Press "Enter" to skip to content

Как футболният клуб Милсами почти фалира цяла Молдова?

Предполагам всички сме чували за модела “бащица”. Ако случайно сте живели някъде в изгнание и не знаете, нека се опитаме да го обясним накратко. В Западна Европа е въпрос на престиж и бизнес за милионерите да притежават футболен клуб. Самите клубове пък са способни до голяма степен да се издържат сами. В Източна Европа обаче нещата не стоят така. По нашите географски ширини клубовете и най-вече грандовете често са използвани като способ за управление на феновете, пране на пари или условие за осъществяването на някоя сенчеста сделка. В тази статия обаче ще разберете как футболен клуб почти фалира цяла държава.

Попитайте някой фен на „Левски” например и ще ви обясни как една обществена поръчка изплаща емблема. Съответно фен на „червените” ще ви „светне” за това как сделката за една телекомуникационна компания нямаше да се случи без към нея да върви и издръжката на друг столичен отбор. Разбира се, из провинцията също има легенди за това, че дадени отбори съществуват единствено заради интереса на собственика им към бизнеси с кораби, лекарства, бензиностанции, ракети против градушка и т.н. Естествено, понякога самата държава решава, че си струва да инвестира в отбори като „Ботев” (Враца), „Берое”…е, добре де, в случая на старозагорци държавата реши, че вече не е толкова добре да налива пари там. 

Но нищо от изброеното не може да се сравнява с това, което се случва в Молдова.
В дебютното си участие в Шампионска лига през сезон 2015/16 „Милсами” (1) отстранява родния „Лудогорец”. Не само това, но това са и първи си победи в турнира за отбора от град Орхай. Но само година по-рано, „червените орли” са част от една от най-големите измами в историята на Молдова. В множество популярни издания заглавието “Как футболен клуб фалира държава” разкрива всичко около този случай(2). В обявената за най-бедна страна в Европа, собственикът на клуба – Илан Шор е обвинен в източването на над 1 милиард щатски долара от 3 банки(3). За сравнение, това е около 15 процента от БВП на страната и отваря огромна дупка в държавния бюджет.

Но кой е Илан Шор? Макар и детството му да минава в бившата съветска република, Шор е роден в Тел Авив (Израел). Там живее до 3-годишна възраст, след което заедно с баща си, Мирон, се мести в Молдова. Според съучениците си собственикът на „Милсами” е изявен бизнесмен от малък. „Докато ние пишехме домашните си, той обикаляше по конференции с баща си.” – заявява Марина Таубер, шеф на молдовската федерация по тенис. Любопитен факт е, че един от основните спонсори на федерацията е именно главният ни герой.

С бизнес нюх или не, факт е, че на 18-годишна възраст Шор наследява целия бизнес на баща си. Така на няма и 20 години Илан Шор се озовава начело на корпорация, в чието портфолио влизат козметика, телекомуникации, финанси и още много. През 2010-та пък придобива „Милсами” и заявява, че целта пред тима е да разбие доминацията на „Зимбру” и „Шериф” (Тираспол). Въпреки големите инвестиции, на Шор му се налага да чака още няколко години за да види тима си шампион. През сезон 2014/15 „червените орли” са в битка с „Дачия” (Кишинев) и „Шериф” (Тираспол) до последния кръг. Домакинска победа над тима от Кишинев и по-добри показатели в директните двубои се оказват достатъчни на „червените орли” за първата им титла(4). Но докато нещата на терена се развиват благополучно, не така стоят нещата извън него.

В периода между 2007 и 2009 година една от големите молдовски банки – Banca de Economii отпуска значителен брой кредити. Проблемът е, че кредитите са отпуснати на лица с меко казано сенчеста репутация. Същото правят и още 2 банки – Unibank  и Banca Socială . През юни 2012 нещата стават толкова съмнителни, че Молдовския Антикорупционен Център се сезира да разследва случващото се поради казуси, възникнали след санкции по закона „Магнитски”. Един пълничък господин, женен за певица(5) (#кой ли? За Илан Шор става въпрос) обаче решава, че тези банки са си добре. Съответно Шор става част от борда на една от тях – Banca de Economii.

Генералният директор на молдовската здравноосигурителна служба също решава, че нещата там са си наред и депозира 140 милиона молдовски леи в Banca de Economii . Е, 3 години по-късно заради невъзможността да се изтеглят парите от вече фалиралата банка настъпва криза с болниците и лекарствата в страната, но какво толкова? Разбира се, това не става без одобрението на някои високопоставени лица във властта. През ноември 2014, само седмица преди парламентарните избори в Молдова, от трите банки са изтеглени стотици милиони в рамките на 3 дни (24-26.11). Ден по-късно, микробус на фирмата Klassica Force (познайте кой е собственик на фирмата) е откраднат и изгорен, заедно с 12-те чувала банкови досиета в него. Същия ден, молдовското правителство решава да спаси трите банки със спешни заеми в размер на 870 милиона долара. Това от своя страна отваря дупка в бюджета в размер на 1/8 от общия БВП на страната.

Със сигурност молдовският народ не е сред печелившите от „Руската пералня”, както е наречена схемата от списание The New Yorker(6). Главният печеливш е нашият познайник Илан Шор. Чрез поставени лица и офшорки придобива от трите банки над 13.5 милиарда молдовски леи (около 750 млн. долара). Това се случва най-вече през банки в Латвия, Лондон и Хонг Конг. Разбира се, след такава кражба някой трябва да понесе отговорността. Повдигнати са над 40 обвинения към висши банкови служители и политици. Поискани са и оставките на високопоставени служители, банкови служители и т.н. Едва ли има нужда да казвам какви са резултатите от тях.

Какво обаче се случва с „бащицата” на „Милсами”? Е, господин Шор е разпитван в продължение на 8 часа. След това дори е поставен и под домашен арест през 2015 заради „злоупотреба със служебно положение при управление на банка“. След като обаче „оказва пълно съдействие при разследването” е освободен и дори се кандидатира за кмет на град Орхай.

Макар и с бос под домашен арест, както вече разбрахте, „Милсами” (Орхай) печели шампионата в Молдова през сезон 2014/15.  Дали впечатлени от отличния му управленски опит или от чисто футболни подбуди, факт е, че Шор печели кметските избори с над 62% одобрение. Освен това, през 2019 бившият директор на Banca de Economii и футболен бос е избран и за народен представител. Според разследващата международна компания Kroll Inc., Илан Шор е отговорен за изчезването на близо милиард щатски долара(7). Освен това се смята и за замесен в интернационална схема за пране на пари на стойност над 20 милиарда долара. Но това, разбира се, са само подробности. За „Милсами” пък Шор си остава просто „бащицата”.

Мнението на “Ритнитопъ”: Ние смятаме, че моделът “бащица” е порочна практика, която в дългосрочен план вреди на клубовете. Не само това, но често хората, които се заемат с издръжката на футболен клуб правят с користни подбуди. Надяваме се, че случилото се е невъзможно в България и няма лично да разберем дали футболен клуб може да фалира държава. Все пак обаче си представихте нечий образ, докато четохте статията, нали?

Източници:
(1) FC Milsami Orhei – Club profile. (n.d.). Football transfers, rumours, market values and news | Transfermarkt. https://www.transfermarkt.com/fc-milsami-orhei/startseite/verein/30686
(2) Football’s $1 Billion Bank Fraud Scandal https://www.youtube.com/watch?v=bgWopTBARcI
(3) 2014 Moldovan bank fraud scandal. (2016, February 3). Wikipedia, the free encyclopedia. Retrieved January 28, 2022, from https://en.wikipedia.org/wiki/2014_Moldovan_bank_fraud_scandal
(4) Divizia Nationala (Republik Moldau) 2014/15 | 31. Spieltag | Ergebnisse & Termine. (n.d.). kicker. https://www.kicker.de/diviza-nationala/spieltag/2014-15
(5) Босът на Милсами купува избори с шампоан и паста за зъби. (n.d.). novsport.com. https://www.novsport.com/news1570311_1034.html
(6) Russian laundromat. (2017, March 20). Wikipedia, the free encyclopedia. Retrieved January 28, 2022, from https://en.wikipedia.org/wiki/Russian_Laundromat
(7) Whewell, T. (2015, June 17). The great Moldovan bank robbery. BBC News. https://www.bbc.com/news/magazine-33166383

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *