Press "Enter" to skip to content

Промяна в БФС? Къде е уловката?

Остават само 2 месеца до Изборния Конгрес на Българския футболен съюз (БФС), който бе иницииран от екипа на Димитър Бербатов, но в същото време настоящата управа на съюза не си почива. Всяка седмица се обявява нова промяна и вътрешното преструктуриране е налице. Каква обаче е целта?

До скоро Георги Иванов-Гонзо бе спортен директор в “Локомотив” (Плводив), но в началото на 2022г. бе назначен на поста технически директор на националните отбори. Бившият нападател на “Левски” е отговорен за работата на всички национални отбори, треньорската школа на БФС, както и за развитието на детско-юношеския футбол.

Гонзо става директор на националните отбори
Георги Иванов-Гонзо е новият технически директор на националните отбори

До момента за мъжките и юношеските национални отбори отговаряха Йордан Лечков и Емил Костадинов. Именно последните двама са едни от най-критикуваните в настоящата управа на БФС. Това прави изборът на Гонзо още по-логичен, тъй като контактът с футболния свят, който Лечков успя да опропасти, ще бъде вероятно възобновен.

“Предизвикателството пред мен е голямо, но се чувствам подготвен на базата на това, което съм постигнал като футболист и впоследствие като директор в различни клубове. Надявам се сега да достигна апогея в работата си…В краткосрочен план ще унифицираме дейността във всички национални гарнитури така, че да се играе по една и съща система и да се работи по един и същ начин, за да може преходът между юноши, младежи и мъже да бъде плавен. При всички положения трябва да следваме твърдата линия за подмладяване на представителния тим. Смятам, че имаме добри таланти, които тепърва ще разгърнат потенциала си – но всички ние трябва да направим така, че да вдигнем увереността им, като им осигурим обществена подкрепа.“

заяви Георги Иванов-Гонзо в първата си медийна изява на новия пост.

Промени ще има и в треньорската школа на националните отбори, тъй като Гонзо подчерта, че споделя визията на новия й директор доц. д-р Емил Атанасов.

Спец от Добрич е новият директор на треньорската школа по футбол – ProNews  Dobrich
доц. д-р. Емил Атанасов по време на престоя си в “Берое” на същата позиция

Атанасов застана начело на Българската треньорска школа по футбол (БТШФ) в края на миналата година. Между 2016 и 2017г. е директор на ДЮШ на “Берое”, а между 2019 и 2021г. работи като главен методист в школата на “Левски”. В продължение на 6 години е старши-треньор на женския национален отбор на България. Интеграцията на млади и перспективни кадри ще бъде ключовата задача на Атанасов.

С назначенията на горепосочените, реконструктуирането в БФС не е срещнало своя край. Днес бе обявено и назначаването на Петко Петков начело на Зоналния съвет в София. Изпълняващият до момента тази длъжност Валентин Чакъров вече е директор на направление “Първенства и турнири” в Българския футболен съюз.

Промяна в БФС
Петко Петков

“Приех длъжността председател на ЗС София, за да бъда в услуга на тези хора. Ще търсим на чини, програми, форми за подпомагане на клубовете. Вратата ми е отворена за всички, независимо чия декларация са подписали”.

каза Петков, цитиран от “Мач Телеграф”

Явно програмата на президента на съюза Борислав Михайлов е задействана. Георги Иванов също увери, че внедряването на системата за продуктивност, обявена от Михайлов, е задействана:

„Обсъждаме адаптацията на унгарския модел, при който клубовете се стимулират, за да изграждат и развиват млади местни футболисти. Производството на добри български играчи за бъдещето е основният ни приоритет и дори в момента работим активно с представители на УЕФА по различни стратегии в тази сфера. Мисля, че цялата футболна общественост трябва да похвали амбицията на БФС да е сред първите федерации в Европа, които са се ангажирали с тотално модернизиране на структурите и процесите според стандартите на УЕФА и проекта „Футболни федерации на бъдещето“. Не бива обаче да забравяме, че масов спорт няма как да се развива без помощта на Министерството на образованието и Министерството на младежта и спорта. Много е важно тези институции да си съдействат, защото доброто бъдеще е наша обща мисия.“ 

По всичко изглежда, че в БФС се случва нещо. На пръв поглед рокадите във футболния ни съюз изглеждат изключително логични и обосновани. Това ще доведе ли до истинска промяна или идеята е Конгресът да бъде спечелен, а Бербатов – победен? След което, всичко постарому.

Мнението на “Ритнитопъ”: Според нас целта обаче не е единствено спечелването на Изборния Конгрес в края на март. Борислав Михайлов и приближените му искат да покажат на цялата футболна общнност, че за да има промяна не трябва да бъде сменяно цялото ръководство. Ходовете, които предприемат ясно говорят за възможността от рокади по високите етажи във футбола ни. Това е и единственият шанс на Михайлов да остане на поста.

Може би в главата на Димитър Бербатов не минават подобни мисли, но бихме предрекли, че при евентуална победа на Борислав Михайлов, Бербатов и част от неговия екип ще бъдат поканени в Изпълкома, който ще бъде наново сформиран.

Новият Конгрес ще е изключително интересен, защото на 12-и октомври всичко беше на кантар. И не беше достатъчно прозрачно. Нека си припомним и тогавашните събития тук.

2 Comments

  1. Bogomil Dimov Bogomil Dimov февруари 2, 2022

    Целта на тези промени са да се разбутат малко пластовете, но без да има някакъв ефект. Неграмотният Гонзо от къде накъде е сложен на толкова отговорен пост? Може ли човек с 9-ти клас да стои на предпоследното ниво във футбола на една държава и колко ефективен ще бъде? Където и да отиваше беше тотален провал и си тръгваше със скандал. Другите хора не са ми познати, но само назначаването на Георги Иванов говори за липса на каквото и да било намерение за промяна! Никаква победа за Михайлов – този човек и свитата му трябва да бъдат изритани от БФС веднъж и завинаги!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *