Press "Enter" to skip to content

Moneyball – надеждата на малките клубове в големия футбол

„Работи по-умно, а не по-здраво” (Work smarter, not harder) е популярна фраза, изречена за първи път от индустриалеца Алън Моргренщерн в началото на миналия век. В духа на тази сентенция е и основната тема в днешната ни статия.

Става въпрос за метода Moneyball (познат още като Кешбол). Твърде вероятно е да сте чували това наименование, може би дори сте гледали и филма от 2011 г. с участието на Брад Пит и Джона Хил(1). В следващите редове ще ви разкажем за възхода на тази техника и как един бейзболен отбор се превръща във вдъхновение за множество скромни футболни клубове.

Всичко започва с бейзболиста Били Бийн, на когото скаутите през 80-те години предричат блестящо бъдеще. И действително, Били има добро начало на кариерата си. По-късно за родения във Флорида бейзболист обаче започва да става все по-трудно. Нещо като нашите млади футболисти.

Брад Пит в ролята на Били Бийн

Та, след като прекратява активната си кариера, Били се включва в административното тяло на „Оукланд Атлетикс” в ролята на скаут.  Докато е командирован да разузнае отбора на „Кливланд Индианс”, Бийн се среща Питър Бранд, икономист от университета в Йейл. Бранд му излага своите иновативни виждания относно оценката и цените на играчите. Той дори му показва как Moneyball “предрича”, че Бийн ще се провали в бейзболната лига. Да, скаутите забелязват таланта на Били, но системата отчита, че той не се представя на нужното ниво.

Джона Хил (вдясно) в ролята на Питър Бранд

Според Moneyball метода, посредством математически анализ се анализират саберметрики на група от играчи(2). Саберметриките от своя страна са стойностите за определен аспект, съобразени със спецификата на клуба.

Макар и убедени в метода си, Бранд и Бийн в началото срещат сериозна съпротива. Както управата на „Атлетикс”, така и медиите не са особени очаровани от тази странна иновация. Няма да ви развалям удоволствието от гледането на филма на режисьора Бенет Милър, но да речем, че клубът от Оукланд определено извлича позитиви от „Кешбол”.

Как обаче Moneyball и неговите саберметрики влизат в света на футбола?  Не особено известен факт е, че макар и бейзболист, Били Бийн е и голям почитател на футбола. Това обяснява факта, че един от неговите идоли е Арсен Венгер. След като постига успехи със своята методология, Бийн е поканен в „Сан Хосе”, отбор от Мейджър Сокър Лигата. Там явно работата му също дава резултат, тъй като отбори от ранга на „Арсенал”, „Ливърпул и самият Алекс Фъргюсън започват да душат около иновативния метод. 

Най-бързи обаче се оказват от нидерландския „АЗ Алкмаар” и привличат бившия бейзболист като съветник в клуба през 2015-та. Две години по-късно американецът се присъединява към международния консорциум Pacific Media Group, под чиято шапка са отбори като „Барнзли”, „Нанс”, „Есберг” и „Остенде”.

L'histoire incroyable du club de Brentford et de son propriétaire Matthew  Benham - IONNEWS
Матю Бенем, собственик на датския „Мидтиланд” и английския „Брентфорд”.

Несъмнено обаче, човекът повярвал най-много в метода на Бийн е Матю Бенем, собственик на датския „Мидтиланд” и английския „Брентфорд”. Той адаптира бейзболната методология и създава собствена схема (SmartOdds) за определяне на коефициента за победа на даден отбор в определен мач, възползвайки се от разликата в ставките на букмейкърите.

Според системата на Бенъм фактът, че даден отбор бележи голове, не означава, че е добър, тъй като доста от попаденията са случайни и стават с голяма доза късмет. При неговата схема факторите случайност и късмет се изключват и се създава метод на очакваните голове.

Точно според този метод Бенъм изчислява дали един отбор е качествен. През лятото на 2014 г. той става главен акционер на датския „Мидтиланд” и още в следващия сезон тимът спечели титлата за първи път в 16-годишната си история.

„Брентфорд” е другият успешен отбор на Бенъм и макар днес „пчеличките” да са част от Висшата лига, през 2012-та, когато Бенъм придобива контролния пакет акции, отборът не е нищо повече от средняк в Лига 1, третото ниво на английската футбола пирамида.

Как обаче работи самата система? Ето ви пример за позицията на централен нападател, използвайки анализ на така наречените „очаквани голове”. Накратко, очакваните голове или хG (expected goals) са шансовете на удар към вратата да бъде гол(3)

Пример: 81% от дузпите се материализират в голове. Това означава, че удар от бялата точка ще получи xG стойност 0.81. Безнадежден удар от далечно разстояние пък ще получи 0.01 xG (т.е. 1% шанс за реализация).

В този контекст, нека разгледаме двама измислени нападатели на еднаква възраст – Михаил Николаев и Божин Валериев. И двамата се състезават в родната Efbet лига, изиграли са 20 мача и са отправили по 50 удара във вратата. Но докато Божин е отбелязал 5 гола, Михаил е вкарал 15.

Логично, Михаил Николаев би бил счетен за по-добрият от двамата, като съответно цената му също би била по-висока. Ако разгледаме обаче статистиката им под въздействието на очакваните голове, картинката се променя. Михаил Николаев е вкарал своите 15 гола с коефициент на хG 10 пункта, докато Божин Валериев е отбелязал своите 5 при хG със стойност 12 пункта. Това ни казва няколко неща. Първо, Мишо може би е отбелязал своите голове в следствие от лоши изяви на противниковите вратари или пък с късмет. Второ, Божо вероятно ще вкара повече голове спрямо Николаев спрямо сравнението между вкарани/очаквани голове.

От гледна точка на Moneyball пък, Валериев е истинско съкровище, тъй като статистически е, както по-добрият, така и по-евтиният.  Нещо подобно на така наречените “gems” за почитателите на Фентъзи лигите или Footaball Manager. Накратко, това са играчи, които са слабопознати или пък подценявани, а имат сериозни качества. В истинския живот пък имаме примери с Коутиньо и „Ливърпул”, Марез, Канте и Варди в „Лестър” и т.н.

Целият този анализ обаче би трябвало да бъде подчинен зад цялостната концепция и визия на клуба. Да, уважаеми „Левски”, ЦСКА и останали български клубове, дългосрочните планове са нещо жизненоважно. Ето какво казва Лий Дайкс, един от хората, отговарящи за привличането на нови играчи в „Мидтиланд” и „Брентфорд”:

„Синергията във футбола е много важна. Няма смисъл от блестящ във въздуха нападател, ако нямате играч, който може да центрира добре и съответно халф или защитник, който да даде добър пас към центриращия.”

Хомогенният състав също е от изключителна важност при Moneyball. Противно на популисткото мислене за „даване на път на младите”, ако имаме добра двойка централни защитници на крехка възраст, логично е да се привлече по-опитен бранител, който да им придаде от своите опит и знание. Пример за последното можем да намерим в лицето на Понтус Янсен в „Брентфорд”.

Напълно оправдавайки името си, Кешбол е печеливш и от финансова гледна точка. Макар и участник във Висшата лига, „пчеличките” са на нетна печалба за 7 от последните 8 сезона, като основен виновник за това са входящите и изходящи трансфери.

Андре Грей например е закупен за само 620 хиляди паунда от „Лутън”, но е продаден на „Бърнли” за сума, надхвърляща 12 милиона. За Оли Уоткинс пък „Астън Вила” плаща на „Брентфорд” 34 млн., а преди това са платени само 7.2 млн на „Екзитър”.

Можем да продължим: Нийл Мопе (купен за 2 и продаден за 22.2 млн.), Езри Конса (2.85 за 13.3) или пък печалбата от общо 35 милиона паунда от продажбите на Саид Бенрама и Крис Мефъм, както и изгодните сделки със Стюарт Далас и Джеймс Тарковски.

Голямата звезда на „Брентфорд” към този момент, Айвън Тони (привлечен за 5.6 млн.) със сигурност също ще донесе голяма сума в клубната каса. Не е зле за клуб, закупен за едва 3.3 млн. паунда преди по-малко от десетилетие, а?

Наемането на специалисти по статични положения или тъчове, режим на съня, хранене и юношеска психология в грандове като „Ливърпул” и „Борусия” и от играчи като Кристиано Роналдо и Левандовски е вече редовна практика, но именно Moneyball прави това възможно.

И докато уязвимостта на „Арсенал” към дългите тъчове например е всеизвестна и не е изненадващо как играха новаците в първия си двубой в елита, то другият отбор на Бенем – „Мидтиланд” е по-убеждаващ и в дългосрочен пример. В шампионския си 2014/15 сезон, датският клуб отбелязва цели 39% от попаденията си след изпълнение на статични положения.

И така, имаме метод, който изглежда способен да подобри клубовете, както игрово, така и финансово. Защо обаче не е широкоразпространен? Отговор на този въпрос трудно може да бъде даден, дори от базата данни на Moneyball.

А ако се интересувате от статистика и най-модерните тенденции във футбола, то тогава не пропускайте да гледате “Обзор на кръга” на “Ритнитопъ”, където разглеждаме в детайли показателите на най-добре представилите се в родното първенство! Повече тук!

“Обзор на кръга”, епизод номер 15

Мнението на “Ритнитопъ”: Ние смятаме, че родните клубове могат само да спечелят от този метод. От една страна ще се редуцира броя на съмнителните чужденци, доведени след препоръки от агенти , а от друга чрез прилагането на този иновативен подход клубовете ще бъдат задължени да развият дългосрочни стратегии за своето бъдеще.

Не на последно място, Moneyball би спомогнал и за засилването на конкуренцията в родното първенство, тъй като по този начин дори отборите с по-малки бюджети ще могат да оптимизират съставите си.

Това, разбира се, не е единственият метод, който може да бъде използван. Всевъзможни модели се изработват постоянно. Хубавата новина е, че имаме български играч на световния пазар, който се бори за място под слънцето! Става дума за партньорите ни от ENSK.AI, благодарение на които всички тези цифри стигат до вас! Повече за тях тук: https://www.ensk.ai/

Източници:
1. Napierslogs. (2011, September 23). Moneyball. IMDb. https://www.imdb.com/title/tt1210166/
2. Definition of SABERMETRICS. (n.d.). Dictionary by Merriam-Webster: America’s most-trusted online dictionary. https://www.merriam-webster.com/dictionary/sabermetrics
3. Bundesliga. (2019, July 17). XG stats explained: The science behind Sportec solutions’ expected goals model. bundesliga.com – the official Bundesliga website. https://www.bundesliga.com/en/bundesliga/news/expected-goals-xg-model-what-is-it-and-why-is-it-useful-sportec-solutions-3177References 
4. https://www.youtube.com/watch?v=mrwwVoD1RQQ
5. https://www.youtube.com/watch?v=RHle4G5pwrE
6. Wahl, G. (2015, May 15). One owner, two clubs and a soccer analytics revolution that’s taking off. Sports Illustrated. https://www.si.com/soccer/2015/05/15/soccer-analytics-brentford-midtjylland-matthew-benham
7. Оплюта в България система “презареди” футбола в Дания. (2021, July 7). www.24chasa.bg. https://www.24chasa.bg/sport/article/9963092
8. Grier, K., & Cowen, T. (2011, December 9). The economics of Moneyball. Grantland. https://grantland.com/features/the-economics-moneyball/

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *