Press "Enter" to skip to content

Поредна доза БФС. Бежанската криза в българския футбол.

Ограничението за използването на до 5 чужденци извън ЕС в българския футбол отпадна.

До днес професионалните отбори в българския футбол можеха да използват до пет чуждестранни играчи, които не разполагат с български паспроти. От днес всичко това е в миналото. Преди дни ви споделихме за тайната среща на Изпълкома на БФС. Това е едно от решенията, които са били приети, но чак днес бе обявено на сайта на футболната федерация:

Буквално от утре българските клубове ще имат право да картотекират и използват футболисти без ограничение на тяхното гражданство, като единствено трябва да се съобразяват с регулациите на 20-те свободни квоти, които разрешава наредбата във връзка с играчи, които не са се развили като юноши в рамките на съответния клуб или в България.

И към момента чужденците изобщо не са малко във водещите отбори.; снимка: dsport.bg

Бяхме свикнали с правилото, че само 5-ма футболисти извън Европа могат да бъдат картотекирани, а само 3-ма да вземат участие в мачовете. От няколко месеца насам вече 5-ма футболисти можеха да са едновременно на терена. От утре бройката вече се покачва на 20…

Ето и прессъобщението на футболния съюз(1):

Българският футболен съюз уточнява, че промените в правилата за картотекиране и участие на чуждестранни футболисти в ППЛ и ВПЛ са приети по инициатива на Професионалната футболна лига и на самите клубове. Промените са комуникирани с тях, тъй като нито една европейска федерация няма практика да отчита публично всяко свое оперативно решение.

След приетите корекции бройката на позволените чужденци в клубовете от ППЛ и ВПЛ и съотношението между чужденци и българи се запазва, като единствено се премахва факторът „националност“.

Тази политика е наложена във водещи европейски държави като Германия, Португалия, Хърватия, Унгария и т.н., заради финансовите и спортно-технически ползи за клубовете от привличането на таланти извън ЕС, а също и за националните отбори, които биха могли да ги използват впоследствие – често срещана практика в модерния футбол.

Подчертаваме, че всяко решение на БФС е в интерес на клубовете и е стратегически обосновано и базирано както на принципите на УЕФА, така и на законите на Република България.

се казва в съобщението на БФС.
Интересен материал, който разглежда исторически мястото на чужденците в националния ни отбор.

В самата наредба се твърди, че клубовете имат право да регистрират общо 30 футболисти, като за максимум 20 от тях няма ограничение за развитие в определен ФК или Асоциация. Останалите 10 играчи трябва или да са тренирали 2 пълни сезона в дадения ФК между 16 и 21 години или да имат 3 пълни сезона между 12 и 21 години в клуб от България. Така със сегашното решение тези 20 свободни квоти се отварят и за чужденци извън ЕС(2).

Решенията засягат и второто ниво на българския футбол – Втора лига. Към момента има забрана за картотекиране на футболисти извън Европейския съюз. Единственото изключение бе за футболисти с активни договори, които се състезават във Втора лига, поради отпадането на даден отбор от efbet лига. Отборите от Втора лига имаха квота от 5 футболиста без ограничение. Сега тези 5 квоти са отворени и за играчи извън ЕС.

Един от най-известните футболни мениджъри в България – Николай Жейнов даде своето мнение относно решението на БФС, публикувайки го в своя Фейсбук профил. Ето какво пише Жейнов:

„Доколкото разбрах преди три дни някак тихомълком БФС е премахнало всякакви ограничения за бройката на футболисти чужденци без паспорти от ЕС в Първа и Втора лига. Това било станало по молба на професионалните клубове – неясно кои. Въпреки че от професионална гледна точка като футболен агент би трябвало да се радвам, че сега бих могъл да докарам 15 футболисти от Боливия например в някой роден отбор, смятам, че това не е правилният път за българския футбол.

Интересно защо сред решенията на Изпълкома, публикувани след сбирката, някак бе пропусната да се спомене за тази промяна. Не ми се струва маловажна. Интересно също така дали клубовете са били питани по някакъв начин за това решение и кой точно е направил запитването. Някак се навява, че това решение е в полза на само един клуб, а не на българския футбол като цяло. Питам се прокарват ли се клубни интереси замаскирани с дейността на Професионалната лига?

Нека си припомним и че само преди две години имаше друго правило – вратари извън Европейския съюз да не могат да играят у нас. Не знам кое от двете е по-лошо за българския футбол, но и в двете прозира несъответствие с логиката и липса на баланс, който да създаде условия за движение в правилната посока“

написа Жейнов в профила си във Фейсбук.
Жейнов е един от критиците на настоящото управление на футболния ни съюз; снимка: gong.bg

Мнението на “Ритнитопъ”: С нововъведеното правило, или по-точно с отменянето на ограничението за картотекиране на чужденци, българският футболен съюз задоволява клубовете. Но не и българския футбол. И до момента налагането на юноши беше проблем в големите отбори. Какво ни очаква утре?

Друг е въпросът дали досегашното ограничение е давало резултати? Ако погледнем стартовеите 11 на първите в класирането, ще видим, че много малка част от титулярите са с българско гражданство. Поради членството на България в Европейския съюз нямаме право да поставяме ограничения за футболисти от държавите-членки, можем обаче да задължим отборите да използват юноши на клубовете.

Но и това е било изпробвано. Така да се каже. Помните ли, когато “Лудогорец” стартираха с няколко български футболисти и още през първото полувреме започваха промените от скамейката?

В българския футбол трябва да бъдат взети кардинални решения. Но докато ние си мислим за интегриране на юношите в стартовите състави, БФС прави това още по-сложно. Вече може би и невъзможно.

Източници:
(1) След призива на клубовете: БФС промени ограниченията за чужденци извън ЕС. (2022). Български Футболен Съюз – Начало. https://bfunion.bg/news/48264/0
(2) Тайният Изпълком е решил – отпадна ограничението за чужденците извън ЕС. (2022, February 17). Последни новини от света на спорта – dsport. https://dsport.bg/tainiat-izpalkom-e-reshil-otpada-ogranichenieto-za-chuzdencite-izvan-es.html

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *