Press "Enter" to skip to content

“Берое” – “Ювентус”, 24.10.1979г. (Ритнтиопъ в цвят)

Петко Петков срещу Клаудио Джинтеле – 1979г.

На 1/8 финал за КНК родният ”Берое” е изправен пред огромното предизвикателство наречено ”Ювентус”. Туринци, традиционно един от европейските колоси, разполагат с изключителна класа на всяка позиция.

Кой беше Паоло Роси – “Златното момче” на Италия? | Витоша Нюз
Паоло Роси – световен шампион и голмайстор от 1982, носител на Златната топка и един от най-добрите нападатели в историята на италианския футбол. 

В „Ювентус“ на практика е събран целият национален отбор на Италия без излежаващия присъда за участие в черно тото Паоло Роси. Начело е един от най-големите стратези на италианския футбол Джовани Трапатони.

Футболист и треньор Джовани Трапатони: биография, кариера, класиране
Великият италиански треньор – Джовани Трапатони

Срещу Ювентус се изправя бойкият ”Берое” от Стара Загора. Най-голямата фигура в българския състав е Петко Петков, който вече е направил име в Европа с петте си гола срещу ”Аустриа” (Виена) в същия турнир. Гостите от Италия са посрещнати от 30 000 запалянковци на стадион ”Локомотив” и огромен транспарант ”Бог прощава…Берое – не.”

Старозагорци изненадват опонента си с агресивен, атакуващ стил и неколкократно са близо до гола. Мачът върви към края си, като на таблото все още светят нули и за двата тима, когато идва и златният момент, запомнен и до днес. Петко Петков се отскубва от Джинтеле и италианският защитник е принуден да го събори в наказателното поле.

берое ювентус
Петко Петков срещу Клаудио Джинтеле – 1979г. (оцветено)

Целият стадион изригва, а съдията посочва бялата точка. Геори Стоянов – Бръснаря застава зад бялата точка и с прецизен удар в дясно от вратаря Дзоф записва името на ”Берое” със златни букви в българската футболна история. Старозагорци се превръщат в поредния провинциален отбор, сломил европейски гигант.

Петко Петков срещу Клаудио Джинтеле – 1979г. (оригинал)

Повече за успехите на отборите от провинцията в евротурнирите можете да прочетете в нашата поредица от статии по темата! Относно представянето им в Купата на УЕФА към онзи момент, можете да прочетете тук:

Ако искате да видите още от оцветените футболни снимки на “Ритнитопъ”, последвайте нашия Instagram акунт!

Последвайте ни в Instagram!

Кадри от мача между двата отбора!

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *