Press "Enter" to skip to content

Бербатов, Михайлов и БФС. Пореден епизод от играта на котка и мишка.

Бившите капитани на националния отбор Димитър Бербатов и Борислав Михайлов отново в люта битка. Този път с много неизвестни!

Преди няколко дни Димитър Бербатов призова всички клубове да дойдат днес пред Зала 3 на НДК, тъй като Конгресът на БФС всъщност не бил отменен, а това било поредната “хватка” в репертоара на футболния съюз чрез която Борислав Михайлов да остане на поста си.

Конгресът може би е отменен наистина, но в НДК се случва нещо. И това нещо не е дело на Димитър Бербатов. Оказва се, че от БФС наистина са в НДК, но причините за присъствието на управленците в българския футбол са спекулативни. Ние, от “Ритнитопъ” ще се опитаме да ви покажем хронологично случващото се.

В началото на деня. Около 9 часа

Екипът на Бербатов пристигна пред НДК и се насочи към входа на сградата за предстоящия очакван от тях Изборен Конгрес на БФС. Минути по-късно се появи и изпълнителният директор на БФС Борислав Попов, който заяви, че такова събитие няма да има.

В същото време бяха забелязани автомобили с всевъзможни регистрации да прииждат към НДК, една част по повод футболния Конгрес, а друга с цел присъствие на т.нар. конференция на БФС.

Малко преди 10 часа

Привърженици на ЦСКА София се появиха пред сградата на Националния дворец на културата с цел да подкрепят Димитър Бербатов и неговия екип. Не става дума за десетки, а по-скоро за стотици фенове. Полицейското присъствие е засилено.

След 10 часа

Димитър Бербатов още веднъж заяви, че Конгрес трябва да има и ще бъде проведен. Внезапно след това прикани клубовете и медиите да влезнат в Зала 3 на НДК. Оказа се, че сградата е заключена!

Около 11 часа

Министърът на спорта Радостин Василев също пристигна в НДК. Той заяви следното:

“Аз не знам какво ще се случи, с моя заповед комисия на ММС ще удостовери какво се случва в БФС. Проверих всички зали са празни, ще излезем с доклад в министерството, за да разберем какво се случва тук. Едни казват конгрес ще има, други – че няма да има. Лично дойдох да проверя какво се случва, държавата не знае. Стигнах до всички зали, празна е зала 3, много столове са наредени, но няма никого. Аз съм тук да удостоверя просто едни факти. Не мога да взимам страна, аз съм контролиращ орган на всички федерации. БФС е с безсрочен лиценз, не знам дали има опансост да бъде отнет. Прочетете закона, за да разберете как може да се отнеме лиценза. Горе няма да се качвам, дойдох да удостоверя какво се случва. Министърът няма работа да се меси”.

– каза министър Василев.
Димитър Бербатов пред входа на НДК.

Димитър Бербатов все пак успя да влезне в Зала 3, която както и министър Василев сподели, е празна. Все пак вече и колегите от други спортни сайтове твърдят, че Конгрес ще се проведе!

11:30

В момента протича гласуване За или Против провеждане на Конгрес на БФС в зала 3 на НДК. По всяка вероятност ще се състои Изборен Конгрес днес!

12:00

Представители на 82 клуба гласуваха, като 80 от тях са “за” провеждането на конгрес, а двама се въздържаха. В зала 3 ще се избират комисии, секретариат, преброители и водещ. Бербатов напусна залата. А регистрацията тепърва започва.

„Принудени сме да направим нещата така. Всичко е по устав и закон. Аз съм издигнат за кандидат за президент. Когато изберете президент ще искам да има нов легитимен конгрес, за да се даде воля и глас на всички клубове, членове на БФС. Принудени бяхме обаче да стигнем крайности, за да поправим нередностите. След това ще търсим обеднинение всички заедно, не искам да рушим. Благодаря за решението, което бе взето“.

– заяви Бербатов пред медиите.

Mалко преди 13:00

От Българския футболен съюз излязоха с позиция относно случващото се:

“Българският футболен съюз остро осъжда фарса, разигран днес в центъра на столицата на правова, демократична и европейска държава! 

Провеждането на абсолютно нерегламентирано мероприятие и провъзгласяването му за официално, при това – пред безучастния поглед на държавните власти – е недопустима проява, легитимираща анархизма и беззаконието в страната ни. 

Българският футболен съюз за пореден път твърдо подчертава, че Общото събрание, насрочено за 18 март 2022 г., е отменено по надлежния ред, и не е откривана процедура за излъчване на делегати и тяхното регистриране във федерацията – единствената уставна процедура за определяне на членовете с право на глас. 

Зала №3 на НДК бе запазена за вътрешно мероприятие на Българския футболен съюз, за което е сключен надлежен договор. Въпреки това, и в разрез с всички законови и етични принципи, група лица нахлу невъзпрепятствено в помещението и физически отстрани и разруши имущество на БФС, за което бяха уведомени и органите на реда. 

Ръководството на Българския футболен съюз категорично спазва законите на Република България, собствения си устав и правилата на световната и европейската федерации ФИФА и УЕФА, които вече са сезирани за днешната трагикомедия – и ще брани правата си с всички законови средства! 

За пореден път призоваваме клубовете–членове на БФС да не се поддават на злонамерени и користни опити за разцепление на българския футбол. 

Апелираме и към държавните органи да вземат отношение към грубото показване както на законите, така и на устава на най-голямата спортна федерация у нас!”

Регистрацията все още продължава. Циркът е пълен. Служители на МВР влязоха в залата, заради сигнал към 112, че някой е нахлул в НДК.

Около 14:00

Регистрацията приключи и Конгресът минава в следващта си фаза. За водещ бе избран Петър Величков в ролята си на действащ член на Изпълкома на БФС. Ето и дневния ред:

1.Разглеждане на жалби до Конгреса
2. Отчет на ИК за срока на мандата
3. Програма БФС за развитието на футбола 2022-26
4. Приемане на членове на БФС
5. Изключване на членове на БФС
6. Изменение на устава
7. Приемане на бюджет
8. Освобождаване президента на БФС и членовете на Изпълкома
9. Избор на президент на БФС
10. Избор на Изпълком на БФС

14:30

Със 75 гласа “за” делегатите избраха новият президент да има максимум три мандата. Със 74 гласа беше прието в Изпълкома на БФС да членуват девет души. Освен това със 75 гласа “за” хората на конгреса освободиха Борислав Михайлов и всички членове на Изпълнителния комитет на БФС. 

Кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов застана на трибуната в зала 3 на НДК и говори пред присъстващите 76 делегати на футболни клубове:

“Не ми е приятно това, което се случва. Натъжава ме. Принудени сме обаче да го направим и го правим. Ако аз бъда избран по ваша воля, впоследствие трябва да има обединителен конгрес, на който всички клубове да присъстват. Както и всички кандидат-президенти, защото всички трябва да имат равен старт. Приоритет е да покажем обединение всички заедно. За това се борим – честен и прозрачен конгрес. 

Поздравявам всички, които сте спазили процедурата за издигане на делегат. Това, което правим, е в рамките на закона и устава на БФС. Уверявам ви. Правим го за доброто на футбола в България. Искаме честен конгрес, нищо повече. Вие сте хората, които сте върховният орган в БФС, но не ви припознават като такива, за съжаление. 

Това, че взехте нещата в свои ръце, е похвално. Екипът ми със Стилиян, Мартин и всички хора, които работят за тази кауза, както и всички вие, ще ме държите отговорен, ако не спазя думата си. Някои неща ще отнемат доста време, докато бъдат оправени. 

Благодаря, че успяхте да реагирате по най-бързия начин с излъчването на делегати. Футболът не печели от това, особено детско-юношеският. Искам да видя някой като мен, Стилиян или Мартин. Когато ми дойде времето, нека заповяда някой друг, или ако прецените, че не ставам, направете същото, което правите сега Благодаря за доверието, защото то е революционно”

– каза Димитър Бербатов

16:00

Започва същинското гласуване! Нужни са 39 гласа “ЗА”, за да имаме нов президент на БФС. Единственият кандидат е Димитър Бербатов.

Към момента

Димитър Бербатов е новият президент на БФС. Всички 76 делегата глаусваха ЗА!

Мнението на “Ритнитопъ”: Ако наистина днес се проведе Изборен Конгрес за президентския пост в БФС, цялата пропагандна акция на настоящото управление ще бъде несъмнено последния пирон в ковчега им. Време е да им бием шута!

One Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *