Press "Enter" to skip to content

Футболни стадиони в паркове – мисията възможна

От началото на календарната година има сериозно раздвижване около една футболна тема – пълната реконструкция на стадион „Българска армия“.

Една от причините за по-бързото разрешаване на немалко казуси относно терена на ЦСКА София е съдействието на новоназначения спортен министър Радостин Василев. Въпреки това все още има въпроси за решаване, които най-често изникват по време на обсъжданията за подробния устройствен план (ПУП) на Борисовата градина. Макар и основният проблем да е чия собственост ще бъдат частните имоти, той далеч не е единствената пречка пред ръководството на „армейците“.

Становището на огромна част от критиците за реконструкцията на „Българска армия“ е, че е невъзможно да бъде вкарана тежка строителна техника около стадиона, без да пострадат зелени площи. По тази причина ще отправим поглед към редица чуждестранни стадиони, построени в паркове, и ще разберем как са били опазени флората и фауната около тях.

„Дойче банк Парк“ (Франкфурт)

„Дойче банк Парк“; Източник: wikimedia.org

Неслучайно прякорът на този стадион е „Валдщадион“ („Горски стадион“). За пръв път е пуснат в експлоатация през 1925 година и още тогава е планиран да се намира в немската гора Щатвалд, като 3866 хектара от нея са разположени на територията на Франкфурт(1). За близо 90 години „Дойче банк Парк“ е претърпял общо 4 реконструкции, като последната през 2002 година е най-мащабна. Стадионът е тотално разрушен и построен наново, за да бъде готов за Световното първенство през 2006 година(2).

Още тогава съоръжението е проектирано да използва зелена енергия и да съхранява в цистерни дъждовна вода, която впоследствие да влезе в употреба. За последната реконструкция, продължила между юли 2002 и октомври 2005, са били нужни 80 000 кубични метра бетон и 12 000 тона желязо(3).

„Дойче банк Парк“; Източник: fr.de

Няма информация за евентуални щети, причинени на флората по време на 3-годишния период на реконструкция, но съдейки по огромната важност, която властите във Франкфурт отдават на екологията в града, шансовете за причинени вреди по време на строителните дейности са минимални. А дори и да е имало такива, към днешна дата „Дойче банк Парк“ изцяло отговаря на прозвището си Горски стадион, тъй като е напълно обграден от дървета. Важно е да се споменат и плановете за предстояща нова реконструкция на стадиона, финансирана от „Дойче Банк“, която предвижда увеличаване на капацитета до близо 60 000 места(4).

“Много граждани на Франкфурт милеят за местния „Айнтрахт“ и за много от тях стадионът тук в Щатвалд е част от дълга традиция и в много ситуации местните още си го наричат „нашия Валдщадион“ (Горски стадион). За нас, жителите на Франкфурт, е от изключителна важност да дадем възможност на всички фенове възможно най-скоро да напълнят стадиона на отбора си. Реконструкцията и увеличаването на капацитета ще засилят връзката между жителите на Франкфурт и традициите на клуба. Вярваме, че предстоят времена след ковид кризата, в които стадионът ще събере близо 60 000 зрители за големи мачове.”

Уве Бекер (кмет на Франкфурт)(5)

„Ред Бул Арена“ (Лайпциг)

„Ред Бул Арена“; Източник: wikimedia.org

Стадионът на новоизлюпения немски гранд „РБ Лайпциг“ е имал подобна съдба като „Дойче банк Парк“. На тази локация през 1956-а година откриващ мач се е изиграл на „Централщадион“ – един от най-големите стадиони в Европа, побиращ близо 100 000 зрители(6). С времето обаче грандиозно големият стадион станал непосилен за поддържане от малките отбори в Източна Германия и по тази причина през 1997-а година е взето решение, че ще бъде построено по-малко съоръжение в границите на чашката на „Централщадион“.

Реконструираният за 90 милиона евро стадион също бе един от домакините на Световното първенство през 2006 година(7). С намаляването на големината на стадиона са открити дори повече зелени площи от преди(8). Последната реновация на съоръжението се случва, след като на него вече домакинства отборът на „РБ Лайпциг“ през 2021 година. Тогава капацитетът на „Ред Бул Арена“ е разширен до близо 54 000 места, а съоръжението е ребрандирано(9). Всичко това се е случи, без да пострадат по никакъв начин зелените площи около стадиона.

„Ред Бул Арена“; Източник: Marca

Стадион „Краснодар“ (Краснодар)

Стадион „Краснодар“; Източник: Mundial

 Една от последните архитектурни футболни гордости на Русия е построяването на стадион „Краснодар“ заедно с обществен парк в непосредствена близост. Местният футболен клуб, създаден през 2008 година, практически не е имал свой стадион до 2018 година, когато е построено новото съоръжение заради Световното първенство в Русия.

ФК „Краснодар“ споделя терен с местния съперник „Кубан“, но през април 2013 година е решено, че новопостроеният стадион в града, който трябва да приеме 4 мача от Мондиала, ще бъде новият дом на „биковете“(10). Тогава е направена и първата копка на чисто новия терен, а откриването му се състои на 9 октомври 2016г. с приятелски мач между националните отбори на Испания и Коста Рика. 11 дни по-късно пък се изиграва и първата официална среща на него – „Краснодар“ домакинства на „Шалке 04“ в двубой от квалификационните кръгове на Лига Европа.

Построяването на стадиона, побиращ над 35 000 зрители, се случва паралелно с изграждането на новия парк, като всички ремонтни дейности на тази площ са приключили 28 септември 2018 г.(11). Стадионът става факт благодарение на няколко руски и чуждестранни фирми – немската компания „Gerkan, Marg & Partners“ заедно с руската фирма „SPEECH“ изготвят проекта, интериорът е дело на Максим Римар, а построяването на стадиона е извършено от турската строителна компания „ЕСТА“. Ето какво пише в уебсайта на фирмата, извършила строежа на стадиона:

Краснодар Арена, първият луксозен концептуален стадион на Руската федерация с международни норми, проектиран от „SPЕЕCH“, е един от водещите архитектурни проекти в региона на ОНД [Общност на независимите държави], построен с най-модерните строителни технологии, има приблизително 120 000 m² използваема площ, 35 000 капацитет седящи места, както и най-големият LED екран в света. Това е един от най-впечатляващите проекти за стадиони през последните години поради местоположението си.

Всички материали са доставени от световноизвестни, висококачествени марки, проектът е с английска фасада и немски покрив; Той се различава от другите стадиони в Руската федерация и региона на ОНД, тъй като е построен не само стадион с подземен паркинг, но и търговски център, ресторант, нощен клуб, спортен и фитнес център и частни зони.

Техническо резюме на проекта: В затворена площ от 99 000 m² има подземен паркинг, ресторант, нощен клуб, фитнес център, олимпийски басейн и магазини с капацитет 35 000 места. В допълнение, фасадата на нашия проект, в която са използвани най-съвременни слаботокови системи, е заобиколена от покрити с травертин колони, а покривът е изграден с мембранна и покрита със стъкло опъната покривна система.

„ЕСТА“(12)
„Краснодар“; Източник: Yuga

Всичко това обаче излиза изключително скъпо за клуба – 20 милиарда рубли, което се равнява на над 425 милиона лева спрямо курса на рублата през 2013 година (към днешна дата се досещате). Тук съвсем логично възниква въпросът – кой финансира този скъп проект? Оказва се, че както стадиона, така и новият парк около него са построени изцяло от собственика на „Краснодар“ Сергей Галицки. Той може и в момента да има проблеми с плащането на заплати на своите играчи(13), но преди сегашните обстоятелства той е смятан за най-влиятелният търговец на дребно в Русия. Според „Forbes“ състоянието му през 2020 г. възлиза на 3.5 милиарда долара(14).

„Мерцедес Бенц Арена“ (Щутгарт)

„Мерцедес Бенц Арена“; Източник: schalke04.de

Стадионът в Щутгарт е преминал през цели 12 реконструкции от построяването си през 1933 година. Той се намира в Некарпарк, а това никога не е създавало проблеми по време на всички ремонтни дейности, последната от които през 2017 година(15). В случая няма да обърнем особено внимание на миналите строителни дейности, тъй като можем да гледаме към бъдещето на „Мерцедес Бенц Арена“. От началото на август 2020 година се планира мащабна реконструкция на стадиона на стойност 65 милиона евро заради предстоящото Европейско първенство в Германия през 2024 година(16).

Тази сума ще бъде първоначално платена от три инвеститора – 22.5 милиона евро от капитала на „ФФБ Щутгарт“, 20 милиона евро субсидия от държавата и 22.5 милиона евро заем от „Stadion KG“(17). Мерките за обновяване включват долното ниво на основната трибуна да бъде напълно съборено, като ще му се придаде футуристичен вид. Това важи и за зоните под трибуната – съблекални, общи помещения и зони за пресконференции. ВИП ложите, кетърингът, както и зоните за отдих също ще бъдат облагородени и разширени, ще има по-съвременни технологии и ще бъде подобрена системата за сигурност(18).

„Мерцедес Бенц Арена“; Източник: stadiumguide.com

Важно е да не гледате само частта за разходите. „Mercedes-Benz Arena“ става все по-популярна като място за събития, което предполага, че ще има и други събития в допълнение към мачовете на отбора в бъдеще. Това оправдава работата по обновяването, тъй като повече събития означават допълнителни приходи.

Томас Хицлпергер (главен изпълнителен директор на „ФФБ Щутгарт“)(19)

„АВД Арена“ (Хановер)

„АВД Арена“; Източник: Pinterest

Историята на първоначалното построяване на този стадион е любопитна. Строежът започва през 1952г., в следвоенна обстановка, когато Хановер се намира в разруха. По тази причина са използвани значителен брой отломки от къщи в града, които служат за основи на съоръжението. През 1954г. е завършен строежа на стойност 4 милиона марки, а стадиона побира над 86 000 зрители(20). Последните големи ремонтни дейности по съоръжението са през 2002 на стойност 66 милиона евро(21). Направена е пълна реконструкция на стадиона, а заедно с това е построена и нова цялостна козирка.

През всички 70 години общата стойност на ремонтните дейности е оценена на малко над 82 милиона евро, при положение, че стадионът е домакинствал три големи футболни форума и преди всеки се налагат козметични или мащабни промени(22). Съдейки по налични снимки от периода на последната реконструкция, можем да заключим, че флората не е пострадала по никакъв начин.

„АВД Арена“; Източник: wikimedia.org

„Арена Панатал“ (Куяба)

„Арена Панатал“; Източник: wikimedia.org

Пренасяме се в далечна Бразилия, която преди вече 8 години трябваше да домакинства Световното първенство. „Арена Панатал“ в Куяба не съществува преди 2010 година – на тази локация има стадион с името „Жозе Фрегали“, който е напълно сринат. Строежът започва през втората половина на 2010 година и въпреки няколко административни спънки, откриващият мач на новия терен се състоя близо месец преди началото на Мондиала(23).

Тъй като в Бразилия флората и фауната са от изключителна важност, „Арена Панатал“ е образцов пример за построяване на екосъобразен стадион. Той се намира в центъра на градски парк в Куяба и по време на строителните дейности по никакъв начин не е пострадала екосистемата(24). Качеството на въздуха и почвата по време на работата също са били под постоянно наблюдение, за да не бъде допуснато замърсяване, вредящо най-вече на фауната(25).

Отпадъците и боклука около изграждането на съоръжението пък са били рециклирани и са били използвани повторно в рамките на проекта, както и в строителството на пътищата за достъп до стадиона(26). Материалите за построяването на стадиона са били специално селектирани от източници, които да не вредят и на околната среда, от която се добиват(27).

Стадионът е построен с капацитет от 42 968 седящи места, като след Световното първенство те са сведени до 28 000, каквито са били на старото съоръжение. „Големият зелен“, както буквално се превежда прякорът на стадиона „О Verdão“, се намира в непосредствена близост до центъра на Куяба и това не е попречило по никакъв начин на нормалното придвижване в града. В момента на този стадион домакинстват малки градски отбори, сред които „Миксто“, „Сосиедад Акао“ и „Куяба“(28).

„Арена Панатал“; Източник: ArchDaily

„Везерщадион“ (Бремен)

„Везерщадион“; Източник: Werder Bremen

Теренът на „Вердер“ (Бремен) за пръв път отваря врати през 1947г., като досега е имал общо 4 реконструкции(29). Макар и последната от тях да завършва през 2012г. (стойност 76.5 милиона евро), стадионът е толкова модерен, че през 2019г. печели престижното отличие „German Solar Prize“ в категорията Соларни системи и градско развитие(30).

Немската компания „Bremer Weser-Stadion GmbH“ получава наградата като един от осемте печеливши проекта за ефективно и естетическо интегриране на фотоволтаична система в съоръжението. Журито на конкурса мотивира избора си на победител поради следните причини:

Използването на слънчева енергия има икономически смисъл в Северна Германия. Естетическата интеграция на фотоволтаичната система в сградата на стадиона дава добър пример за всеобхватна градска интеграция на възобновяемите енергийни източници в нашето ежедневие. По този начин компанията прави ясна заявка не само за собствените си фенове, но и за всички граждани на Бремен.

Журито на „German Solar Prize“(31)
„Везерщадион“; Източник: wikimedia.org

Фотоволтаичната система и цялостната енергийна концепция включват иновативния Отоплителен център Юг/Запад в допълнение към PV системата. Там топлината и електричеството се генерират едновременно с помощта на микрогазова турбина, базирана на принципа на комбинирана топлина и мощност. Загубите на енергия, причинени от отделното производство на електроенергия в електроцентралата и топлина в газов котел, се намаляват от 78% на 20% от централното производство. Емисиите и разходите за поддръжка също са по-ниски, отколкото при конвенционалните системи. Това ефективно използване на възобновяема енергия значително намалява емисиите на въглероден диоксид и по този начин облекчава околната среда(32).

Опазването на климата е един от най-важните социални въпроси в момента. С тази уникална концепция ние и „СВ Вердер“ (Бремен) направихме ясна заявка преди няколко години относно нашата отговорност към околната среда и енергийния преход. Много сме доволни, че това сега е удостоено с изключително престижната награда.

Йорг Форст (директор на проекта по реконструкцията на „Везерщадион“)(33)
„Везерщадион“; Източник: butenunbinnen.de

Мнението на “Ритнитопъ”: Очевидно е, че по света, най-вече в Германия, са открили решение за проблема със строенето на големи футболни стадиони в паркове, без флората и фауната да страдат от това. Смятаме, че изтъкването на такива безпочвени причини за възпирането на строежа са чиста проба манипулации и непознаване на материята.

Относно внушенията, че нямало откъде да влезе тежка строителна техника в Борисовата градина, те също се оказват лесно опровержими. Достъп до стадион „Българска армия“ за всякакви пътни превозни средства има през булевард „Драган Цанков“ Nº 6. Пътят води директно до Сектор „Б“ на съоръжението, а оттам вече могат да бъдат достигнати и останалите сектори и централни входове на стадиона.

Спазването на екологични мерки е от основно значение за всеки един гражданин на София и загрижеността за Борисовата градина е разбираема, но е абсурдно да се спекулира на дребно, без да се погледнат примери за подобни проекти от близка и далечна чужбина. Поради всички изброени причини вярваме, че е нелогично една от пречките за реконструкцията на „Българска армия“ да е „застрашената“ флора и фауна в Борисовата градина.

Източници:
(1) Frankfurter Stadtwald – Wikipedia. (2004, February 2). Wikipedia – Die freie Enzyklopädie. Retrieved March 18, 2022, from https://de.wikipedia.org/wiki/Frankfurter_Stadtwald
(2) GmbH, S. G. (n.d.). Waldstadion. EMPORIS. https://www.emporis.com/buildings/109593/waldstadion-frankfurt-am-main-germany
(3) Facts & figures – Eintracht Frankfurt pros. (n.d.). Eintracht Frankfurt. https://en.eintracht.de/stadium/facts-figures/
(4) Umbau des frankfurter Fußballstadions geht in die erste phase – Frankfurt-Tipp. (2021, August 27). Der Guide für Frankfurt & Rhein-Main mit den besten Tipps – Wir kennen die Besten: Veranstaltungen & Events, Dienstleistungen & Handwerk, Genuss- & Freizeittipps, Shopping & Mode, Genuss- & Freizeittipps – Frankfurt city guide – Frankfurt-Tipp. https://www.frankfurt-tipp.de/ffm-aktuell/s/ugc/umbau-des-frankfurter-fussballstadions-geht-in-die-erste-phase.html
(5) Umbau des frankfurter Fußballstadions geht in die erste phase – Frankfurt-Tipp. (2021, August 27). Der Guide für Frankfurt & Rhein-Main mit den besten Tipps – Wir kennen die Besten: Veranstaltungen & Events, Dienstleistungen & Handwerk, Genuss- & Freizeittipps, Shopping & Mode, Genuss- & Freizeittipps – Frankfurt city guide – Frankfurt-Tipp. https://www.frankfurt-tipp.de/ffm-aktuell/s/ugc/umbau-des-frankfurter-fussballstadions-geht-in-die-erste-phase.html
(6) Bundesliga. (2020, January 14). Red Bull arena: RB Leipzig’s new Stadium for a new era. bundesliga.com – the official Bundesliga website. https://www.bundesliga.com/en/bundesliga/news/red-bull-arena-rb-leipzig-stadium-tickets-tour-merchandise-7116
(7) Red Bull arena. (2012, January 15). https://www.stadiumguide.com/zentralstadion/
(8) Bundesliga. (2020, January 14). Red Bull arena: RB Leipzig’s new Stadium for a new era. bundesliga.com – the official Bundesliga website. https://www.bundesliga.com/en/bundesliga/news/red-bull-arena-rb-leipzig-stadium-tickets-tour-merchandise-7116
(9) Bundesliga. (2020, January 14). Red Bull arena: RB Leipzig’s new Stadium for a new era. bundesliga.com – the official Bundesliga website. https://www.bundesliga.com/en/bundesliga/news/red-bull-arena-rb-leipzig-stadium-tickets-tour-merchandise-7116
(10) Krasnodar Stadiumhttps://en.wikipedia.org/Wiki/Krasnodar Stadium. (n.d.). Wikipedia, the free encyclopedia. Retrieved March 18, 2022, from https://en.wikipedia.org/wiki/Krasnodar_Stadiumhttps://en.wikipedia.org/wiki/Krasnodar_Stadium
(11) Beyond, R. (2017, 23). Наслада за окото: нов невероятен парк в Краснодар. Russia Beyond България. https://bg.rbth.com/%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82/325710-%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BA
(12) Krasnodar arena Stadyumu, Krasnodar | ESTA construction. (n.d.). Wayback Machine. https://web.archive.org/web/20170113122025/www.estacons.com/tr/projeler/tamamlanan-projeler/krasnodar-arena-stadyumu-krasnodar
(13) Финансов колапс заради войната! Босът на руски клуб няма пари за заплати. (2022, March 17). Gol. https://www.gol.bg/a/91-footballsviat/343399-finansov-kolaps-zaradi-voynata-bosat-na-ruski-klub-nyama-pari-za-zaplati
(14) Сергей Галицкий. (n.d.). Forbes.ru. https://www.forbes.ru/profile/sergei-galitskii
(15) Mercedes-Benz arena (Stuttgart). (2004, February 19). Wikipedia – Die freie Enzyklopädie. Retrieved March 18, 2022, from https://de.wikipedia.org/wiki/Mercedes-Benz_Arena_(Stuttgart)
(16) Mercedes-Benz arena facelift on the horizon. (2020, August 6). Coliseum. https://www.coliseum-online.com/mercedes-benz-arena-facelift-on-the-horizon/
(17) Mercedes-Benz arena facelift on the horizon. (2020, August 6). Coliseum. https://www.coliseum-online.com/mercedes-benz-arena-facelift-on-the-horizon/
(18) Mercedes-Benz arena facelift on the horizon. (2020, August 6). Coliseum. https://www.coliseum-online.com/mercedes-benz-arena-facelift-on-the-horizon/
(19) Mercedes-Benz arena facelift on the horizon. (2020, August 6). Coliseum. https://www.coliseum-online.com/mercedes-benz-arena-facelift-on-the-horizon/
(20) Niedersachsenstadion. (2005, June 14). Wikipedia, the free encyclopedia. Retrieved March 18, 2022, from https://en.wikipedia.org/wiki/Niedersachsenstadion
(21) HDI arena. (2011, December 27). https://www.stadiumguide.com/awdarena/
(22) Niedersachsenstadion. (2005, June 14). Wikipedia, the free encyclopedia. Retrieved March 18, 2022, from https://en.wikipedia.org/wiki/Niedersachsenstadion
(23) Arena Pantanal. (2012, June 27). https://www.stadiumguide.com/arenapantanal/
(24) Арена Пантанал в Куяба – О Verdao или Големият зелен стадион. (2014, May 5). Actualno.com. https://www.actualno.com/worldcup2014/arena-pantanal-v-kujaba-o-verdao-ili-golemijat-zelen-stadion-news_26773.html?fbclid=IwAR2urt19z3zQYN3O_XHhLPCZfgtmaDJIw_hUmO0KmB_iPTB9xQpb92yPFFE
(25) Арена Пантанал в Куяба – О Verdao или Големият зелен стадион. (2014, May 5). Actualno.com. https://www.actualno.com/worldcup2014/arena-pantanal-v-kujaba-o-verdao-ili-golemijat-zelen-stadion-news_26773.html?fbclid=IwAR2urt19z3zQYN3O_XHhLPCZfgtmaDJIw_hUmO0KmB_iPTB9xQpb92yPFFE
(26) Арена Пантанал в Куяба – О Verdao или Големият зелен стадион. (2014, May 5). Actualno.com. https://www.actualno.com/worldcup2014/arena-pantanal-v-kujaba-o-verdao-ili-golemijat-zelen-stadion-news_26773.html?fbclid=IwAR2urt19z3zQYN3O_XHhLPCZfgtmaDJIw_hUmO0KmB_iPTB9xQpb92yPFFE
(27) Арена Пантанал в Куяба – О Verdao или Големият зелен стадион. (2014, May 5). Actualno.com. https://www.actualno.com/worldcup2014/arena-pantanal-v-kujaba-o-verdao-ili-golemijat-zelen-stadion-news_26773.html?fbclid=IwAR2urt19z3zQYN3O_XHhLPCZfgtmaDJIw_hUmO0KmB_iPTB9xQpb92yPFFE
(28) Arena Pantanal – Wikipedia. (2012, June 5). Wikipedia – Die freie Enzyklopädie. Retrieved March 18, 2022, from https://de.wikipedia.org/wiki/Arena_Pantanal
(29) Weser-stadion. (2006, January 8). Wikipedia, the free encyclopedia. Retrieved March 18, 2022, from https://en.wikipedia.org/wiki/Weser-Stadion
(30) Deutscher Solarpreis fur wohninvest WESERSTADION. (2019, November 29). wohninvest WESERSTADION. https://wohninvest-weserstadion.de/wohninvest-weserstadion/werder-bremen-und-wohninvest-weserstadion-mit-dem-deutschen-solarpreis-ausgezeichnet/
(31) Deutscher Solarpreis fur wohninvest WESERSTADION. (2019, November 29). wohninvest WESERSTADION. https://wohninvest-weserstadion.de/wohninvest-weserstadion/werder-bremen-und-wohninvest-weserstadion-mit-dem-deutschen-solarpreis-ausgezeichnet/
(32) Deutscher Solarpreis fur wohninvest WESERSTADION. (2019, November 29). wohninvest WESERSTADION. https://wohninvest-weserstadion.de/wohninvest-weserstadion/werder-bremen-und-wohninvest-weserstadion-mit-dem-deutschen-solarpreis-ausgezeichnet/
(33) Deutscher Solarpreis fur wohninvest WESERSTADION. (2019, November 29). wohninvest WESERSTADION. https://wohninvest-weserstadion.de/wohninvest-weserstadion/werder-bremen-und-wohninvest-weserstadion-mit-dem-deutschen-solarpreis-ausgezeichnet/

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *