Press "Enter" to skip to content

БФС срещу ММС. Кой прав, кой крив?

Напрежението по оста БФС – ММС ескалира от седмици насам. Този път обаче имаме конкретика.

Вчера Изпълкомът на Българския футболен съюз проведе тайно заседание, което можеше и да остане тайна за широката публика. Все пак екипи на различни медии бяха в центъра на събитията и успяха да отразят случващото се.

Какво обаче са си говорили властимащите във футбола ни все пак стана ясно. От БФС остро критикуваха “публичните внушения” от страна министъра на младежта и спорта Радостин Василев. В интервю пред НОВА телевизия Василев заяви, че политическата промяна у нас няма как да не застигне и БФС, като допълни, че от ММС (Министерство на Младежта и Спорта) искат честен Конгрес през март. От футболния съюз явно не са се засегнали и вече имаме тяхната официална позиция:

“Изпълнителният комитет на Българския футболен съюз остро се противопоставя на публичните внушения, изказани от министъра на младежта и спорта г-н Радостин Василев.

Българският футболен съюз, от позицията на най-голямата спортна федерация у нас, се ръководи от принципите на ФИФА и УЕФА и не позволява намеса в работата си – а всички подобни опити, макар и маскирани като „загриженост“, са недопустими.

Припомняме на г-н Василев, че БФС бе обект на изключително сериозна по мащабите и публичността си проверка от страна на всички държавни органи, които не откриха никакви нередности в дейността на централата.

Именно затова определяме атаките и обвиненията спрямо институцията Български футболен съюз като напълно безпочвени и манипулативни.

Изпълнителният комитет на БФС категорично ще отстоява независимостта на съюза според международните правила и закони“.

гласи становището на БФС.

Страхотно звучи написаното от прес екипа на Михайлов и компания, но ние, от “Ритнитопъ” сме длъжни да припомним някои наши материали, които меко казано “се противопоставят” на твърденията за доблест във футболната федерация…

На сайта ни можете да намерите и други подобни материали, които да ви отрезвят, в случай, че си помислите, че във футболния ни съюз всичко е наред.

Но да се върнем на темата. От щаба на министър Василев все пак последва отговор:

“Във връзка с позиция на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз (БФС) ясно уточняваме, че министърът на младежта и спорта Радостин Василев не е правил опити за публични внушения. Напротив – той е информирал обществото единствено за факта на постъпили сигнали в Министерството на младежта и спорта (ММС) за наличието на клубове-фантоми, които не извършват реална дейност, но са взели участие в последния конгрес на БФС. Към настоящия момент проверката на ММС по тези сигнали продължава.

Друг коментиран от министър Василев факт е и липсата на оригиналната проектна документация в ММС, по която БФС е получил финансиране от 818 000 лв. за организацията и провеждането на Европейското първенство по футбол за юноши до 17 г., на което страната беше домакин през 2015 г. За този факт е подготвен сигнал, който ще бъде депозиран в Министерство на вътрешните работи (МВР) още утре.

Днес ММС беше информирано от МВР за получен от тях сигнал за осъществяван натиск от страна на представители на БФС в различни области на страната над представители на футболни клубове.

На първо място Българският футболен съюз трябва да се съобразява със законите, действащи в Република България. На второ място БФС осъществява дейността си на базата на издаден лиценз от ММС. Изпълнителният комитет на БФС следва да има предвид, че по отношение на законите на Република България, принципите на ФИФА и УЕФА се прилагат субсидиарно и то само по отношение на спортната регулация. В настоящия случай министърът е коментирал действия, които са от изключителната компетентност на ММС и държавата.

Министър Василев е много добре запознат със значението на термина „държавна намеса“ в работата на спортна федерация и той никога не си е позволявал да осъществява такава. Надяваме се, че БФС не счита, че може да съществува и функционира в състояние на национален законов вакуум и да изразява несъгласие с действията на институциите в Република България, оправдавайки се с термина „държавна намеса“. Няма спортна федерация, която да не се съобразява с националното законодателство и институции. БФС не прави изключение.

При положение, че БФС е бил „обект на изключително сериозна по мащабите и публичността си проверка от страна на всички държавни органи“ не би следвало членовете на Изпълнителния комитет да се притесняват от бъдещи контролни действия, които ММС и други държавни органи ще предприемат.

Трябва да бъде категорично ясно на цялата футболна общественост, че няма сила, която да попречи на ММС и държавата да извършват проверки и да изискват спазването на законите в страната.”

се казва в съобщението на ММС.

Мнението на “Ритнитопъ”: От една страна се радваме, че настоящото управление реагира по различен начин от предишното, в лицето на бившия министър Красен Кралев и екс-премиера Бойко Борисов. Неведнъж сме ставали свидетели на порочни практики във футболния ни съюз. Те трябва да бъдат сочени с пръст, да достигат до широката общественост и конкретните органи (ММС, МВР) да проверяват случващото се във федерацията.

Жалко е обаче, че това е единствената действителност към този момент. Трябва да стане ясно на всички ни, че няма как да имаме успехи във футбола, ако държавата не бъде от помощ. Настоящата ситуация е патова и по никакъв начин не може да доведе до продуктивни резултати. Решението е само едно. Смяна на настоящата власт в българския футбол!

Източници:
(1) БФС с остра атака срещу спортния министър. (2022, February 14). Последни новини от света на спорта – dsport. https://dsport.bg/bfs-s-ostra-ataka-srestu-sportnia-ministar.html#parent=section
(2) Позиция на Министерство на младежта и спорта. (n.d.). Министерство на младежта и спорта. https://mpes.government.bg/Pages/Press/News/Default.aspx?evntid=tIHIf57VDsA%3d

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *