Press "Enter" to skip to content

Кога ЦСКА София маха тирето? Не и днес.


Успехите на ЦСКА София в Европа не подлежат на съмнение, било то и прекарани през призмата на прословуто тире. Същите те обаче не изтриват случилото се на 9 септември 2016 – обявяването на фалита на автентичното дружество ЦСКА. Пет години изминаха оттогава, а днес особено интересен е казусът около юридическото премахване на символа от името на текущия носител на Купата на България.

Във водещите новинарски сайтове от вчера се вихри новината, че от днес (09.09.2021 г.) ЦСКА София връща автентичното “армейско име” и може да премахне тирето.

Така ли е това обаче?

Колегите се уповават на някакъв неизвестен закон, който гласял, че давността за неупотреба на името на фалиралото дружеството изтича пет години след обявяването на фалита. Това означавало, че ЦСКА София вече може без проблем да използва абревиатурата ЦСКА без нужда от допълнителния дефис.

ЦСКА - София маха тирето днес?


Кой е всъщност този закон и какво реално гласи?

Въпросният “закон” е част от нормативната уредба на Българския футболен съюз. Става въпрос за Правилника за статута на футболните клубове-членове на БФС(1). По казуса с наименованието на клубовете се обръщаме към Член 13 от него. Алинея втора реално потвърждава това, което се тиражира.

Чл. 13, ал. 2 ФК не може да приеме наименованието на прекратен или изваден от първенствата друг ФК в продължение на 5 (пет) години след прекратяването или изваждането му от първенствата.

Съдейки по тази разпоредба, всичко изглежда правдоподобно и ЦСКА София от днес може да се раздели с тирето.

Преди въпросната алинея втора логично обаче, стои и алинея първа. Именно нея колегите са пропуснали да цитират и разтълкуват. Ето го и текстът:


Чл. 13, ал. 1 ФК може да промени наименованието си по предвидения в закона ред само преди започване на нова спортно-състезателна година.


Тук се крие и истинският отговор на въпроса може ли ЦСКА София да премахне тирето днес. Отговорът е не. Невъзможно е при стартирало вече първенство да бъде променено името на който и да е клуб. Това може да стане единствено в паузата между две спортно-състезателни години, сиреч между два сезона. Представете си иначе пред какви парадокси бихме били изправени, ако по време на сезона клуб “Х” реши да смени името си на “У”.

Ето защо, въпреки изтеклата давност, процедурата по промяна на регистрацията на ЦСКА София може да бъде финализирана най-рано след последния двубой за сезон 2021/22 – края на първенството. Това е юридически най-ранният момент, в който това може да се случи.

Важно уточнение е да направим разграничение между спортно-състезателна година (употребено в първата алинея на Член 13) и година (употребено в алинея втора на същия). В първия случай ясно е упоменато, че иде реч за състезателен цикъл – сезон, докато във втория – не е. Оттук следва, че що се касае давността по неупотреба на име на клуб, прекратил участие в първенствата, БФС има предвид не пет сезона, а пет календарни години. Които в случая на ЦСКА изтичат днес. Това обаче не води до автоматична смяна в регистрацията на клуба поради вече изтъкнатите причини.

Ето и кратко обобщение на ситуацията:

За да настъпи промяна в името на клуба от “Армията” е нужно да настъпят две кумулативно действащи условия, което означава, че не е ли настъпило едното, процедурата не може да бъде задействана. Условията са на първо място да са изтекли пет календарни години от обявяването на фалита на автентичното дружество, и на второ – да приключи текущия сезон.

Мнението на “Ритнитопъ”: Казусът с тирето за едни е морален, за други – юридически, а за трети – без значение. Независимо от кои сте, редно е да признаете успехите на ЦСКА София в Европа. На терена отборът показва класа, която едно тире не може да оспори.

И все пак, правилата са, за да се спазват. Макар и често авторът на въпросните правила (БФС) да погазва собствените си разпоредби, ние сме длъжни да се ръководим по тях.

Много е важно не просто да виждаш проблема, но и да намираш решение за него! Това е нашата мисия.

Източници:

  1. Правилник за статута на българските клубове – членове на българския футболен съюз. (2021.) https://bfunion.bg/uploads/2018-10-29/PSFK_2018.pdf

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *