Press "Enter" to skip to content

Стадионите на България: Стадион “Пловдив”

Стадион “Пловдив” – стадионът, олицетворение на българския футбол.

Стадион “Пловдив” се намира в град “Пловдив”. Бившето име на стадиона е “9-и септември”, а някои го наричат “Голямата къща“. Този храм на българския футбол е най-големият стадион в България с забележителния капацитет от 55 000 места и е на 2 етажа. Открит е през 1952-ра година. На това съоражение са играли четирите големи пловдивски отбори -“Ботев”,“Локомотив”, “Марица” и “Спартак”. Стадионът главно се е използвал за дербитата между тях или срещите от евротурнирите.

Ето как изглежда стадион “Пловдив” отвътре.

На този стадион в Европа “Локомотив” домакинства срещу  “Оксер”, “Лацио”, а срещу Ювентус завършва 1:1 пред пълни трибуни. “Ботев” води и побеждава гранда “Барселона” с 1:0 пред 60 000 души. След 3 години идва и “Байерн” (Мюнхен), за да играе пред 50 000 души. На този стадион също гостуват отборите на “Цървена звезда” и “Реал” (Сарагоса). Спартак” приема “Бенфика” в мач, на който идват 40 000 души. В този мач великанът Еузебио вкарва, но срещата завършва 1:1!

На стадион “Пловдив” са се играли мачове на националния ни отбор и олимпийския ни отбор. Бенефисът на Христо Бонев- Зума, който е легенда на “Локомотив” също се е състоял тук. Интересен факт е, че на стадион “Пловдив” се поставя рекордът за най-посещаем мач от “Б” група – 47 000 зрители на мача между тукашния “Локомотив” и “Берое”.

Легендата на “Локомотив” – Христо Ботенв

Провеждат се и лекоатлетически турнири. През 1990-та година се провежда Световното първенство по лека атлетика за юноши и девойки. Интересен факт е, че Ивет Лалова тук поставя национален рекорд на 100м през далечната 2004 година.

Стадионът се намира до олимпийския гребен канал. Когато е построен, той е имал 30 000 седящи места. През 1962-ра година е вдигнат втория му етаж и се увеличава от 30 000 на 50 000 седящи места. През 1991-ва се поставят четирите стоманени стълба, които служат за осветление. През същата година е издигната останалата част на стадиона в сектор “В”.

Заради липса на средства е прекратен ремонтът му малко преди завършването. В момента е в окаяно състояние. От 1996-а година насам не се използва заради липса на Акт 16. Навсякъде се виждат ръжда и счупени стъкла. Трибуните са заети от треви и храсти. Навсякъде има табели, че е опасен. Теренът се ползва от различни тимове, но не е в добро състояние.

През 2011-а Христо Стоичков искаше да доведе испански инвеститори, но сделката пропадна. През 2019-а година държавата даде милиони за стадионите на “Ботев” и “Локомотив”. Някои смятат, че тези пари е трябвало да се дадат за най-големия стадион в България- стадион “Пловдив” и двата отбора да играят на него.

Стадион “Пловдив” от високо.

По-подробно описание на случващото се със стадион “Пловдив”, можете да чуете във видеото на нашите приятели от FootballStorycast:

Мнението на “Ритнитопъ”: Стадион “Пловдив” е носил много щастливи мигове на хиляди фенове. Без значение дали е най-големият в родината ни, той трябва да бъде ремонтиран или изграден на ново, за да се върне неговото пълно величие.

Стадионът е важна част е от пловдивската футболна история и със сигурност голям брой хора ще спечелят от неговото вкарване в дейност. Надяваме се в бъдеще да бъдат взети мерки и да придобие вид на европейски стадион, защото той е важен за нашата футболна история и е болка не само на пловдивчани, но и на доста футболни запалянковци.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *