Press "Enter" to skip to content

За бенефиса и счупения телефон на Тоти. Откъс от “Капитанът”

Как приключва футболната история на “принца на Рим”? Именно това ще разберете от следващите редове! Както ви обещахме, ние от “Ритнитопъ” с любезното съдействие на издателска къща “Жануа ’98” ще публикуваме няколко откъса от автобиографията на Франческо Тоти – “Капитанът”!

Повече за книгата и откъде може да я закупите тук:

ЗА БЕНЕФИСА И ЕДИН СЧУПЕН ТЕЛЕФОН:

Гледах съм много пъти запис на тези моменти. И днес дори го правя понякога и всеки път откривам по някой нов детайл: плакат, останал незабелязан; човек, който се доближава до мен, за да изрази емоцията си. Това, което се случи в онзи следобед на „Олимпико“, няма прецедент, защото хиляди хора плачеха безутешно, сякаш е починал техен родител. За тях моето отказване от футбола беше като сбогуване с някаква важна част от живота им.

Лицемерието настрана, знаех, че ще бъде специална вечер – нещо средно между тържество за дипломиране и траурна церемония. Но не очаквах чак това. Количеството на емоцията и признанието, които ме заляха, беше неизмеримо. За пореден път си зададох въпроса: „Направих ли достатъчно, за да заслужа тази любов?“. Можех да си отговоря само така: „Аз също обичам тези хора от цялото си сърце. Винаги всичко съм правил, за да може накрая те да изреват от гордост и радост след гол на „Рома“.

Аз съм обикновен и достъпен човек, почти никога не казвам „не“ и понякога страдам, защото прекомерната любов на хората ме лишава от възможността да се наслаждавам на града, в който съм роден и израснал. Вече ви разказах това. Но ако можех да върна времето назад, бих направил всичко по същия начин, въпреки че понякога съм обект на наистина прекомерно обожание. Най-известният плакат на трибуните в този ден: „Надявах се първо да умра“, ме накара да се замисля: разбира се, че имаше заигравка с типичната горчива римска ирония, но авторът му влагаше и болката от моето оттегляне наравно със своята смърт… И
до днес ми е трудно да осмисля тази гигантска привързаност.

По програма трябваше да изритам една топка към тифозите, но имаше и един таен луд план, ако съдбата ми беше изпратила тази възможност: в случай, че тази неделя, имаше дузпа за нас и можех да я изпълня аз, да кажем, при решен мач, щях да я бия директно в трибуната, нещо като последен подарък за моите хора.

Това за решения резултат беше обещание към най-близките ми съотборници, но исках да го направя така или иначе, стига да водехме поне с един гол… Да, не преувеличавам.

Дузпа нямаше и сега трябваше да пратя топката, която Вито ми подаваше заедно с маркер. Написах „Ще ми липсваш“, подписах се и преди да нанеса последния си удар дълго се взирах в нея.

Не исках да се разделяме. Усещах символиката на момента и това ме наелектризираше допълнително. После се реших. Завъртях се и я изпратих прав външен към най-високата част на трибуната.

Видях мелето там, където падна, и за секунда се зачудих кой ли е успял да я грабне. Бързо щях да разбера, защото само два дни по-късно момчето дойде в „Тригория“, за да ми я покаже заедно с видеото, което беше заснело с телефона си. Виждаше се как топката излита от крака ми и се, докато накрая финишира върху смартфона му. Да, бях го уцелил и при падането екранът се беше пукнал. Но момчето нямаше проблем с това. „Г-н Тоти, вече ми предложиха сто хиляди евро за тази топка, но аз не бих се разделил с нея и за 10 милиона!“ Хайде стига, не е чак такава реликва.

Понякога си организирам пътувания във времето, като си пускам видеа от мачовете ми. Но явно ще трябва да заведа сина ми Кристиан на добър очен лекар: онази вечер, след последния мач, си пуснах компилация със стари мои голове от първия период на Земан и той започна да ме кълве: „Да не би да плачеш?“. Как му хрумна? Просто обикновена алергия. Простуда. А, и току-що нещо ми влезе в окото.

Франческо Тоти - Капитанът - предстоящо】 Жануа 98 • Цена | Ciela.com
Корицата на автобиографията на Тоти

Хареса ли ви този откъс? Скоро ще можете да закупите автобиографията на Тоти от издателска къща “Жануа’98”. А дотогава следете нашия сайт за нови откъси от този футболен шедьовър!

До 30-и ноември книгите на сайта на “Жануа’98” са намалени до 60%! Не изпускайте този шанс и закупете поредния футболен шедьовър за колекцията ви!

За първите стъпки от кариерата на Тоти можете да прочетете тук:

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *