Press "Enter" to skip to content

Футболните таланти на България: Християн Славков

Представяме ви един от младите български вратари – Християн Славков!

Към момента Християн Славков се подвизава в отбора на “Ботев” (Пловдив). Все още стражът на “канарчетата” е на 18 години и може да се похвали със значителен ръст от 189см. Тежи точно 89кг. С какво е специален Християн? Ще разберете от следващите редове.

Християн притежава изключително хладнокръвие за крехката възраст, в която се намира. Именно това негово хладнокръвие му позволява да взима правилните решения в подходящите моменти и да не се поддава на провокации от противници и публика.

Славков с екипа на “Ботев” (Пловдив)

Трудолюбието и манталитетът му са пример за всеки един млад състезател в България. За 18-годишен притежава добра игра с крака, като еднакво добре се справя с къси и дълги подавания, умее да сменя фронта на атаката с едно докосване, има и самочувствие да излъже нападател. Определено е на “ти” с топка в крака, също така притежава изключително силен удар, което е предпоставка за бързи контра-атаки с изритани топки от ръка или от земя. Трябва да отбележим, че вратарската игра с крака е изключително важна в модерния футбол, а в България показателите на вратарите с топка в ръка не са впечатляващи.

Рефлексът на Християн също е впечатляващ, особено от близко разстояние и при игра едно на едно. Може да се твърди, че тези две негови черти надхвърлят определено средното ниво в родната ефбет лига.

През месец март миналата година, “Ботев” си върна младия вратар!

Слабости, разбира се, също са налице. Както повечето вратари в България Славков е леко неуверен при центриранията. От мачовете, които са наблюдавани до момента и върху които този анализ е съставен си личи, че не е сигурен в позиционирането си и седи прекалено близо до гол линията, което лимитира възможностите да се намеси при центриране около дузпата.

Друга слабост, която се забелязва са намесите му при удари от средно и далечно разстояние. Може би придвижването по гол линията трябва да му се подобри още, за да се подобри успеваемостта му при такива удари.

Заключение: Християн е страхотен млад вратар, който вероятно ще има страхотно бъдеще! От ключово значение обаче е запазването на манталитета си!

Рубриката е дело на Денислав Аксиев от 0 на 0 Подкаст. Аксиев е сертифициран след завършването на курсовете “Level 2 Talent Identification” и “Level 2 Opposition analysis” на професионалната футболна асоциация на скаутите PFSA. От година насам той се занимава с гореспоменатия подкаст, който можете да намерите в следните социални мрежи:
– Фейсбук: кликни тук
– Инстаграм: кликни тук

Последвайте страницата на 0:0 Подкаст във Фейсбук.

3 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *