Press "Enter" to skip to content

Европейските клубни турнири – история и промени

В настоящия материал ще ви запознаем с европейските клубни турнири, които непрекъснато търпят промени от страна на УЕФА.

За мнозина от нас – футболните фенове, когато свършва лятото, започва радостта. Не, че не харесваме лятото, просто на есен започват европейските клубни турнири. В днешно време това са “Лига Европа” , “Шампионска лига” и от този сезон вече имаме един нов турнир, наречен “Лига на конференциите”. Дълги години наред беше мечта да гледаме някой български отбор в един от двата турнира – ЛЕ и ШЛ. Обичайните заподозряни “Левски ” и ЦСКА София се представяха колебливо през последните 20 години с изключение на класирането на “Левски” в Шампионска лига през сезон 2006/07 и няколкото участия на двата отбора в груповата фаза на втория по сила турнир[1].

Малко по-късно и двата ни гранда се класираха успешно в групите на дебютното издание на Лига Европа през сезон 2009/10, а през следващия сезон – 2010/11 повториха постижението и отново бяха в групите на турнира[2]. През 2012 година у нас на сцената се появи отборът на “Лудогорец” . Разградчани направиха фурор в родното ни първенство, но и не само там. В Европейските клубни турнири, “Лудогорец” се класира цели пет пъти в групите на Лига Европа (сезон 2013/14, 2017/18, 2018/19, 2019/20 и 2020/21)  и два пъти в Шампионска лига (сезон 2014/15 и 2016/17).

В тази статия ще проследим подробно зараждането на европейските клубни турнири, промените им през годините и българската следа в тях. Като ще се спрем предимно на турнира Лига Европа, познат в миналото като Купата на УЕФА

Купата на панаирните градове

Първият турнир свързан по-някакъв начин с Лига Европа днес се провежда през 1955 – 58г. и се е наричал “Купата на панаирните градове”. Турнирът е направен по идея на швейцареца Ернст Томен, италианеца Оторино Бараси и генералния секретар на английската футболна федерация Сър Стенли Роуз. Както и името на турнира подказва, той е направен с цел насърчение на международните панаири. Мачовете, които се играят в Купата на панаирните градове са били приятелски, а отборите, които са имали право на участие били от градове, в които се провеждат панаири, а класирането в местното първенство на въпросния отбор не е било от значение за участието му в турнира, поне до 1968г.  Градове с повече от един отбор са имали правото да изберат един представител или да участват с представителен сборен отбор.

Второто издание на турнира се е провело в периода 1958-60г., като оттогава до 1971г. турнирът се е провеждал веднъж годишно. През 1971г. турнирът минава под егидата на УЕФА и е заменен с “Купата на УЕФА”, известен днес с името Лига Европа[1].

Българска следа

От наша страна, право на участие е имал само град Пловдив със своите отбори: “Ботев”, “Локомотив” и “Спартак”. След 1968г. отборите са се класирали според позицията си във вътрешното първенство, което дава право и на “Славия” (София) да участва.

Отборът на “Локомотив” (Пловдив) записва 8 участия в турнира в периода от 1963-1970г.

Галерия отборни снимки на Локомотив Пловдив, Архивни снимки | Gallery,  History, Concert
Отборът на “Локомотив” (Пловдив) през 70/71

“Ботев” (Пловдив) е с 2 участия през сезон 1968/69 и 1970/71, а “Спартак” (Пловдив) записва едно участие през 1966/67г.

Отборът на “Спартак” (Пловдив) през 60-те години
Отборът на “Ботев” в началото на 70-те години на миналия век

Столичаните от кв. “Овча купел” участват 4 пъти[1].

Купата на носителите на национални купи – КНК (1963-1999г.)

В този турнир участниците са били само носителите на местните национални купи. Това е бил вторият най-престижен турнир по онова време, пред него е бил турнирът КЕШ , а за трети най-представителен турнир се е смятал Купата на панаирните градове, по-късно променен на Купата на УЕФА.

Първото издание се е провело през 1960-61г., но не е признато официално от УЕФА (Съюз на европейските футболни асоциации) до 1963г. В периода на 1972г – 1999 г. победителят в турнира за КНК участва в мача за Суперкупата на Европа срещу носителят на КЕШ. Турнирът просъществува 39 сезона  до 1999г. след което се слива с Купата на УЕФА[1].

Купата на УЕФА (1971-2009г.)

Турнирът се провежда под това име от 1971г. до 2009г. като участие в него взимат отборите завършили като подгласници на шампионите в местните първенства, а първенците участват в турнира “Купа на европейските шампиони (КЕШ)” , наречен “Шампионска лига” от 1993г. до днес.

Турнирът първоначално се провежда в 6 кръга – 1ви, 2ри, 3ти кръг,  четвъртфинал, полуфинал и финал. Участват 64 клубни отбора, а мачовете се играят на разменено гостуване. При равенство в головете решаващо е първо броя на отбелязаните голове на чужд терен, впоследствие има продължения и дузпи. Официално правилото за гол на чужд терен е отменено през 2021 година[1].

От 1995г. до 2015г. в турнира за Купата на УЕФА всяка година са осигурени 3 допълнителни квоти за място в турнира по правилото за феърплея, като критериите за това правило са били: най-малко картони, положителна игра, уважение към противника, поведение на феновете [2].

До сезон 1996/97г. финалът се е провеждал в два мача – домакин и гост. От следващия сезон 1997/98г. , финалът се решава в един мач на неутрален терен.

От 1999г. състезанието се слива с “Купата на носителите на национални купи” и от тогава в турнира участие взимат задължително и всички носители на купата на местните национални купи.

От сезон 2004/05 за пръв път в турнира са въведени и групи, както сме свикнали да гледаме формата на турнирите днес. Тогава са участвали 40 отбора и са били разделени в 8 групи по 5 отбора, като първите 3 са се класирали за 1/6 финал[1].

Българска следа

Редица български отбори взимат участие в турнира през периода от 1971-2009г.

ЦСКА, “Левски” , “Славия”, “Академик”, “Локомотив” (София), “Берое” (Стара Загора),  “Пирин” (Благоевград), “Етър” (Велико Търново), “Дунав” (Русе), “Марек” (Дупница), “Сливен”, “Локомотив” (Пловдив), “Ботев” (Враца),” Нефтохимик” (Бургас), “Литекс” (Ловеч), и “Шумен” са отборите, които са участвали в Купата на УЕФА през годините, като най-високите ни постижения са:

Четвъртфинал на “Левски” през сезон 1975/76г. срещу “Барселона” загубен от сините с общ резултат 5-8 след 4-0 за “Барселона” в Испания и 5-4 за “Левски” в София.

Победата на “Левски” над “Барселона” през 76-а година в София

Четвъртфинал на “Локомотив” (София) срещу Щутгарт през сезон 1979/80г. Столичните “Железничари” отстъпват на Щутгарт с общ резултат 1-4 (0-1; 3-1)

Щутгарт два пъти яде бой от "Левски"
Размяна на флагчета между капитаните на “Щутгарт” и “Локо” (София)

Четвъртфинал на “Левски” през сезон 2004/05 срещу Шалке 04, загубен с общ резултат 2-4

Лига Европа (2009 – )

От сезон 2009/2010 турнирът на Купата на УЕФА официално е преименуван на Лига Европа и променен.

Вместо 8 групи по 5 отбора, групите се увеличават на 12, а отборите, които се класират в груповата фаза от 32 стават 48. За да се стигне до грувата фаза на турнира отборите преминават през първи, втори, трети квалификационен кръг и плейоф. Като класирането им в квалификационните кръгове зависи от коефициента на страната от която се класира отбора.

Първите 2 отбора съответно на 1 и 2 място в групата се класират на 16-тина финал, където в място за осминафиналите спорят 32 отбора – 24 излезли от групите и 8 отбора, отпаднали от Шампионска лига на трето място в тяхната група. Мачовете се играят на разменено гостуване, като важи и правилото за гол на чужд терен.Това бе и последният сезон в който важи правилото за гол на чужд терен, както споменахме по-горе.

Финалът се решава в 1 мач на неутрален терен.

От сезон 2021/22 Лига Европа променя формата си, понеже е създаден нов турнир – Лигата на конференциите, който ще разгледаме по-долу. Групите от 12 са намалени на 8 с по 4 отбора, така и в трите най-престижни европейски турнири формата е един – 8 групи с по 4 отбора и след това фаза на директни елиминации.

За съжаление наш отбор няма право да играе директно в квалификациите на Лига Европа поне на този етап. Шампиона ни играе квалификации за Шампионска лига, а втория и третия отбор в първенството и победителя от купата на България се състезават за място в новия турнир Купата на конфедерациите.

Българска следа

Още в дебютното издание на Лига Европа, “Левски” и ЦСКА София се класират в групите през сезон 2009/10, но не успяват да излязат от тях. През следващия сезон 2010/11 и двата отбора повтарят постижението.

Най-висок успех в новия формат на втория по сила европейски турнир от български отбор е постигнат през сезон 2013/14г. когато “Лудогорец” достига до осминафиналите и се изправя срещу испанския Валенсия. “Орлите” губят и двата мача с 0-3 в България и 1-0 на “Местая”.

Кадри от 1/8-финалния сблъсък между “Лудогорец” и “Валенсия”

Лигата на конференциите (2021 – )

Лигата на конференциите е най-новия създаден европейски турнир, в който в груповата фаза ще участват 32 клуба, като те ще бъдат разделени в 8 групи с по 4 отбора. С този турнир ще се даде шанс на още 16 клуба да участват в европейските клубни турнири (EКТ). Бройката им до миналата година, сезон 2020/21 беше 80 –  32 отбора в групите на Шампионска лига и 48 в Лига Европа.  

Повече за новия турнир на УЕФА можете да прочетете тук.

Добрата новина за нас е, че в дебютното издание ще имаме български представител в турнира, след като отбора на ЦСКА София победи чешкия Виктория Пилзен в плейофен мач. Армейците изоставаха с 0-2 след първия мач в Чехия, но на ревашна показаха дух и победиха с 3-0, след гол в продълженията на защитика на червените Юрген Матей и с общ резултат от двата мача 3-2 ЦСКА София влезе в групите, където ще се бори с отборите на Рома (Италия), Бьодо/Глимт (Норвегия), и Зоря Луганск (Украйна).

No photo description available.

По-голямата част от българските успехи в европейските клубни турнири са дело на клубове от столицата. Освен обаче, че такъв не е случаят с “Лудогорец”, има много други клубове от провинцията, които заслужават внимание за своите постижения. И такова ще получат. Съвсем скоро в новите статии на “Ритнитопъ” относно представянето на провинцциалните тимове в европейските клубни турнири.

Мнението на “Ритнитопъ”: Европейските клубни турнири са сцена за много играчи, място на което играч от провинциален град в Швеция, Норвегия или България може да бъде забелязан от най-големите отбори в днешния футбол. Всеки турнир си носи неговия чар и тръпка. Последните 2 години класираме успешно по 2 отбора в груповата фаза – ЦСКА София и “Лудогорец”, което е изключително важно за нашият клубен и национален коефициент, който след време може да ни даде право на повече квоти за класиране в най-престижния турнир от трите – Шампионска лига.

Източници:


(1) Левски влезе в Шампионската лига. (24). Mediapool.bg. https://www.mediapool.bg/levski-vleze-v-shampionskata-liga-news120707.html
(2) Българско участие в Лига Европа – Уикипедия. (2006, May 6). Уикипедия. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE_%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B5_%D0%B2_%D0%9B%D0%B8%D0%B3%D0%B0_%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D
(3) Купа на панаирните градове – Уикипедия. (2010, May 13). Уикипедия. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%83%D0%BF%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%B8%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5
(4) Купа на носителите на национални купи – Уикипедия. (2006, May 5). Уикипедия. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%83%D0%BF%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%BD%D0%B0_%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D
(5) УЕФА отмени правилото за гол на чужд терен още от сезон 2021/2022. (2021, June 24). www.24chasa.bg. https://www.24chasa.bg/sport/article/9922563
(6) Класиране на УЕФА Респект за честна игра. (n.d.). Енциклопедия. https://bg.wikiqube.net/wiki/uefa_respect_fair_play_ranking
(7) Купа на УЕФА 2004/05 – Уикипедия. (2012, February 19). Уикипедия. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%83%D0%BF%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%A3%D0%95%D0%A4%D0%90_2004/05

3 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *