Press "Enter" to skip to content

Футболни избори по чешки

След много спорове, разправии и съдебни решения, в крайна сметка Конгреса на БФС бе насрочен за 12 октомври. Двамата основни кандидати за президентския пост Борислав Михайлов и Димитър Бербатов засега са предпазливи в медийните си изяви, а техните екипи и/или приближени не пропускат да уязвят противниковия лагер с коментар за предполагаеми действия или бездействия.

Предвид факта, че настоящият шеф на родния футбол и вечният голмайстор на националния отбор се разминаха като пътни знаци в ложата на Националния стадион „Васил Левски“ по време на световната квалификация с Литва, е трудно да повярваме, че двамата биха участвали в диспут, посветен на бъдещето на най-великата игра в България. Примерът на една централноевропейска страна обаче показва, че дори когато двете страни са на коренно противоположни мнения, те могат да седнат на една маса и да дискутират цивилизовано своите платформи. Става въпрос за Чехия.

Макар “Славия” (Прага) да записа отлични резултати в Лига Европа, а националният отбор да бе сред приятните изненади на Евро 2020, отношението на местните фенове и общественост към футболните власти не се различава много от това на българските им колеги. Причината за това е серията от скандали, свързани с местната федерация.

Мирослав Пелта Archives - Сакам Да Кажам
Мирослав Пелта – президент на Чешкия футболен съюз в периода 2011-17г.

В периода 2011-17 тя се ръководи от Мирослав Пелта, който през цялото време е обвиняван за връзки с подземния свят. По това време вицепрезидент е Роман Бербр, разкрит като сътрудник на чехословашката Държавна сигурност. Съвсем „случайно“ неговата съпруга Дагмар Дамкова, която е първата жена, ръководила мач в чешкия елит, става председател на съдийската комисия, а впоследствие влиза в специализираните реферски органи на ФИФА и УЕФА. На 3 май 2017 г. полицията нахлува в сградата на футболната централа и арестува Пелта поради разследване за злоупотреба с преразпределението на държавните субсидии, идващи от Министерство на образованието.

Година по-късно става ясно, че функционерът се е радвал на височайша подкрепа в лицето на съдийката Силва Машинова. Тя е имала интимна връзка с Пелта, като в замяна на нейното съдействие по определени казуси е получавала ВИП пропуски за футболни мачове, самолетни билети и възможност да отсяда в хотели по цял свят. При това положение за вакантния пост на президент на Чешката футболна федерация се кандидатират бившият маркетингов директор на “Славия” (Прага) Мартин Малик и заемалият различни постове в организацията Петр Фоусек. Първоначалните избори завършват без победител, преди в крайна сметка на 12 декември 2017 г. Малик да печели.

Мартин Малик | Об УЕФА | UEFA.com
Мартин Малик – бивш президент на Чешкия футболен съюз

И при новата власт Роман Бербр продължава да бъде Сивият кардинал, който реално дърпа конците в чешкия футбол. На царството му обаче идва край на 16 октомври 2020 г., когато представители на местната НСБОП влизат в сградата на централата и задържат общо 20 души, сред които е и той. Обвиненията към тях са за съпричастност с организирана престъпна група, занимаваща се с манипулирането на футболни срещи. Интересно е, че един от задържаните – съдията Роберт Хайек, по професия е полицай, поради което срещу него са взети специални мерки, за да не се провали акцията. В новата ситуация Бербр няма как да продължава да изпълнява задълженията си и подава оставка, а последователно кърпата хвърля цялата Съдийска комисия, начело с нейния председател – легендата Йозеф Хованец, както и самия президент Малик.

Така ръководния пост в чешкия футбол отново се оказва вакантен, а търпението на обществеността се изчерпва. В тази ситуация на сцената излизат двама емблематични играчи от близкото минало – Владимир Шмицер и Карел Поборски.

Владимир Шмицер: «Динамо» с Шевченко и Ребровым было великой командой» (4  мая 2020 г.) — Динамо Киев от Шурика
Владимир Шмицер

Бившият играч на Ливърпул се превръща в лице на проекта Football evolution (накратко F-Evolution), в която се включват и други бивши негови съотборници в националния отбор като Милан Барош, Ян Колер и Томаш Сивок.

„Основната цел е промяна. Това не означава отстраняване на хора от длъжности, разделяне на лагери и изключването на някого, а промяна на отношението и мисленето“.

казва главната движеща сила на проекта и бивш генерален секретар Рудолф Ржепка.

Новата организация насочва вниманието си към два основни сегмента – феновете и клубовете. На официалния си сайт fevoluce.cz движението публикува основните цели на своята програма и актуална информация за своята дейност, като в същото време създава приложението Дигитална фен карта, при която чрез сканиране на QR код всеки може да следя всяка тяхна стъпка на своя телефон.

Легендарный Карел Поборски госпитализирован с болезнью Лайма - Телеканал  Футбол - Телеканал Футбол
Другият кандидат за поста – Карел Поборски

Мотото „Промени своята област, за да промениш чешкия футбол“ пък е насочено към самите клубове във връзка с по-специфичната система на организация. Реално Чешката футболна федерация (до 2011 г. Чешкоморавски футболен съюз) избира президент на свое Общо събрание. В него участват общо 202 делегати – 101 представители на клубовете и 101 на местните областни организации. В чисто географски план Бохемия е със 130 души, докато Моравия и Чешка Силезия са представени от 72. Тънкият момент е, че за всяко едно от споменатите 101 места на структурите по места се провеждат избори. Идеята на F-Evolution е да издигнат своите кандидатури на тях и по този начин да си осигурят подкрепата на администраторите.

Говорейки за ролята на клубовете пък Шмицер използва добре известният ни мотив за страха.

„Усещам го. Тези, които в миналото са били в опозиция са имали проблеми. И сега хората се тревожат, че ако системата не се промени някой ще ги накаже и те няма да получат субсидии. Трябваше да им обясним, че в момента средствата се отпускат от Националната агенция по спорт и ако започнем да променяме средата и хората заедно, няма нужда да се страхуваме“.

– Шмицер

В крайна сметка F-Evolution печели изборите в много населени места в Бохемия, но влиянието им в Моравия е ограничено от Петр Фоусек.

Чешская гарантия Фоусека | ЕВРО среди молодежи | UEFA.com
Петр Фоусек

Дипломираният инженер е подкрепен от пражките “Славия”, “Бохемианс” и “Дукла”, “Слован” (Либерец), “Сигма” (Оломоуц), “Карвина”, “Пардубице” и “Словачко”, както и опозиционните групи „Чист футбол“ и „Предизвикателство 2021“. Той е известен със своята дипломатичност, поради което неведнъж е изпращан от ФИФА и УЕФА на деликатни мисии като тази, свързана с опитите на двете организации да въведат ред в гръцкия футбол. Като основни цели в своята кампания той посочва възстановяване на доверието във най-популярния спорт, подобряване на управлението му и укрепване на международния престиж. Той изявява готовност да разговаря с „онези, които призовават за демократизация в чешкия футбол“.

Карел Поборски обаче първи обявява своята кандидатура и феновете започват да го разглеждат като истински спасител. Фактът, че е част от федерацията в сектора за детско-юношески футбол се използва от някои медии, за да му създаде образ на човек на статуквото, въпреки че в миналото опонентът му Фоусек е бил съветник на споменатия скандален президент Пелта.

Истината е, че бившия играч на “Манчестър Юнайтед” на практика наследява привържениците на бившия президент Малик, с което се сдобива с образа на консерватор. Най-сериозна подкрепа той получава от “Спарта” (Прага), за който играе към края на кариерата си.

Броени седмици преди изборите Владимир Шмицер изненадващо решава да се оттегли, като основната му мисия всъщност е да си гарантира вицепрезидентския пост. Другата особеност на чешката система е, че по време на изборите за президент се правят и индивидуални такива за всяка една от позициите в Изпълкома – 5 от тях за Бохемия, 4 за Моравия, а клубовете от I и II лига имат по едно място. При това съотношение на силите, лицето на F-Evolution преценява, че шансовете му за второто по значимост място са по-сериозни. Останалите кандидати Фоусек и Поборски обаче няма да се ограничат само със словесни престрелки от дистанция, а трябва да влязат в директен спор.

Това се случва на организираните от националната Чешка телевизия и частната O2 TV Sport дебати, които идат да покажат, че позицията на шеф на футбола в Чехия не е по-маловажна от тази на премиера или която и да е политическа фигура.

Първото събитие се състои на 25 май пред централния вход на Чешката телевизия (вероятно като противоепидемична мярка)(1), а вторият диспут – на 1 юни в Залата на славата на Чешката футболна федерация(2). Водещите и на двете събития Мартин Дусик и Либор Боучек „разхождат“ претендентите за президентското кресло из всички възможни теми – от националния отбор и съдийската комисия до ролята на генералния секретар. В случая с O2 TV Sport има и въпроси, изпратени от зрителите на предварително посочен мейл.

По подобие на предизборните диспути, Фоусек и Поборски имат лимитирано време да изложат платформите си, но предвид общото времетраене на двете предавания от 2:30ч., те са имали възможност да покажат пред цяла Чехия колко сериозна е кандидатурата им. Двамата не стигат до лични нападки и скандали и говорят по същество за проблемите на чешкия футбол.

ONLINE: Coast or Fousek? Football elects a new leadership, Malík has given  up his candidacy for vice-president
Поборски и Фоусек

Между двете телевизионни дискусии, вестник „Спорт“ (чрез сайта си isport.cz) планира организирането на още една и тя е насрочена за 31 май. 3 дни преди провеждането ѝ обаче Поборски заявява, че поради натоварената си програма няма да участва. Така вместо диалог, зрителите виждат 1:30 ч. монолог на Фоусек, който необезпокояван може да развива тезите си(3). В навечерието на избора, който трябва да се състои на 3 юни в Спортния център в Нимбурк, спортните сайтове отразяват събитието като същински избори – с карти на Чехия и диаграми които области ще подкрепят някои от двамата кандидати.

В крайна сметка не и без помощта на прелелия гласове към него Шмицер, Фоусек печели изборите на втори тур със 106 на 91 вота (5 делегати от Моравия не присъстват на Общото събрание). По време на самото събитие новият президент е подложен на открита критика от някои от присъстващите, особено за кандидатурите на някои членове на Изпълкома. След изборите обаче Карел Поборски остава на позицията си на ръководител на регионалните академии към Федерацията и никой не търси отговорност от тези, които са гласували за загубилите.

Мнението на “Ритнитопъ”: Чешкият случай показва, че дори и в страна, чиито драми на ръководно ниво през последните години са далеч по-сериозни от нашите, футболът се приема като важна част от обществото и проблемите му се третират като обществени. Затова в страната една предизборна кампания за президент на местната футболна федерация прилича повече на тази за президент на САЩ, като желаещите да седнат на горещия стол за момент загърбват различията си и сядат заедно на една маса, за да изложат своите гледни точки за решаване на текущите проблеми. Компромис, който е за доброто на всички, свързани с най-великата игра.

Ситуацията в България също е нажежена, но това не означава, че не можем да вземем пример от централноевропейската държава, който да приложим на практика в родната футболна действителност. Дебат между Михайлов и Бербатов звучи немислим, но по-скоро е задължителен. За доброто на българския футбол!

Много е важно не просто да виждаш проблема, а да намираш решение за него! Това е нашата мисия!

Източници:
(1) То се излъчва по спортния канал ČT sport. Запис от него може да бъде открит тук – https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/14068162784-debata-k-volbe-predsedy-facr/221471290230002/titulky
(2) За него са пуснати два рекламни клипа заради оттеглянето на Шмицер, който също е предвиден да участва (https://www.youtube.com/watch?v=bU3TEof1TL0 и https://www.youtube.com/watch?v=lQvS1WHxJFI). От целия дебат са достъпни само два фрагмента (https://www.facebook.com/O2SportCZ/videos/522683575423387 и https://www.facebook.com/O2SportCZ/videos/221837652848941 )
(3) Пълен запис от него може да бъде открит тук: https://tv.isport.blesk.cz/video/7018591/cela-volebni-debata-s-kandidatem-na-predsedu-facr-petrem-fouskem.html

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *