Press "Enter" to skip to content

Новият стадион на ЦСКА София? Блян или реалност?

Преди десетина дни собственикът на ЦСКА София, Гриша Ганчев обяви в предването “120 минути” по bTV, че отборът от “Борисовата градина” ще има нов стадион до 2 години. Стадионът щял да бъде построен по най-модерен модел, капицетът ще наброява 15 хиляди седящи места и ще струва 45 милиона евро. Още по-интересното е, че инвеститорите са и собственици на отбора – самият Ганчев и неговият сътрудник при “червените” – Юлиан Инджов(1).

За пример е посочен стадионът на “Ференцварош” в Будапеща.

Всичко звучи отново страхотно! Инвестицията трябва да бъде възвърната за период около 15 години. Това става ясно от презентация, изготввена от Ганчев и неговия син. Планът за реконструкция на “Армията” е изготвен от германска фирма. Това повдига още един въпрос. Как и защо ще бъде позволена реконструкция на стадиона в Борисовата градина?

За феновете на “червените” не е новина, че на входа на стадион “Българска армия” още може да бъде видян планът за реконструкция на стадиона от преди десетилетие. Тогава проектантската къща “АТМ”, в лицето на архитект Ивайло Мишев, щеше да изгражда супер стадион. И то не за 45 милиона евро, ами за около 25 милиона лева(2).

И тогава се твърдеше, че реконструкцията няма да заасегне самия парк, а ще се извършва единствено в рамките на спортния комплекс. Възможно ли е това?

Представяне на проекта за реконструкция на стадион “Българска армия” от 2012 година.

Още в началото на миналото десетилетие желанието за нов стадион бе огромно. Тогава, припоняме ви, ЦСКА пожела да бъдат направени промени в законодателството(3), за да може да бъде построен нов стадион на мястото на съществуващия. Това обаче не се случи.

Нататък историята помни какво се случи с клуба. Можем да приемем, че това е и причината проектът да не се реализира.

Не знаем дали е нужно, но нека все пак припомним, че други столичен клуб – “Левски” тази година същото щеше да изгражда нов стадион, за малко имаше и нов собственик(4). Самият Наско Сираков обяви, че британският бизнесмен Джо Диксън ще поеме цялата издръжка на отбора. Ето какво каза тогава Сираков(5):

“Заставайки тук, не може да не се вълнуваш. Искам да честитя най-светлия празник за всички българи. Точно тук на това място, на което е започнало всичко, е моментът да обявя ново начало за нашия клуб. Това са преговори, кореспонденция, от повече от 6 месеца. Всичко е завършено и е в ръцете на адвокатите. Левски ще има нов собственик! Това, което съм се договорил са приоритетите – поемат се задълженията на клуба, издръжка -достатъчна Левски да се върне там, където е мястото и приоритет №1 – построяването на стадион по най-бързия начин.

Изпращаме най-тежката година в “синята” история. Когато дойдох единствено обещах, че Левски ще го бъде и няма да фалира. Не съм обещавал резултати, но сега ги обещавам. Човекът е англичанин, няма нищо общо с политика и обвързаности. Бизнесът му е ситуиран в Ню Йорк. По желание на бъдещия нов собственик, аз ще остана като президент на клуба и ще отговарям за спортно-техническата част. Човекът гледа на това като бизнес. Никой не идва да инвестира 150 млн. евро за нищо. Налага се акциите да бъдат прехвърлени. Това не може да стане за един ден. Интересува ме единствено сигурността на Левски. Всяка една точка по инвестиционен план ще се изисква, ако не се спазват те, акциите се завръщат при мен. Обещавам ви, че ни очакват много по-добри времена. Честито!”.

Помним какво се случи и в този “английски бизнесмен”. Помним какво се случи и с червените “индийски бизнесмени”. Този път и двата столични отбора нямат външни инвеститори. Което може би е напълно разбираемо. Треньори на двата отбора обаче са Стойчо Младенов и Станимир Стоилов. Като че ли двамата успяха да върнат доверието на феновете у любимите си клубове, че даже и в управата им…

Но да се върнем на заглавната тема – ще има ли нов стадион ЦСКА София? Важно е да се съобразим с няколко неща и да преминем през форми на критично мислене. Очевидни са няколко проблема, които уж били решени, но на днешната среща с министъра на спорта отново излизат наяве.

Ганчев и Инджов отказват да плащат наем, без да знаят къде им отиват парите. По изисквания на УЕФА са нужни три подхода към стадиона. Това практически към момента е невъзможно. Подходът е един и той наподобява малка колоездачна уличка, отколкото път, по който да минава строителна техника, а в последствие телевизионна и т.н. Паркинг за 1000 автомобила е също част от изискванията на централата.

За капак на всичко – природозащитниците дебнат и очакват момента, в който ще се връзват по дърветата и няма да разрешават унищожение на зелена площ. След днешното изявление на министъра се оказва, че тези проблеми изобщо не са разрешени, както твърди Гриша Ганчев.

Тези факти не трябва да се забравят, за да не се хванем в стари капани. Засега сагата изглежда като един мътен пушек, зад който не се вижда нищо. Затова ние оставаме мнителни, когато г-н Ганчев ни казва, че видимостта е на 100%.

Мнението на “Ритнитопъ”: Дали отново ще останем публично излъгани? Не, разбира се. Всъщност нас никога не ни лъжат. Наско Сираков със сигурност е искал “Левски” да може да се похвали с лъскаво и модерно съоражение. Гриша Ганчев иска същото за своя отбор. Ако това обаче не се случи, просто някой друг ще е виновен. Я държава, я подмолен инвеститор. Някой друг…

Нов и модерен стадион за един от българските клубове с най-голяма фенска маса би означавало, че най-после успяваме да направим правилна стъпка в истинското си футболно развитие. Това, за което мечтаем – нови съоражения, изпълнени с фенове по трибуните, които водят своите деца на мач. Силно желаем това да се случи и “Българска армия” да бъде гордост за “червените” привърженици.

Силно се надяваме позитивен завършек да имат и всички останали подобни истории, които се разиграват в Пловдив. Ако това обаче не се случи няма да са ни излъгали. Просто “някой друг” ще е направил “нещо лошо”. И докато четем поредната статия с негативна новина в редовете си, ще можем да гледаме финала на някой европейски турнир на стадиона в Скопие.

Източници:
(1) Гриша Ганчев: Нов стадион за ЦСКА за 43 млн. евро през 2023 г. (2021, December 12). www.24chasa.bg. https://www.24chasa.bg/sport/article/10497314
(2) Предложиха на ЦСКА супер стадион за 23,8 млн. лева (снимки). (2012, August 8). Sportal.bg. https://sportal.bg/news-2020062800583230727
(3) ЦСКА поиска промени в закони заради стадиона си. (2010, April 28). Dnevnik. https://www.dnevnik.bg/sport/2010/04/28/894093_cska_poiska_promeni_v_zakoni_zaradi_stadiona_si
(4)(5) Димитров, И. (n.d.). Годината на Левски – треньорски хаос, безпаричие и Диксън (част 1). Topsport.bg. https://topsport.bg/levski/godinata-na-levski-trenyorski-haos-bezparichie-i-diksan-chast-1.html

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *