Press "Enter" to skip to content

Медицинското оборудване по българските стадиони

Колкото и да обичаме футболната игра, човешкият живот винаги е с приоритет на всеки мач и на всеки стадион.

Тазгодишните инциденти с Кристиан Ериксен и привърженика на Нюкасъл Юнайтед за пореден път ни напомниха за важността от качествено медицинско оборудване по футболните терени. Използвано навреме, то е способно да спаси човешки животи. По тази причина тук ще обърнем внимание на изискванията и актуалното състояние на медицинските средства по българските стадиони.

Първо ще насочим погледа си към наредбата на Българския футболен съюз и по-специално – за нужните медицински средства на българските терени. Тъй като през последните години информацията за всеки сезон е идентична, ще обърнем внимание на тази през сезон 2018/19:

(5) За футболна среща от Първа лига, Втора лига, Трета лига, турнира за Купата на България, U-15, U-17 и U-19 – лекар (с медицинска чанта за спешна медицинска помощ, а за професионалния футбол и с ортези за горен и долен крайник), представил назначителна заповед от съответното медицинско заведение или документ за разрешена частна практика. За футболна среща от всички останали групи – лекар (по изключение фелдшер) с медицинска чанта за спешна медицинска помощ, представил назначителна заповед от съответното медицинско заведение или документ за разрешена частна практика.

(6) За срещите от Първа лига, Втора лига, Трета лига, турнира за Купата на България, U-15, U-17 и U-19 – санитарна линейка. За останалите групи се разрешава ползването на специално пригоден за целта лек или лекотоварен автомобил, който трябва да бъде ясно обозначен със знак “Червен кръст”. Номерът на линейката или на пригодения автомобил, както и името на водача, задължително се вписват в протокола на футболната среща. Когато санитарната линейка или пригодения автомобил се наложи да вози контузен състезател или нуждаещ се зрител до лечебно заведение за спешна медицинска помощ, до завръщането й, функциите се поемат от определен лек или лекотоварен автомобил, което се записва в протокола на футболната среща. В Трета лига, ако непосредствено преди началото на футболната среща линейката напусне по спешност, по изключение футболната среща може да започне, ако за целта се пригоди лек или лекотоварен автомобил.

(7) Носилка и двама санитари с ясно различим знак “Червен кръст” на облеклото – за срещите в Първа лига, Втора лига, Трета лига и от финалната фаза на турнира за Купата на България.

Наредба за първенствата и турнирите на БФС за сезон 2018/2019 година(1)

Дотук нищо кой знае колко любопитно, тъй като случаите, в които тези изисквания не се спазват, са или минимални, или няма такива. Само че една от точките предизвиква интерес:

(21) Лекарска стая за спешна медицинска помощ с необходимото оборудване и задължително със сърдечен дефибрилатор*, както и стая за наблюдение с необходимото оборудване и стая за делегата, оборудвана с компютър, факс, копирна машина и интернет – прилага се само за футболни срещи от Първа лига и Втора лига.

Наредба за първенствата и турнирите на БФС за сезон 2018/2019 година(2)

Покрай случая на Кристиан Ериксен всички осъзнахме важността на сърдечните дефибрилатори. Проблемът е, че те са сериозна рядкост в България, и то до такава степен, че преди началото на сезон 2018/19 Българският футболен съюз е подарил медицински чанти на водещите отбори в Първа лига. Ето какво гласи публикация на официалния сайт на БФС:

 Българският футболен съюз осигури спешни медицински чанти за представителите на страната ни в европейските клубни турнири. Лудогорец, Левски, ЦСКА София и Славия ще бъдат обезпечени с екипировката, включваща дефибрилатор и пълна окомплектовка.

 Инициативата на президента Борислав Михайлов е с цел подпомагане на родните професионални клубове и в изпълнение на стриктните изисквания на УЕФА, задължителни за всички турнири под нейна егида по отношение на превенцията на спешните състояния във футбола и медицинското оборудване. […]

 Представителите  на щабовете на отборите от Първа и Втора лига ще имат възможност да се запознаят с алгоритмите за поведение при различните видове спешни състояния, ще бъдат разиграни всички възможни сценарии във връзка с темата и ще получат сертификат за участие. Семинарът ще се проведе от високо квалифициран медицински екип, утвърден от УЕФА и в изпълнение на програмата на Европейската футболна централа за каскадно обучение на медицинските екипи на футболните клубове в Европа.

 Българският футболен съюз възнамерява да осигури подобни спешни медицински чанти и за останалите клубове от Първа лига, за да се повиши стандарта на медицинско обслужване на мачовете от елитния ни шампионат.

Официален сайт на БФС (3)
Кадър от връчването на медицинските чанти; Източник: bfunion.bg

Тук се натъкваме на противоречие. В наредбата на БФС за сезон 2018/19 е изрично упоменато, че всеки клуб трябва задължително да разполага със сърдечен дефибрилатор, а с това изявление разбираме, че нито един отбор от Първа и Втора лига не е имал личен такъв преди 06.07.2018 г. Защо иначе футболната централа ще раздава такива медицински чанти на евроучастниците ни, ако те вече сами разполагаха с нужната апаратура?

И ако тук някой би помислил, че това е чисто ново изискване от страна на БФС, то това не е вярно. Клубовете от първия и втория ешелон на България са задължени да разполагат с дефибрилатори от сезон 2012/13. Това е първата наредба, в която фигурира този уред като задължителен по време на всеки един двубой от първите две дивизии на страната(4). Глобата за неспазване на правилника възлиза на 2000 лв.(5) „Вратичката“, с която клубовете си служат, за да избегнат санкции, е да използват линейките като свое алиби, тъй като всяка една от тях разполага с дефибрилатор.(6) Само че при положение, че сърдечните апарати са единствените подчертани и написани с шрифт Bold думи в цялата наредба, то би следвало те да се набавят от клубовете, а не да се очакват от линейки.

През последните месеци единственият клуб, който реагира допълнително за предотвратяването на фатални инциденти, е „Лудогорец“ (Разград). На 15 октомври 10-кратният шампион на страната съобщи, че на „Хювефарма арена“ са поставени 5 дефибрилатора, както и още 2 на тренировъчния им комплекс. Новината също гласи, че:

 Паралелно с това над 60 служители и треньори в школата и първия отбор на Лудогорец преминаха интензивен курс за работа с дефибрилатор, както и за оказване на първа помощ. Клубът ще проведе същото обучение и сред ръководителите на организираните фенклубове в страната, след като се подобри ситуацията с Ковид 19.

 Инструкциите за оказване на първа помощ, разработени от медицинския екип на Лудогорец, ще залегнат и в новия наръчник на стюардите, който скоро ще бъде пуснат за печат. В него ще има упоменати правила за работа на стюардите, на база натрупания дългогодишен опит на Лудогорец в организацията на мачове в груповата фаза на Шампионската лига и Лига Европа. Заимствани са практики и от контактите на десеткратния шампион с УЕФА и водещи европейски клубове, които Лудогорец срещна през годините в европейските клубни турнири. Основно място в наръчника заемат правилата за действие при извънредна ситуация с цел запазване живота и здравето на посетители и служители на стадиона и базата.

Официален сайт на „Лудогорец“ (Разград)(7)
Един от сърдечните дефибрилатори на „Хювефарма Арена“; Източник: ludogorets.com

От другите клубове от efbet лига и Втора лига обаче реакция по нашумелия проблем с липсата на собствени дефибрилатори няма.

Мнението на “Ритнитопъ”:  С риск да се повторим, трябва отново да напомним, че няма нищо по-важно от човешкия живот, без значение къде се намираме. По тази причина смятаме, че българските клубове трябва да поставят за своя цел №1 здравето на своя персонал и фенове. Това включва оборудване с качествена апаратура, както и присъствие на квалифицирани медицински лица. В противен случай, ако идеята е просто да бъде избегната глобата, значи здравето на хората по футболните терени не е приоритизирано от родните клубове.

Източници:
(1) Български Футболен Съюз – Начало.НАРЕДБА ЗА ПЪРВЕНСТВАТА И ТУРНИРИТЕ ПО ФУТБОЛ В
СИСТЕМАТА НА БФС ЗА СЕЗОН 2018/2019 ГОДИНА  https://bfunion.bg/uploads/2018-07-06/%202018-2019%20-%20%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0%20060718.pdf
(2) Български Футболен Съюз – Начало.НАРЕДБА ЗА ПЪРВЕНСТВАТА И ТУРНИРИТЕ ПО ФУТБОЛ В
СИСТЕМАТА НА БФС ЗА СЕЗОН 2018/2019 ГОДИНА  https://bfunion.bg/uploads/2018-07-06/%202018-2019%20-%20%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0%20060718.pdf
(3) БФС осигури спешни медицински чанти на евроучастниците ни. Български Футболен Съюз – Начало. https://bfunion.bg/index.php/news/45329/0
(4) (n.d.). Български Футболен Съюз – Начало. НАРЕДБА ЗА ПЪРВЕНСТВАТА И ТУРНИРИТЕ ПО ФУТБОЛ В
СИСТЕМАТА НА БФС ЗА СЕЗОН 2012/2013 ГОДИНА https://bfunion.bg/uploads/import/files/Naredba_2012-2013.pdf
(5) Български Футболен Съюз – Начало.НАРЕДБА ЗА ПЪРВЕНСТВАТА И ТУРНИРИТЕ ПО ФУТБОЛ В
СИСТЕМАТА НА БФС ЗА СЕЗОН 2018/2019 ГОДИНА  https://bfunion.bg/uploads/2018-07-06/%202018-2019%20-%20%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0%20060718.pdf
(6) Дефибрилатор под ръка: По правило всеки стадион трябва да е оборудван за спешна ситуация. (2021, June 14). bTV Новините. https://btvnovinite.bg/bulgaria/defibrilator-pod-raka-po-pravilo-vseki-stadion-trjabva-da-e-oborudvan-za-speshna-situacija.html
(7) Лудогорец с план за повишаване безопасността на фенове и посетители. (n.d.). Най-доброто предстои! Официална страница | ПФК Лудогорец. https://ludogorets.com/bg/news/?i=4456

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *