Press "Enter" to skip to content

България – Индия (3:0), 07.12.1956г.

В някои от нашите статии вече стана въпрос за успехите на мъжкия ни национален тим по време на олимпийските игри. На олимпиадата в Мексико през 1968г. българите печелят сребърното отличие, но това не е единственият ни успех на олимпийския фронт.

На олимпиадата в Австралия през 1956г. “лъвовете” преминават през 1/8-финалите без да имат изигран мач, тъй като националният отбор на Египет се отказва от турнира няколко дни преди началото. Първият изигран мач е на 1/4-финалната фаза срещу гордия сборен отбор на Великобритания. С гол на Г. Димитров – Червения, два на Иван Колев и хеттрик на Димитър Миланов националният ни отбор не показва милост. Така с резултат 6:1 тимът ни елиминира Великобритания от надпреварата.

На 1/2-финалите на пътя ни се изправя Съветския съюз (СССР), който, за наше нещастие, е напълно подготвен да се бори за златните медали (и по-късно наистина ги печели). С гол в продълженията (116-а минута) СССР изпраща България към малкия финал и мач за 3-ото място. Именно от тази среща е и фотографията ни днес.

България Индия
Националният отбор на България за мача с Индия (оцветено)

В мач за третото място се изправяме срещу Индия. Два гола на Тодор Динев и един на Димитър Миланов са предостатъчни за класическата победа с 3:0 и завоюването на бронзовите медали от олимпийските игри. Така националният ни тим достига до първо по-значително отличие на международен форум и поставя началото на славните поколения от 60-те и 70-те, които години по-късно ще се окажат едни от най-успешните в цялата ни футболна история.

Националният отбор на България за мача с Индия

Оригиналът на снимката е оцветен от доайена в сферата – Анатолий Йорданов! Повече за него тук: https://www.facebook.com/Anatoliy-Yordanov-Photography-2181662275258016

Ако искате да видите още от оцветените футболни снимки на “Ритнитопъ”, последвайте нашия Instagram акунт!

This image has an empty alt attribute; its file name is image.png

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *