Press "Enter" to skip to content

Валентин Железов. Надзирател или съдия?

През изминалата неделя се изигра “Вечното дерби”, което по-скоро бе “снежно”, а не вечно. Арбитър на срещата бе Валентин Железов.

Вероятно съдийската професия изобщо не е лесна, особено в България. Видяхме нагледно колко е “трудно” да се вземат “правилни” решения по време на двубоя между “Левски” и ЦСКА София, играл се на стадион “Васил Левски” през уикенда, под ръководството на един от родните арбитри – Валентин Железов.

Неведнъж сме подчертавали сложността на съдийската професия. Повечето от арбитрите логично са бивши футболисти, но по една или друга причина са сменили попрището си. Все пак обаче остават на зеления килим. Повече за съдиите и техните съдби, можете да прочетете в нашия материал:

Въпреки че професията не е лека, няма как да извиним крайно неправилни отстъждания, които освен на играта, могат да повлияят и на здравето на футболистите. Такъв бе случая в двубоя между “сини” и “червени”. Именно поради тази причина изразихме ясно мнението си за случващото се като цяло в българския футбол. С лека емоция. Към ден днешен:

Нека обаче да се върнем към съдийството. И по-точно към Железов. Критиките към него не затихнаха дори и за секунда. Причината е ясна. Той не взе най-адекватното решение в конкретната ситуация – да отмени двубоя. Просто не го направи. Отговорът на този въпрос също вече е разискан в един от нашите материали:

Дали обаче Железов всъщност има някакъв контрол върху тези събития или всичко се спуска от най-висшата форма на футболно ръководство – Българския футболен съюз (БФС)? Другият вариант е просто Валентин Железов да не е успял да си свърши работата качествено. Това е и мнението на един от бившите ни футболни арбитри Петър Янински:

“Моето лично мнение е, че мачът трябваше да бъде прекратен и да се довърши в друг ден, при много по-добри условия. Вместо това двата тима играха около 80 минути нещо средно между ръгби и хокей на лед. Всичко това против желанието на двамата треньори. Наблюдавайки внимателно рефера през целия двубой, забелязах, че той нямаше кръв в лицето, беше пребледнял. Бе изключително притеснен. Рано-рано изпусна двубоя. 80% от отсъжданията му бяха грешни. 

Споделям всеобщото мнение, че арбитърът не беше в нужното психологическо състояние да води подобно дерби. От друга страна обаче, доколкото знам, той работи като надзирател в Бургаския затвор. За подобна професия е нужна именно много здрава психика, откъдето изниква и въпросът дали и там не е попаднал с връзки… И за децата вече е ясно, че Железов не трябваше да свири Левски – ЦСКА”.

– заяви Янински пред “Тема спорт”.
Снимка на Валентин Железов от мача в неделя.

Мнението на “Ритнитопъ”: Независимо за коя позиция и кой етаж в българската футболна йерархия става въпрос, несъмнено има хора, които са меко казано “преопоръчани”. Както казва и бившият арбитър Янински, това и децата го знаят.

В случая ни остава единствено да се надяваме, че решенията на Железов са поради некомпетентност, а не поради “задължение”. Всъщност има ли значение? И в двата случая нещо е много счупено. Не може мач номер 1 в българския футбол да бъде воден от съдия номер 9! Просто не може. Защото се получват такива случки.

More from Проблематиката в българското съдийствоMore posts in Проблематиката в българското съдийство »

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *