесменът се премества в столицата заедно с по-голямата част от ръководителите, играчите и треньорите на изхвърления от А група ”Литекс” след скандала по време на мача с ”Левски”.”Литекс” на свой ред присвоява лиценза на ”Ботев” (Луковит) и започва сезон 2016/2017 като част от Северозападната Трета лига. Още през същия сезон отборът се завръща в професионалния футбол, печелейки промоция за Втора Професионална лига. До сега ”Литекс” се подвизава във Втора лига и разчита предимно на млади футболисти и юноши на клуба. Повече информацията за развитието и отношението към юношите в България може да откриете в нашата статия тук. […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *