Press "Enter" to skip to content

Българска армия vol. 2: Блянът се превръща в реалност.

Сигурно сте прочели статията ни относно проекта за нов стадион в Борисовата градина. Не е тайна за никого, че материалът е по-скоро песимистично настроен към реализацията на този проект. Не защото сме против новия стадион, а защото българската футболна история помни редица случаи на обещания, които в края на деня не биват спазени.

Месец по-късно обаче развитие по този казус има. Това е изненадващото в тази ситуация. Неслучайно сме озаглавили материала “Блян или реалност”. Причината е, че обикновено информацията за нови съоражения е прах в очите. Различни изказвания се хвърлят на медийната трапеза, но до реални действия не се стига. В настоящата ситуация обаче имаме нюанси, които ни навеждат на мисълта, че проектът може и да се осъществи.

Гриша Ганчев: Отказвам се от ЦСКА, ако не започна стадиона до година  (ВИДЕО) - bTV Новините
Гриша Ганчев по време на гостуването си в предаването “120 минути” по bTV. Цялото интервю гледайте тук ; снимка: bTV

Досега разполагахме единствено с огромного желание на един от собствениците на клуба – Гриша Ганчев. Бизнесменът ясно заяви, че последното му желание е да построи нов стадион за своя отбор(1). Честната дума на Ганчев за някои може да бъде чиста монета, но на нас някак си не ни е достатъчна. Вчера Ганчев бе попитан отново дали нов стадион ще има и журанлистите получиха характерен в негов стил отговор, че “палтото е ушито, само ръкавите трябва да сложим(2).

След като разгледахме първия нюанс и не останахме кой знае колко впечатлени, е време да се задълбочим в осналите две променливи – новото правителство и Столична община.

Новият спортен министър: Няма да помагам на Ганчев или Сираков, а на целия  български спорт
Спортният министър Радостин Василев по време на парламентарно заседание; снимка: sportlive.bg

Освен, че е разбираемо, е и наложително новото управление на българската държава да запретне ръкави и да се захване с модернизацията на България, която бе обещана в предизборните кампании на различните коалиционни партии. Спортният ресор бе предоставен на Радостин Василев, който е част от партията на Слави Трифонов “Има такъв народ” (ИТН).

Василев бе многократно обвиняван, че събитията около ЦСКА София ще са единствените, които ще получат държавна подкрепа, тъй като самият министър е бил биш адвокат на “червените”(3). Един от главните противници на настоящия министър е президентът на Славия Венцислав Стефанов, който дори го нарече “министър на ЦСКА”(4).

Когато именно стадионът в Борисовата градина е първият голям проект, с който новото управление започва да се занимава е доста трудно да се защитиш от подобни нападки, но ние смятаме, че са здравословни, тъй като ако работата около стадион “Българска армия” започне, другите отбори несъмнено ще започнат да искат по-голяма подкрепа от държавата и тя трудно ще може да бъде отказана. Самият Василев заяви, че ще защитава единствено държавните интереси и срещи с други отбори предстоят много скоро, като спомена “Берое” и пловдивските отбори(5).

Депутатът от парламентарната група на “Продължаваме промяната” пременен в екип на “Берое”; снимка: dir.bg

Трябва да споменем, че избраният от района на Стара Загора народен представител от парламентарната група на “Продължаваме промяната” Атанас Михнев се появи преди седмица фланелка, шал и маска на “Берое”(6). 30-годишният икономист и ИТ специалист се опита с този си акт да насочи прожекторите към настоящата ситуация в клуба. В интервю по БНР Михнев заяви, че обединение на старозагорските фенове ще име и клубът ще бъде спасен(7). Ситуацията около “беройци” тепърва ще търпи своята развръзка. Материал по темата ще бъде допълнително публикуван.

Сами виждате, че в рамките на 1-2 седмици имаме не просто “новини” и “медийни изказвания”, но съществуват и реални действия. Тъй като не е добре да се доверяваме на случайности, ще приемем, че една от причините за това са част от действието на новата власт:

“На първо време, за първи път се провежда обща среща между всички заинтересовани страни. Аз изисквам да знам какво се случва с казуса. От ЦСКА изразиха своите опасения, че досега се е пречило на клуба. Главният архитект обясни на ръководството какво трябва да се свърши. Досега никога не е правен план какви стъпки да се предприемат, за да не се тупка топката. Сега е ясно – може да се строи на терена. Аз спазвам закона. Запознал съм премиера с казуса – наеми, проекти, задължения, инвестиции. За 15 дни направихме повече, отколкото за 10 години. За мен няма значение кой ще е представител на ЦСКА. Доколкото разбрах Гриша Ганчев е бил болен миналият път. Той ни сподели доста интересни неща за миналото”

заяви по-рано през седмицата спортният министър Радостин Василев
Изображение 559849
Главният архитект на София – арх. Здравко Здравков

От изказването на Василев става ясен и третия нюанс, който ние нарекохме по-горе “Столична община”. Иде реч за главния архитект на София Здравко Здравков, който обяви, че реализиацията на проекта е напълно възможна и оттук нататък всичко зависи от клуба(8):

“Планът е специфичен, но позволява изцяло да се реконструира стадионът, като се направи едно модерно съоръжение. Изцяло във волята на спортния клуб е да направи проектната документацията така, че съоръжението да отговаря на изискванията на УЕФА. Спортният клуб трябва да представи съответното проекторешение, което да изясни вписването на стадиона в парковата среда. Още 2019 г. е издадена виза за проектиране на стадиона. Въз основа на нея, футболният клуб може да изготви документацията, която да отговаря на всички изисквания… Всичко зависи от клуба – как те ще представят тази проектодокументация. Надявам се да се получи едно модерно съоръжение. Разчитам, че днешната среща ще промени начина на бъдещи разговори. Мисля, че нещата могат да се случат в кратки срокове.

обясни Здравков

И проектът наистина бе представен. Вчера общинският съветник арх. Борислав Игнатов публикува във Фесйбук как проектът може да бъде реализиран. Игантов бе кандидат за кмет на София от “Демократична България” на последните местни избори в столицата(9). Неговата професионална експертиза му позволява да се запознае с цялата история и множеството нереализирани проекти за „Българска армия“ от 2005-та година насам:

“Прочетох подробно законовите ограничения и последните изисквания на УЕФА за най-високата четвърта категория стадиони. Добрата новина е, че те са напълно постижими на мястото на сегашния стадион. Да, може да има напълно ново съоръжение на негово място в кратки срокове, стига собствениците да имат парите да го построят.”

“Въпрос номер едно както винаги е: „Колко ще струва?“. Статистиката показва, че стадионите от тази категория излизат около 2000 евро на зрителско място. Това означава, че ако стадионът е с 25 000 места, той ще струва около 50 милиона евро. Разбира се точната сума ще зависи от подробната проектна разработка и капацитет. Ако се оптимизира строителството, сумата може да бъде съкратена чувствително. От изявленията на собствениците разбирам, че са готови да инвестират тези пари без да искат никаква помощ от държавата, което е чудесно.

Колко време ще отнеме да се направи? Моят идеен проект, за разлика от предишните предложения, не предвижда вкопаване на игрището с 2.50 м надолу и премахване на земята под сегашните трибуни. Напротив, предлагам запазването на нивата им с цел икономия на средства и време, ползването им за основа и надграждането им. Така също новият стадион ще може да бъде оформен документално като „реконструкция“, за да няма бюрократични спънки. Опитът показва, че при добра организация и финансиране, целият стадион може да стане за около 24 месеца, което е съвсем обозрим срок.

Целият проект може да бъде разгледан във Фейсбук странциата на арх. Игнатов. В заключителното си изречение общинският съветник споределя, че следващите стъпки, които трябва да бъдат предприети са: “бързо приемане на ПУП Борисова градина, организиране от собствениците на международен архитектурен конкурс за стадиона с изнесен паркинг на бул. „Драган Цанков“, финансиране и строителство“.

Какво имаме дотук? Желание на собствениците, подкрепа от държавата (не финаснова) и подкрепа от Столична община в лицето на главния архитект арх. Здравко Здравков и още повече на общинския съсветник арх. Борислав Иганов. В момента топката отново е в ръцете на собственците на клуба.

Изображение 559851
Юлиан Инджов пред медиите след среща в Министерството на младежта и спорта; снимка: LAP.bg

Юлиян Инджов, който също е един от собствениците на клуба потвърди плана на арх. Игнатов и обясни, че настоящото съоражение ще бъде реконструирано и очаква през септември разрешителното за строеж да бъде извадено(10).

Мнението на “Ритнитопъ”: Гриша Ганчев е абсолютно прав. Палтото е ушито и му липсват единствено ръкавите. Държавата обаче този път си свърши работата, или поне така изглежда. По думите на собствениците от тази седмица спънките вече ги няма. Време е за работа. Ръкавите трябва да ги зашият собствениците на отбора от Борисовата градина, за да може ЦСКА София да си облече новото палто, което да е и лицензирано от УЕФА. Дано се случи. Кой знае, може някой ден на това съоражение да се играе мач от европейски или световни финали. Но да не мечтаем чак толкова. Все още всичко е блян.

Източници:
(1)(4)(5) Радостин Василев: Искам да изпълня последното желание на Гриша Ганчев, защитавам интереса на държавата. (n.d.). Труд – Новини, анализи и коментари. https://trud.bg/radostin-vasilev-iskam-da-izpalnya-poslednoto-jelanie-na-grisha-ganchev-zashtitavam-intere/
(2) Гриша Ганчев даде отговор дали ЦСКА ще има нов стадион. (2022, January 11). Gol. https://www.gol.bg/a/113-cska/339195-grisha-ganchev-otseche-tsska-shte-ima-nov-stadion
(3) Радостин Василев спасяваше ЦСКА от фалит 5 години. (2021, July 12). www.24chasa.bg. https://www.24chasa.bg/novini/article/9979819
(6) Георгиева, Р. (2022, January 7). Депутат влезе в пленарната зала с шалче и екип на “Берое”. Dnes.dir.bg. https://dnes.dir.bg/politika/deputat-vleze-v-plenarnata-zala-s-shalche-na-beroe
(7) Атанас Михнев: Насочването на прожекторите на общественото внимание към един въпрос, помага за неговото по-бързо разрешаване. (n.d.). БНР Новини – най-важното от България и света. https://bnr.bg/starazagora/post/101584109/atanas-mihnev-nasochvaneto-na-projektorite-na-obshtestvenoto-vnimanie-kam-edin-vapros-pomaga-za-negovoto-po-barzo-razreshavane
(8) Topsport.bg. (n.d.). Главният архитект на София: Мисля, че нещата могат да се случат в кратки сроковеhttps://topsport.bg/cska/glavniyat-arhitekt-na-sofiya-mislya-che-neshtata-mogat-da-se-sluchat-v-kratki-srokove.html
(9) Кандидатът за кмет на София Борислав Игнатов упражни правото си на глас (СНИМКИ) – София – DarikNews.bg. (2019). dariknews.bg. https://dariknews.bg/regioni/sofiia/kandidatyt-za-kmet-na-sofiia-borislav-ignatov-uprazhni-pravoto-si-na-glas-snimki-2193736
(10) Topsport.bg. (n.d.). Инджов: Старият стадион ще бъде реконструиран, мечтата ми е септември да видя разрешението за строежhttps://topsport.bg/cska/indzhov-stariyat-stadion-shte-bade-rekonstruiran-mechtata-mi-e-septemvri-da-vidya-razreshenieto-za-stroezh.html

2 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *