Press "Enter" to skip to content

Йордан Лечков. Човекът, милеещ за българския футбол.

Вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков се появи в ефира на БНТ през уикенда, за да ни напомни колко обича българския футбол!

В предаването “Арена спорт” по БНТ гост се оказа милеещият за българския футбол вицепрезидент на БФС Йордан Лечков. Като че ли бяхме забравили колко много екзекуторът на Германия обича родния футбол! Нека обаче си припомним!

Най-интересното от участието на Лечков несъмнено бе свързано с отмяната на Изборния Конгрес на БФС, насрочен за 18-и март тази година.

“За никого не е тайна, че БФС е неправителствена организация, част от европейското футболно семейство. Когато преди 7-8 месеца Изпълкомът взе решение за провеждането на конгрес на 18 март, група хора искаха конгрес, който се проведе по техните правила, на техен терен, назначен от съда. Още тогава стана ясно, че конгресът е редовен, признаха го ФИФА и УЕФА. Всичко друго е една голяма спекулация. Трябва да се гледа уставът на БФС, а не да се чете между редовете. Дори и на някого да не му харесват правилата, те трябва да се спазват. В случая БФС спази на 100 процента всичко това. Хората взеха своето решение на 12 октомври президент на централата да бъде Борислав Михайлов. Аз не виждам причина да се провежда нов конгрес”.

– започна своето участие Лечков.

Според Лечков, съюзът би провел нов конгрес, но само и единствено за гласуването на новия бюджет на БФС, тъй като тази точка е отпаднала от дневния ред на извънредния конгрес миналата година.

Актуална снимка на вицепрезидента на БФС Йордан Лечков.

“Ние не искаме помощ от държавата, искаме промяна в законодателството за финансирането на футбола. Вече 30 години държавата е обърнала гръб на футбола. БФС е единствената спортна организация, която не се финансира от държавата. Съюзът показва самостоятелност и стабилност, което не се харесва на много хора. Ако се провежда нов конгрес, той трябва да бъде само за гласуване на бюджета.

Каквото и да бъде решението на съда, конгрес се провежда от президента на БФС чрез ИК. Ние не сме задължени да провеждаме нов конгрес. През октомври бяхме добронамерени, защото видяхме, че има недоволство. Дадохме шанс и хората преизбраха президента Михайлов.

Бербатов и неговите поддръжници имат достатъчно спечелени средства от футбола, отдавна вече не са футболисти. Те биха били полезни на футбола като си направят школи в Благоевград, Враца и Монтана. Да финансират в база и стадиони. Искат да станат управляващи, но нямат опит и не познават футболната материя.

– добави още Йордан Лечков.

Специалистът по спортно право Георги Градев, който не бе допуснат до миналия Конгрес на БФС в края на 2021-ва година, не се изказа особено ласкаво за казаното от вицепрезидента Лечков, обвинявайки го в пет конкретни лъжи:

1. Лъжа е, че са отменили конгреса по юридически причини. Отмениха го в последния момент, защото разбраха, че не могат да го спечелят. Все пак само 7 дни по-рано събраха Бюрото на ИК на БФС, за да утвърди документи за конгреса.

2. Лъжа е, че Борислав Михайлов е спечелил конгреса през октомри 2021 г. Водещият на конгреса Камен Костадинов ясно заяви, че за победа са необходими 242 гласа. Михайлов получи само 241 гласа. Неслучайно още не е вписан в ТР, където мандатът му изтече на 16.2.2022 г.

3. Лъжа е, че БФС има приет бюджет за 2022 г. Съгласно чл. 25 от ЗЮЛНЦ само конгреса може да приеме бюджета на БФС. Съгласно чл. 30 от ЗФВС, ако БФС не представи приет от конгреса бюджет на ММС до 31 март, ММС ще отнеме лиценза на БФС на 1 април. Тези хора тикат футбола ни към оргомна криза.

4. Лъжа е, че само президентът и ИК могат да свикат изборен конгрес. Съгласно Устава и закона, ако 1/3 от клубовете поискат изборен конгрес, БФС е длъжен да свика такъв. В момента БФС нарушава Устава и закона. Съдът е на ход. Скоро ще има решение.

5. Лъжа е, че някой е раздавал пари на конгреса. Да каже кой колко е дал, на кого и за какво. Такива празни приказки са за прокурор. Това го очаква!

реагира на чутото Георги Градев
Градев и Бербатов се поздравяват по време на изминалия Конгрес на БФС

Мнението на “Ритнитопъ”: Трудно ни е да разберем как Йордан Лечков все още не е разбрал, че неговият имидж е тотално разрушен. У българските запалянковци вече липсват приятните емоции от попаденията на феноменалния футболист, но покъртителен управленец. Лечков видимо не успява да се справи с поставените му задачи. Не успя нито като кмет на Сливен, нито като вицепрезидент на БФС. И именно затова не разбираме, защото говори за “липса на опит”. Самият той е некомпетентен, когато задачата трябва да се изпълни с глава, а не с крака…

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *