Press "Enter" to skip to content

Афиш за футболната среща между “Дунав” и ”Рома” от 1975г.

В историята на българския футбол сме свикнали да издигаме на пиедестал европейските подвизи на столичните “Левски” и ЦСКА и да оставяме на заден план факта, че и провинциалните отбори са оставили следа в европейските турнири.

Повече за успехите на отборите от провинцията в евротурнирите можете да прочетете в нашата поредица от статии по темата! Относно представянето им в Купата на носителите на национални купи, вторият по сила турнир на УЕФА към онзи момент, можете да прочетете тук:

Един такъв случай е срещата между “Дунав” (Русе) и ”Рома” от турнира “Купа на УЕФА”. Русенци изиграват страхотен сезон 74/75г. и завършват родната А група на четвърто място. С това си спечелват и квота за третия по сила европейски турнир.

дунав русе рома
Афиш за футболната среща между “Дунав” и ”Рома” от 1975г. (оцветено)

Жребият за “Дунав” е тежък и още в първия кръг на турнира се изправят срещу един от колосите на италианския футбол. Първата среща се изиграва в Рим и “вълците” очаквано печелят с 2:0. Не всичко е загубено и русенци са решени да покажат качествата си на европейка сцена.

Датата, която феновете на ”драконите” помнят и до днес, е 01.10.1975г. С гол на Тодор Иванов, “Дунав” побеждава “Рома” с 1:0. Въпреки че отпада от турнира, “Дунав” се доказва като боеспособен тим и записва името си сред тимовете в българската история, успели да сломят гранд от европейския футбол.

дунав русе рома
Афиш за футболната среща между “Дунав” и ”Рома” от 1975г. (неоцветено)

Ако искате да видите още от оцветените футболни снимки на “Ритнитопъ”, последвайте нашия Instagram акунт!

One Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *