Press "Enter" to skip to content

Кирил Динчев – олицетворение на развитието в ЦСКА София

ЦСКА София отново го направи. Клубът се завърна в евротурнирите с гръм и трясък, а феновете на „армейците“ изживяха поредната луда европейска вечер.

Зад тези големи успехи през последните 2 години стоят десетки хора, като най-фундаментална роля безспорно има главният кондиционен треньор на „червените“ – Кирил Динчев. В последно време физическата подготовка на ЦСКА София прави сериозно впечатление, а положителната част от добрите коментари се дължи на години обучения, работа и последователност в действията на Кирил Динчев. Днес ще ви запознаем с личността на бившия бранител, както и методиката, която развива той при „армейците“.

Една кратка футболна кариера със знаменит финал

Кирил Тонев Динчев е роден на 8 май 1989 година в София. Той е кадър на всеизвестната школа на „Славия“, но така и не получи място в първия им отбор. Това го отпрати в друг софийски отбор – „Академик“, който имаше амбиции за влизане в елита на България. Динчев и компания осъществиха тези цели през сезон 2010/11. Престоят им в „А“ група бе кратък, а изпадането във втория български ешелон накара десния бранител да си търси нов отбор. Той го намери в лицето на „Ботев“ от Враца, където остана само за 6 месеца. Причината за това бе, че перспективният играч бе забелязан от Христо Стоичков, който му даде шанс в отбора на „Литекс“ (Ловеч). За негово съжаление и там не успя да се задържи дълго, а впоследствие за него последваха два кратки престоя в Северна Македония и Гърция във второразрядни отбори.

 Динчев взе нестандартното решение да окачи футболните бутонки едва на 27-годишна възраст, но го направи със стил. Защитникът бе един от малкото, които бяха готови безрезервно да помогнат на ЦСКА в най-тежкия момент за клуба, като се съгласи да играе на практика без пари, когато „армейците“ се намираха в Югозападна „В“ група. Десният краен бранител не само че спечели първенството с „червените“, но стана и носител на Купата на България в същата година, което е световен феномен – третодивизионен клуб да спечели купата на страната.

Кирил Динчев с Купата на България за 2016 година; Източник: cska.bg

Първи стъпки в треньорската кариера

На 14 юни 2016 година, веднага след като сложи край на футболната си кариера, Кирил Динчев бе назначен при „армейците“ като помощник-кондиционен треньор на германския специалист Томас Нойберт(1). Динчев не изгуби никакво време и веднага започна сериозна работа за професионалното си развитие. Броени месеци след назначението си, Кирил се похвали, че е успял да завърши курсове за физическа подготовка и начин на хранене в САЩ(2).

Заедно със специалист като Нойберт, Кирил Динчев получи безценни наставления и помощ в професията. Още през 2018 двамата са категорични, че физическата подготовка на ЦСКА ще достигне тази на реномираните европейски клубове.

Нашата цел не е да докараме ЦСКА на средното ниво за България [във физическа подготовка], а стандартното ниво за европейските отбори.

Томас Нойберт (кондиционен треньор на ЦСКА София; 2016-2019)(3)
Кирил Динчев и Томас Нойберт; Източник: cska.bg

Важните промени за качествена физическа подготовка

Първата стъпка към постигането на тази цел бе модернизирането на спортния комплекс „Панчарево“. В рамките на 2 години базата придоби коренно различен облик и послужи като основа за адекватна кондиционна подготовка на „армейците“. В реновирания комплекс могат да бъдат намерени затревено футболно игрище с осветление и трибуни за 1000 човека, второ затревено футболно игрище, хотел, ресторант, басейн, възстановителен център, клуб на футболиста, телевизионна зала, лекарски кабинет, волейболни площадки, баскетболни площадки, игрални зали и канцеларии(4). Освен всичко това, спортно-техническият щаб на ЦСКА София се сдоби с редица спортни съоръжения, които помагат в разнообразието на подготовката на играчите, както и възможността да бъдат развити различни физически качества на конкретни футболисти.

Спортна база “Панчарево”; Източник: cska.bg

Следващата крачка към по-качествена работа на кондиционно ниво бе закупуването на невижданата по българските терени дотогава GPS технология. Най-общо казано, става въпрос за спортни облекла с вграден чип, който предоставя детайлна информация за физическата форма на всеки един състезател. От 2017 година, в щаба на „червените“ разчитат на една от най-качествените GPS системи за подобряване на състоянието на състезателите, както и за премахване на риска от непредвидени контузии по време на тренировъчния процес.

 Устройството следи пробяганата дистанция, скоростта, пулсовата честота, времето, между което играчите осъществяват спринтове, ускорението, единоборствата, метабоилитните данни. Може също да следим баланса между двете половини на тялото и още много други параметри. Използваме сложен алгоритъм, който ни показва дали определен играч трябва да получи почивка или пък може да понесе допълнително натоварване. Така нареченият „Индекс на умората“ ни предоставя информация за нивото на силовите възможности и максималната скорост на бягане на играчите. Решаваме например, че за следващия ден трябва да облекчим този и този футболист. Подготвяме им специална програма, говорим с треньора. Благодарение на тази информация можем да предпазим футболистите от евентуални контузии. Изготвили сме система от 7 теста, които обхващат параметри като сила, скорост и експлозивност. Използваме точкова система за оценяване от 0 до 3, като максималният резултат е 21 точки. Резултат между 11 и 14 точки показва завишен риск от контузии. А всеки футболист, който е под 11 точки, има между 70 и 75 процента риск да получи мускулна травма или такава на връзките.

Томас Нойберт(5) (кондиционен треньор на ЦСКА София; 2016 – 2019)

Подобни спортни жилетки, произведени от световно известната марка STATSports, притежават европейски грандове от ранга на „Барселона“, „Ливърпул“, „Манчестър Юнайтед“, „Ювентус“ и десетки други(6).

Готовност за пълна отговорност

На 21 март 2019 година, в официалния сайт на ЦСКА София е публикувано съобщение относно бъдещето на Томас Нойберт и Кирил Динчев в клуба:

Армейци,

Кондиционният треньор Кирил Динчев поема щафетата от Томас Нойберт и вече ще отговаря за физическата подготовка на първия отбор. От лятото на 2016 година досега Динчев получи безценен опит от работата си с германския специалист и вече е готов сам да ръководи кондиционните занимания на тима ни.

Благодарим на Томас Нойберт за всеотдайната му работа в ЦСКА и му желаем много успехи за в бъдеще!

Официалният сайт на ЦСКА София(7)

Няколко месеца след като застана начело, Кирил с гордост съобщи, че успешно е завършил 14-месечното си обучение в школата на каталунския хегемон „Барселона“. Лекциите са били свързани с физическата подготовка на футболистите, като модулите за подготовка и финални изпити са силови тренировки, оценка и тестове за физически качества, превенции от контузии и физиологични процеси в спорта. След 5 взети изпита, Динчев официално получи диплома за квалификация(8).

Кирил Динчев със сертификати за успешно взети изпити в школата на “Барселона”; Източник: cska.bg

Физическа подготовка по време на пандемия

Както бившият защитник, така и всички кондиционни треньори по света имаха тежката задача да запазят физическото състояние на своите футболисти по време на една неочаквана световна здравна криза. Запитан за това как успява да подготви играчите си в пандемична обстановка, Динчев коментира:

В момента подготовката основно протича чрез видеоразговори. Още преди седмици изготвихме индивидуални програми за всеки футболист. Започнахме онлайн тренировки на базата в Панчарево, пускаме камерата и показваме упражнения около час – час и половина. Това въобще не се доближава до реалната тренировка. Няма как да ги караме да тичат в апартаментите. Сега наблягаме на стабилизации, на упражнения за сила, за тонус на мускула, включихме и топка. Като цяло имат много общи упражнения, защото основата е една. А според индивидуалните нужди имат различни тежести, повторения, различни упражнения. Разделяме ги [да тренират колективно] на групи, като една група от футболисти е между 3-5 човека, продължава малко повече от час, а тези, които са с нас, имат много по-голяма интензивност.

Кирил Динчев(9)

Плодовете на неуморната работа

Резултатите от работата на Кирил и екипа му в онлайн среда бяха видни с просто око – ЦСКА София бе най-добре подготвеният физически отбор след подновяването на efbet лига. Числата също го доказват – 9 от общо 13-те попадения на червените след паузата бяха вкарани през второто полувреме. Що се отнася до цялостната картина през 2019/20, 39 от 52 гола бяха отбелязани във вторите 45 минути на двубоите, или по друг начин казано – 75% от всички попадения на „червените“.

През изминалия сезон (2020/21) ЦСКА София затвърди реномето си на клуб, способен да превъзхожда съперниците си в заключителните минути на мачовете. 46 от общо 71 попадения на „армейците“ бяха отбелязани през второто полувреме, което се равнява на 64%. 32 от тези 46 гола са реализирани в последните 20 минути на срещите, като това е равносилно на 69% от общия брой на попаденията през вторите полувремена и внушителните 45% спрямо всички голове през сезона. Всички тези числа индикират, че през миналия шампионат „червените“ бяха най-силни във финалните етапи на своите двубои.

Кирил Динчев като главен кондиционен треньор на ЦСКА София; Източник: cska.bg

Прословутата лятна подготовка и завръщането на Динчев при Стойчо Младенов

В края на миналогодишната кампания привидно изглеждаше, сякаш в ЦСКА София цари спокойствие и позитивно настроение. Това обаче бързо бе опровергано от редица процеси, които се случиха зад кулисите на „Българска армия“ и създадоха сериозни сътресения в тима, включително и на кондиционно ниво. Именно защото огромна част от събитията останаха скрити от футболната общественост, не можем на 100% да потвърдим как е протекла предсезонната подготовка на „армейците“, кой я е водил и на какво се дължеше голямата бройка на контузени и изморени футболисти. Това, което е напълно сигурно, бе напускането на Кирил Динчев, което бе обявено както от Любослав Пенев, така и от самия кондиционен треньор. Ето какво публикува бившият защитник в социалните мрежи:

Здравейте,
Във връзка със ситуацията от последните дни, неверните информации, които излизаха и тн. Искам да потвърдя, че изборът за промяната бе направен от мен. Както разбрахте и от пресконференцията всичко е изяснено и точно. Всички коментари и статии свързани с велики скандали и караници, ще останат да вълнуват само любителите на латино сюжетите.
Хубав и успешен ден,
Само ЦСКА

Кирил Динчев(10)

Не ни се иска да поставяме думите на Динчев под съмнение, но също е неоспоримо, че след уволнението на Любослав Пенев и последвалото назначение на Стойчо Младенов, Кирил веднага се завърна на Борисовата градина(11). Сега кондиционният треньор продължава да работи с пълна сила, за да възвърне физическото състояние на футболистите обратно към неговите високи европейски стандарти.

Мнението на “Ритнитопъ“: Кирил Динчев е пълното олицетворение на това, което искаме да се случва с треньори и лица от спортно-техническите щабове в българския футбол – да им се дава нужния картбланш, да се финансира обучението им на най-високо ниво в чужбина и същевременно да работят редом до качествени специалисти, и накрая да им се гласува пълно доверие, когато и ако притежават нужната компетентност да вършат работата си.

Кирил Динчев е част от клуба в продължение на общо 6 години и на практика е най-дълго задържалият се човек в спортно-техническия щаб на „армейците“. През тези години той е бил „дясната ръка“ на немски специалист, изкарал е години обучение в Испания и САЩ и от 2 години прилага всичко научено, за да превърне ЦСКА София в една добре смазана машина.

И ако първоначално недоброжелателите му твърдяха, че той е в отбора само заради баща си, който е шеф на охраната на собственика Гриша Ганчев(12), то сега малцина са тези, които могат да оспорят постиженията на 32-годишния кондиционен треньор.

Източници:
(1) ЦСКА – ОБЕДИНЕНИ СПОРТНИ КЛУБОВЕ. (n.d.). Отбор на ЦСКА по Футбол – сезон 2016-2017 ★ ЦСКА • ОБЕДИНЕНИ СПОРТНИ КЛУБОВЕ. ЦСКА – ОФИЦИАЛЕН САЙТ. https://cska.bg/index.php?main_page=document_general_info&cPath=0&products_id=468&zenid=jva7uaiift40lg
(2) Topsport.bg. (n.d.). Помощник-треньорът на ЦСКА замина на специализация в САЩhttps://topsport.bg/cska/kiril-dinchev-shte-dobiva-novi-znaniya-v-sasht.html
(3) Кирил Динчев и Томас Нойберт. (2018, January 21). YouTube. https://youtu.be/b9neAsgtnuA
(4) Спортен комплекс „ЦСКА“ – Панчарево — FCCSKA.com фенсайт на ЦСКА. (n.d.). FCCSKA.com фенсайт на ЦСКА. https://www.fccska.com/%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B5%D0%BD-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81-%D1%86%D1%81%D0%BA%D0%B0
(5) В ЦСКА следят играчите с GPS (ВИДЕО). (2018, April 22). bTV Новините. https://btvnovinite.bg/sport/nova-era-v-sporta-video-1.html
(6) ЦСКА София се оборудва с джипиес система като на най-големите клубове в Европа. (2017, October 10). Sportal.bg. https://sportal.bg/news-2020061106475881599
(7) ЦСКА – ОБЕДИНЕНИ СПОРТНИ КЛУБОВЕ. (n.d.). Кирил Динчев поема щафетата от Томас Нойберт ★ ЦСКА • ОБЕДИНЕНИ СПОРТНИ КЛУБОВЕ. ЦСКА – ОФИЦИАЛЕН САЙТ. https://cska.bg/index.php?main_page=document_general_info&products_id=7846
(8) Topsport.bg. (n.d.). Кондиционният треньор на ЦСКА Кирил Динчев завърши образованието си към школата на Барселонаhttps://topsport.bg/cska/konditsionniyat-trenyor-na-tsska-kiril-dinchev-zavarshi-obrazovanieto-si-kam-shkolata-na-barselona.html
(9) Кирил Динчев: Първоначално играчите не бяха в добра кондиция. (2020, May 21). Gong.bg. https://gong.bg/bg-football/efbet-liga/multimedia/video/kiril-dinchev-pyrvonachalno-igrachite-ne-biaha-v-dobra-kondiciia-590088
(10) Facebook. Kiro Dinchev’s profile – https://www.facebook.com/kiro.dinchev/posts/10219740245599776
(11) Върнаха напуснал ЦСКА – щабът на Стойчо Младенов – Gong.bg. (2021, July 26). Gong.bg. https://gong.bg/bg-football/efbet-liga/multimedia/video/vyrnaha-napusnal-cska-shtabyt-na-stojcho-mladenov-645451
(12) Гриша Ганчев вдигнал мерника на Любо заради сина на шефа на своята охрана? (2021, July 20). Sportal.bg. https://sportal.bg/news-2021072006400372753

One Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *