Press "Enter" to skip to content

Схемите на Борислав Михайлов и БФС: доказателства.

От вчера насам разследването на Bird.bg – UEFALeaks заема ключово място на футболната медийна трапеза. След като разбрахме, че базата на националния отбор в Бояна се случва като по чудо, след като от УЕФА наливат милиони в проекта, но той все още не е започнал, днес научаваме още от скандалния репертоар на Борислав Михайлов и компания!

No photo description available.
Мишел Платини пише на Борислав Михайлов, че проектът се бави и рискува да бъде отписан.
Източник: Bird.bg

Бюрото за Разследващи Репортажи и Данни (BIRD) е независим проект за използване на журналистика на данните с цел разкриване на конфликти на интереси, корупция и злоупотреба с власт. Благодарение на тях ставаме свидетели на нова доза разкрития около кръга Михайлов.

Борислав Михайлов е авторитарен, без никакъв капацитет да слуша, предложил е да се купи прескъп автобус за БФС и се е опитал да вкара съмнителни “задморски фирми” да строят игрища в България по проект за 1 милион швейцарски франка.”

– Андреас Кун, представител на УЕФА посетил България през април 2005г.

Международният журналистически консорциум OCCRP се добира до изтеклата от УЕФА информация, в която главната тема е финансирането по проектите “Хеттрик”, която се занимава с финансирането на националните футболни федерации. Информацията, представена в материала датира от 2004г. насам, когато все още президент на Българския футболен съюз е покойният Иван Славков. Негов заместник обаче е любимият български вратар – Борислав Михайлов! Поради скандалите около Межуднародния олиимпийски комитет, Славков делегира всички дейности, свързани с БФС, на своето “вице” и фактически Михайлов кадрува във футболния съюз.

Самият Михайлов потвърди това наскоро, обявснявайки, че не е вярно, че България не се е класирала на голям европейски или световен форум под негово ръководство, тъй като сме участвали на Евро 2004′, а част от заслугата е била негова(2).

Потвърждение на казаното по-горе по повод ситуацията в БФС

От кореспонденцията става ясно и друго. Въпреки че проектът “Хеттрик” има изискването да бъдат построени 40 мини-игрища в рамките на 1 милион швейцарски франка, Михайлов и БФС имат желанието да построят с 10 игрища по-малко (30 терена) за почти същата сума. По-интересното в случая е, че предложените компании са “никому неизвестни офшорки” или както Кун ги определя – “задморски компании”, с които Михайлов е в контакт. Тази “михайловска” идея обаче не успява и получава отказ от УЕФА с дипломатичен намек, че от Нион следят изкъсо всички фактури. Все пак проектът бива осъществен в рамките на програмата.

Едновременно неприятна за окото, но и смехотворна, е друга проекто-идея на Михайлов. Иде реч за закупуването на нов автобус за националния ни отбор. Желанието на БФС е автобусът Mercedes Travego 15 RHD за половин милион швейцарски франка. Оказва се обаче, че това не е по джоба на УЕФА.

Въпреки неуспешния опит да се снабди с ново возило, Михайлов дори не си помисля да се откаже и продължава “да работи за доброто на българския футбол”. Още от горните две снимки става ясно, че Националният тренировъчен център (проект, реализиран 11 години по-късно) вече е тема на разговор между БФС и УЕФА. От Bird.bg обещаха да публикуват още материали относно тренировъчната база в Бояна и изпълнението на този така важен за Михайлов проект.

Много е важно да се подчертае, че алтернатива всъщност съществува! Дори и дълго, нашето предаване “Обзор на кръга” от миналата сряда ви представя идеите на кандидатът за президент на БФС – Георги Захариев. Дотук, поне ние, не бяхме чували някой толкова подготвен човек за президентския пост във футбола ни! От друга страна без битката, която Димитър Бербатов пое, нямаше как въобще да достигнем до този важен за футбола ни момент! Ние вярваме, че Георги Захарие има право, казвайки че “всички, които са решили да гласуват за него трябва да дадат своя глас за Димитър Бербатов, тъй като само той може да бъде светлината в тунела”. Силно се надяваме Бербатов да успее да спечели тази битка, след което да покани Захариев в своя екип. Това би бил най-приятният развой на събитията.

Гост: Георги Захариев – кандидат за президент на БФС

За жалост не успяхме да осъществим дебат между всички кандидати, но ви съветваме да чуето поне малко от това, което Георги Захариев иска да ви каже. В други държави също има корупция. Но публичният дебат е част от футболните процеси. Повече за случая в Чехия прочетете тук:

Материал на Теодор Борисов по повод футболните избори в Чехия.

Мнението на “Ритнитопъ”: Благодарение на колегите от BIRD обществените тайни вече стават публично достояние и е крайно време пирамидата на Михайлов да се срине. Всичко това, което той направи в последните няколко години мина всякакви граници, както етични, така и професионални.

Липсата на морал в застаряващите “златни момчета”, които стоят начело на българския футбол определено е огромен проблем още от самото начало на тяхното управление. Крайно време е, както се казва на футболен език, “да закачат бутонките на стената” и да приключат този фарс.

Все още Борислав Михайлов може да запази поне малко от уважението, което широката футболна общественост таи към него, заради случилото се през “онова американско лято”. Ние от “Ритнитопъ” силно се надяваме във вторник (12.10) така чаканата промяна в българския футбол да стане реалност!

Затова! Молим всички президенти на футболните клубове внимателно да обмислят как ще гласуват. В техните ръце стои бъдещето на любимия ни спорт. А феновете – бъдете с нас пред НДК във вторник. Събитието може да откриете тук!

Източници:
(1) UEFALeaks: Борислав Михайлов опитал да уреди съмнителни фирми да строят скъпо по проект на УЕФА, но го порязали. (2021, October 10). Bureau for Investigative Reporting and Data | BIRD – Investigations and Data Journalism Project. https://bird.bg/uefaleaks-1/
(2) Боби: Не е вярно, че нямаме класиране по мое време! Не беше уважително да не ме поздравят. (2021, September 24). Sportal.bg. https://sportal.bg/news-2021092409541257515

3 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *