Press "Enter" to skip to content

Дамите от Югозапада! Представяме ви ФК “Спортика”!

В поредица от статии ще ви запознаем с отборите участници в тазгодишното футболно първенство на България при жените. Може би, ще помогнем на някои от вас да припознаят някой от клубовете, развиващи женски футбол и по този начин привържениците на спорта в страната ще се увеличат.

Друга интересна възможност е девойките, които в момента четат за своите връстници, да преоткрият футбола в техния свят! Защо пък не?

В първата статия по темата решихме да ви срещнем с ФК „Спортика“ (Благоевград). Футболният клуб е основан през 2006г., а инициатор за създаването е Емил Кърцелски, който ръководеше ДЮШ на “Пирин”!

Останалите учредители на клуба са Искрен Мазнев – председател на УС, Борис Велянов и Славен Янков. Отборът започва да развива детско-юношеска школа за момичета, а на следващ етап вече и представителен тим при жените. Клубът поддържа различни възрастови групи U-12, U-15, U-17, като в тях тренират повече от 50 момичета. Всяка година клуба е участник в Държавното първенство по футбол за жени и девойки.

      Клубната емблема на ФК“Спортика“ (Благоевград)

През история си клубът взима участие в редица международни турнири. Във Франция, Италия, Хърватия, Северна Македония, Гърция и други. През 2007г. в Римини печели втори място. В Монако през 2010г. клубът е награден с отличието „Феър Плей“ на турнира, с участието на най-силните отбори в Европа. Печели международния турнир в Дойран (С. Македония) през 2014г., както и наградата голмайстор на надпреварата. Два пъти печели турнира в Солун през 2011 и 2012г.

На родната сцена най-голямото постижение на клуба е през 2012/13г., когато печели сребърните медали от Държавното първенство по футбол за жени. Три поредни сезона – 2013, 2014 и 2015 тимът е бронзов медалист. Два пъти през 2014 и 2016г. е финалист за Купата на България при дамите.

В държавното първенство за девойки до 17г. за периода 2007-2015г. ФК „Спортика“ многократно е награждаван като вицешампион. От 2014г. активно участва в Държавните първенства за девойки до 12г. и 15г., като винаги заема първите места.

Награден на официална церемония от кмета на Благоевград за най-добрия отбор на община Благоевград за 2014г.

Отборът на ФК “Спортика”

Голяма част от състезателките на ФК „Спортика“ всяка година взимат участие във всички национални гарнитури на България за различни възрастови групи U-17, U-19 и жени, при участието в квалификации за европейски и световни първенства.

През 2015г. ФК „Спортика“ записва първия си „трансфер“ в чужбина, предоставяйки своя състезателка в Бристол Сити от Висшата лига на Англия.

Ако ви е интересно какво се случва в женското ни първенство, винаги можете да разгледате статиите ни по темата. Ето и обзора за месец октомври:

Мнението на “Ритнитопъ”: През месец октомври 2016г. ФК „Спортика“ чества своя десетгодишен юбилей. От създаването си до сега ФК „Спортика“ се превърна в един от водещите клубове, развиващи и популяризиращи женския футбол в България. Пожелаваме им много бъдещи успехи!

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *