Press "Enter" to skip to content

Какво се случва с “Колежа”? Развръзката.

Ще бъдат ли зарадвани феновете на “Ботев” (Пловдив) най-после с модерен стадион. Или по-просто казано – какво се случва с “Колежа”?

В края на миналата година стана ясно каква е причината за забавянето строежа на стадион “Христо Ботев” в Пловдив или по-известен като “Колежа”. Домът на “Ботев” все оше не е дори близо до това да бъде истински дом на “канарчетата”, тъй като “проблемът е в архитекта”. Това заяви кметът на Пловдив Здравко Димитров на 20-и декември(1).

dsport.bg
Кметът на града Здравко Димитров на мястото на строежа; снимка: dsport.bg

Феновете на “Ботев” в лицето на Сдружение ПФК Ботев излязоха с позиция във връзка със забавянето на строежа. Недоволството се изразява главно в липсата на конкретни срокове и етапи на строеж. Без етапи и график не може да се определи нито колко средства са необходими за първи етап на строителството, включително цялата покривна конструкция, нито колко време е необходимо за завършване на целия строеж(2).

След реакцията на привържаниците, кметът на Пловдив обвини публично архитекта, който е отговорен за проекта. Според думите му, забавянето е огромно, тъй като по план проектът е трябвало да бъде предаден в общината още през ноември миналата година, но това не се е случило. В същото време инфлацията в България си казва думата и цените се вдигат с всеки един изминал ден. Именно затова е нужна внезапна реакция.

Развитие по казуса имаше, тъй като в началото на настоящия месец, арх. Георги Завов даде своята дума пред кмета на града, че до средата на февруари пълната проектна документация ще бъде входирана в общината(3).

Настоящото състояние на "Колежа"
Настоящото състояние на “Колежа”

„На базата на новите количествени сметки ще бъде остойностена работата по проекта и ще стане ясно какъв обем от строително-монтажните дейности ще бъдат извършени с отпуснатите от държавата 25 млн. лв. с ДДС. Търсим всички варианти да бъде изградена и козирка на целия стадион, с което да удовлетворим желанието на феновете“.

заяви кметът на града Здравко Димитров

След срещата, на която всичко това стана ясно, се стгигна и до тази седмица, когато главният проектант на стадион „Христо Ботев“ Георги Савов внесе преработения проект за Централната трибува на съоръжението в администрацията на Община Пловдив(4).

Феновете на отбора се подготвят за протестни действия след по-малко от няколко дни. Планираната дата е 12.02. (събота) и “бултрасите” пуснаха мотивиращ клип, който може да се стори и притеснителен за някои от вас. Развръзката предстои.

Мнението на “Ритнитопъ”: Фактът, че арх. Георги Савов спази срокът за внасяне на проекта за стадион “Христо Ботев” е радостен. За жалост отново нервите не бяха малко, тъй като това се случи седмица преди финалния срок. Тоест – в последния момент.

Какво предстои оттук нататък за “Колежа”? Да се надяваме, че в скоро време проектът ще се осъществи. По план строителните дейности трябва да започнат незабавно, поради фактът, че договореният срок в обществената поръчка за целия стадион изтича след по-малко от една година.

Силно се надяваме да не станем свидетели на поредната измама, а феновете на “Ботев” да могат да посещават мачовете на любимия си отбор в истинския си дом!

Източници:
(1) Кметът на Пловдив назова причината за забавянето на ‘‘Колежа‘‘. (2021, December 20). Последни новини от света на спорта – dsport. https://dsport.bg/kmetat-na-plovdiv-nazova-prichinata-za-zabavaneto-na-koleza.html#parent=search
(2) Битката за Колежа продължава. (2022, February 1). Последни новини от света на спорта – dsport. https://dsport.bg/bitkata-za-koleza-prodalzava.html?fbclid=IwAR0rXk2Qw19l1T7pAFuSa3n7uDU6M0_OA8yGEp0QyV26uPZ9FbJxyKRAg9Q
(3) Община Пловдив получава пълния проект на стадион „Христо Ботев“ на 15 февруари – Ботев Пловдив – Dsport.bg. (2022, February 1). Последни новини от света на спорта – dsport. https://dsport.bg/obstina-plovdiv-poluchava-palnia-proekt-na-stadion-hristo-botev-na-15-fevruari.html?fbclid=IwAR3AtzwivRRoo6mN_FFsdVLBcYyh0rcl0UmTkUM2PtF0UNsoLOz6cU-V9cQ#parent=search
(4) Главният проектант на ”Колежа” внесе окончателния вариант за строеж (ВИДЕО). (2022, February 7). Последни новини от света на спорта – dsport. https://dsport.bg/glavniat-proektant-na-koleza-vnese-okonchatelnia-variant-za-stroez.html?fbclid=IwAR0RmoKHo-VGKxact0KGIFhqFs_t99lTaMnGfLCj64AOkR9LkIUBMDJzQSY#parent=section

One Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *