Press "Enter" to skip to content

Денят Х: Разкритите схеми и политическия натиск във футбола!

Ако човек не се интересува от български футбол, в днешния ден се е нагледал на сеир. За нас, авторите на “Ритнитопъ” и за вас – читателите, които дишате с най-великата игра, случващото се олицетворява тъгата и мрака, обзели ритнитопковщината у нас.

Преди да проследим събитията днес, хвърлете едно око на друг наш материал, който показва що е то Борислав Михайлов:

Досиетата Пандора изпъкнаха и за Михайлов.

Някъде там, по други географски ширини, най-вероятно изборът за Президент на футболен съюз, федерация или асоциация се случва по много по-цивилизован начин. Защото ако обичаш футбола, целта ти ще бъде само и единствено – сблъсък на идеи и нека по-добрият да победи. А след това, ако съдбата ти се усмихне и бъдеш избран – да осигуриш равен старт на всички футболни клубове, а нека най-добрият победи!

Не и тук…

Скандалите не закъсняха. Още с пристигането на официалните лица около сградата на НДК, хаосът се залепи за събитието като паразит.

ФК Витоша (Бистрица) » “За една успешна кариера”: Георги Захариев към  юношите: Техниката и психиката са водещи, работете индивидуално (видео)
Кандидатът за президент на БФС – Георги Захариев

Встъпителните слова на Георги Захариев вдъхновиха, но и очертаха картинката у нас:

“Не трябва да се страхуваме. Мога да дам пример с брат ми. Няколко седмици, след като се кандидатирах, той беше уволнен от “Славия”.

сподели Захариев пред камерата на dsport.

Тук някъде приключи и чисто спортната битка и актьорите започнаха да се обстрелват с разкрития за задкулисни игри. Пръв беше Ивайло Дражев, чийто разкрития можем да определим не като скандални, а като разтърсващи.

Ивайло Дражев: Бургас е най-добрият град за крадене - YouTube
Кандидатът за президент на БФС – Ивайло Дражев

Дражев влезе в залата с очаквания за поредния скандален Конгрес. Причините? Посредством заплахи, делегати, които са засвидетелствали подкрепата към съмнителния бизнесмен, са били снемани от длъжност. На тяхно място право на вот е даден на други хора в последния момент. Дражев назова и примери:

“Знам за поне трима, които са сменени от Зонален съвет “Пловдив”. Единият от делегатите дори е предложен за премахване от структурата на БФС. Става въпрос за представителя на “Векта” (Пловдив). Той в момента няма право на глас, а ни беше подкрепил гласно. Това са същите схеми, които са се случвали и в миналото. На това учат и децата ни – на уговорки.”

Бившият президент на скандалния “Черноморец Бургас-София” продължи, споменавайки и за намеса на политическите партии във футбола:

“Много ми е интерсно какво правят представители на ДПС и ГЕРБ в залата. Кметовете и съветниците им са се разделили. Публична тайна е, че ДПС стои зад Михайлов, а част от ГЕРБ – зад Бербатов. Партиите нямат място тук. Първото нещо, което трябва да се направи, е промяна в устава. Кметове, държавни служители и активисти от партии не трябва да бъдат в тази зала. Това е и най-големият проблем, касаещ самия Конгрес.”

детайлно обясни Дражев.

За още задкулисни игри говори и футболният агент Георги Градев, който не бе допуснат в залата.

“Още миналата седмица адвокатската кантора на БФС отправи невярно обвинение, че УС на клуба, който представлявам аз – “Балкан” (Варвара) е положил фалшиви подписи под протокола, с който ме заявяват за техен представител.”

обясни Градев.

Спортен адвокат: Емил Костадинов е неграмотен,аман от милиционери! |  KotaSport
Футболният агент Георги Градев

“Всички са извикани в полицията, за да дават показания. Представени са документи, които удостоверяват, че съм издигнат правомерно. Никой дори не желае да погледне документите и да чуе Президента на клуба, който е с нас, за да потвърди легитимността на подписите. Ситуацията е абсурдна, защото БФС в лицето на Михайлов и неговата клика създава изкуствен проблем, който административно, заради кратките срокове, да направи нашето присъствие невъзможно и после се позовава на собствените си неправомерни действия, за да не ме допуснат в залата. Моята съдба споделят около 10 клуба от благоевградския регион.”

Така започна денят. След което дойде време да започне и същинската част. В зала 1 на НДК влязоха почти 500 делегати на футболните клубове, които ще участват в гласуването, което започна по обяд.

До тогава единственото по-интересно събитие бе прекратяването на мандата на Борислав Михайлов с 411 на 0 гласа. Останалите гласове бяха “въздаржал се”. По този начин се гарантира избора на нов президент с четиригодишен мандат. Това обаче може и да не се случи точно така. Според Ивайло Дражев ще има юридически процедури, които ще разгледат продължителността на мандата на спечелилия днес. По всяка вероятност през март ще има нов Конгрес, който ще бъде редовен.

Към 12 часа всички кандидати бяха официално допуснати до изборите. Това са Борислав Михайлов, Димитър Бербатов, Георги Захариев, Христо Порточанов, Христо Христов и Ивайло Дражев.

May be an image of 1 person and text

Последваха и 10-минутните изказвания на кандидати. Впечатление направиха речите на Бербатов и Захариев. Единият говореше за единение, а другият направи за смях Емил Костадинов.

May be an image of 1 person and text

Двамата Христовци в надпреварата бяха изключително лаконични, докато Ивйало Дражев използва трибуната отново:

“За тези млади хора, които не ме познават. Собственик съм на автентичния клуб Черноморец. Има много собственици на клубове които направихме игрища школи и стадиони, а не можем да участваме във футбола. Надявам се да сте обективни. Залата обикновено не претегля делегатите по техничте възможности. Не смятам да излагам някакви нови виждания. Мисля, че БФС е доживял за едно по-сериозно управление. Управителният орган представлява сдружението, не президента. Няма логика един човек да управлява системата на БФС. Затова общото събрание на зоните трябва да изират своите предстватиле. За да не може след това администрацията да се оправдава. Тези представители на зоните, трябва да са част от Изпълкома.Организацията трябва да бъде обединенато. Нямаше нужда цялото министерство на вътрешните работи да е отвън. Нямаше нужда от толкова охрана. Ние не сме престъпници. Струва ми се, че сезон пролет-есен е по-подходящ за провеждането на първенството у нас предвид атмосферните условия. Другото ми предложение е относно участието на чужденците в първенството. Мога да ви кажа, че в момента, в който Черноморец започна да играе само с млади български момчета, тогава видяхме нашите успехи. Броят на чужденците трябва да бъде намален – трябва да са някакви изключително открояващи се”,

каза Ивайло Дражев

Досегашният президент – Михайлов също използва времето си и за пръв път говореше само и единствено за футбол. Доста от нещата звучат страхотно на хартия, но 16-те години, в които той управлява българския футбол не показаха нищо подобно.

Успяхме да изпълним много. За да не бъде голословен ще акцентирам върху някои основни цели. Целта за минимум 100 000 регистрирани футболисти. Имаме 105 хил. При мъжете и 4 хил. при жените. Обещахме да инвестираме 4 млн. лева в инфраструктура, но само за година и половина бяха изградени 6 комплекса от минифутбол, а още 7 са в подготовка. Сумата надхвърля 12 млн. лева. Дигитализацията бе въведена успешно. По отношение на работата в ДЮШ. БФС закупи и адаптира методологията за адаптиране на таланти на Аякс. Създадохме и отдел „Масов футбол“, който организира турнири кампове. Продължихме да осигуряваме на отборите от трите лиги най-качествените топки и пособия и стимулирахме финансово футболните клубове. БФС добавя средства от собствения си бюджет за отборите от трите лиги към програма „Солидарност“. Завишените лицензионни критерии доведоха до по-качествен продукт, който се играе на по-качествени терени и телевизионно излъчване. Всичко това доведе и до прогрес на клубно ниво. След тежък преходен период и смяна на поколенията мъжкият национален отбор следва стратегия за подмладяване и изграждане на състав, който да се бори за голям форум. Въведохме системата ВАР, за която инвестирахме 2 млн. евро от бюджета си. БФС е отворен към иновациите и се вслушва във футболната общественост. Онези, които ме познават знаят, че не обичат да лежа на лаври и съм решен да продължим развитието на футбола. Ще въведем програма за стимулиране на клубовете за развитие на млади български играчи. Всеки клуб, който участва във формирането на таланта, получава отчисления за всяка минута, която записва в професионалния футбол. Искрено вярвам, че подобна е по-полезна от рестриктивни правила и ограничения ограниченията. Поемем транспортните разходи за аматьорския футбол, като дигитализираме процеса по картотека на футболистите и поемем транспортните разходи за децата и юношите в аматьорския футбол. Ще продължим добрата съвместна работа с клубовете, за да ги улесним при кандидатстване за програми за развитие.Ще започнем процедура за изграждане на нов национален стадион. Ще изпращаме треньори на специализация в чужбина и ще намалим цената на УЕФА C лиценз”

каза Михайлов

Димитър Бербатов на няколко пъти се включи НА ЖИВО от Конгреса, а зад неговата кандидатура застанаха Георги Захариев и Христо Христов, които се застъпиха за голмайстора на България за всички времена.

Важно предложение, което бе прието бе допускането на наблюдатели по време на гласуването Всеки от кандидатите за президент ще може да излъчи по един представител. В този случай всичко ще бъде по-прозрачно.

Към 13:30ч. българско време започна и същинското гласуване за президент на БФС! Очаква се процедурата по гласуване и броенето да продължи около 2 часа.

Към 16:00ч. гласуването приключи и преброяването вече е в своя разгар. Всички очакваме с интерес резултатите от гласуването за нов президент на БФС. Възможен е и балотаж, ако нито един от кандидатите не събере мнозинство!

Малко преди 16:30ч. преброяването приключи. Съвсем скоро председателят на комисията ще обяви резултатите!

По неофициална информация се потвърждава теорията ни, че ще има балотаж. Преднината на Михайлов пред Бербатов е малка. Очакваме информацията да бъде потвърдена.

Финалните резултати бяха обявени! Председателят на Комисията по изборите обяви, че са гласували 480 делегати, от които 479 са гласували изрядно, а една бюлетина е неизрядна:
За Борислав Михайлов – 241 гласа.
За Димитър Бербатов – 230 гласа.
За Христо Порточанов – 8 гласа.

Мнението на “Ритнитопъ”: Колкото повече вникваме в същността на българския футбол, толкова повече се потвърждава нашето, а и общественото мнение. Никой от управляващите бъдещето на най-великата игра у нас не се интересува от план, успехи и развитие на спорта. БФС е една сбирщина от защитници на собственото си его хора, които дори не могат да скрият несъстоятелността си. Промяната е нужна, промяната е въпрос на време. Дали тя би дошла от Димитър Бербатов, единствено можем да гадаем. Сигурно е едно – хора като Георги Захариев, които инвестират най-ценната валута – време, в българския футбол, заслужават да бъдат по-близо до решенията за развитието му. Надяваме се да видим точно това – компетентни хора да взимат решения за футбола ни.

More from Проблематиката в българското съдийствоMore posts in Проблематиката в българското съдийство »

3 Comments

  1. Богомил Димов Богомил Димов октомври 13, 2021

    Не знам кой е този подчовек, който е решил, че “Скрит талант” (Левуново) трябва да избира и да определя бъдещето на българския футбол. Тези кавали и тумбаците, които играят за тях голям футбол ще гледат само по телевизията, но момчетата, продукт на това “блестящо” управление ще го гледат на живо – при разгромни загуби от топ отборите в Европа. Още 4 години тези пиявици няма да свършат нищо и ще се надяваме с футболисти, ненаучени на нищо, с неработещи школи, с първенство – пълен хаос, да се класираме, някак си, между капките, нелогично за голям форум. Г-н Михайлов, г-н Лечков, г-н Костадинов и всички други съдействащи за краха на футбола у нас в последните 20 години, вас историята ще осъди!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *