Press "Enter" to skip to content

ЦСКА – Аякс, 07.11.1973г. (Ритнитопъ в цвят)

Димитър Пенев и Пит Кайзер извеждат отборите на ЦСКА и ”Аякс” за среща-реванш от “КЕШ” през 1973 г.

Славните европейски подвизи на ЦСКА се помнят и ще се помнят още дълго време. Феновете на българския футбол са запознати с победите над грандове като “Ювентус” ”Ливърпул” и “Байерн” (Мюнхен).

Една от най-значимите европейски победи е тази срещу “Аякс” от 1973 г. След загуба в първия мач с 0:1, българският шампион побеждава нидерландците с 1:0 в редовното време и отбелязва още веднъж в продълженията. Головете на Димитър Марашлиев и Стефан Михайлов са достатъчни да поставят “Аякс” на колене и ЦСКА продължава в следващата фаза на надпреварата.

Победата е особено значима, тъй като през сезон 72/73 “Аякс” стъпва на европейския връх и очакванията на цяла Европа са да защитят трофея си. Причината е т.нар. “тотален футбол”, който се практикува в Амстердам.

цска аякс
Ето и оцветения вариант на този велик момент

“Армейците” се оказват пръчката в спиците на добре смазаната машина и се оказват костелив орех, срещу който трудно се играе. Резултатът от мача попада върху първите страници на всички спортни вестници, и ЦСКА се прославя на европейската сцена, взимайки скалпа на настоящия европейски шампион.

А ето и оригинала на снимката:

Димитър Пенев и Пит Кайзер извеждат отборите на “ЦСКА” и ”Аякс” за среща-реванш от “КЕШ” през 1973 г.

Ако искате да видите още от оцветените футболни снимки на “Ритнитопъ”, последвайте нашия Instagram акунт!

Кадри от мача!

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *