Press "Enter" to skip to content

България – Италия 3:2 06.04.1968г.

Годината е 1968, а България разполага с едни от най-добрите си футболисти в цялата ни футболна история. Националната ни гарнитура започва новите европейски квалификации с играчи като Пенев, Дерменджиев, Гунди и Котков в състава си.

Холандия пази спомени за Гунди и Пената|Вашите истории| Хай Клуб
Снимка на Никола Котков и Димитър Пенев

Попадаме в група 2 заедно с Швеция, Португалия и Норвегия. След 3 домакински успеха и 2 хикса навън, отборът събира 10 точки и безапелационно продължава напред като първи в групата. На 1/4 финал срещу нас се противопоставя Италия, бъдещият европейски шампион.

българия италия
Стартовият състав на България при попедата над Италия с 3:1 (оцветено)

Пред 68 000 души на ”Васил Левски”, с голове на Котков, Дерменджиев и Жеков, ”лъвовете” нокаутират ”скуадра адзура” и гледат с надежда към мача-реванш. Тази победа, за съжаление, се оказва недостатъчна. В ответния мач, игран в Неапол, Италия печели с 2:0 и с това участието ни на това първенство приключва. По-късно Италия се справя със съпротивата на СССР и Югославия, за да грабне първата си европейка титла.

Italy 2 Yugoslavia 0 in 1968 in Rome. Italy are crowned the Champions of  Europe in 1968. | Fútbol
Капитанът на Италия по време на награждаването!

Въпреки отпадането от Италия и липсата на медал от европейското през 68-а, националният ни отбор успява да донесе сребро от олимпийските игри, провели се през същата година! Повече по темата можете да прочетете тук:

Оригиналът на снимката!

Оригиналът на снимката е оцветен от доайена в сферата – Анатолий Йорданов! Повече за него тук: https://www.facebook.com/Anatoliy-Yordanov-Photography-2181662275258016

Ако искате да видите още от оцветените футболни снимки на “Ритнитопъ”, последвайте нашия Instagram акунт!

This image has an empty alt attribute; its file name is image.png
Последвайте ни в Instagram!

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *