Press "Enter" to skip to content

Стадионите на България: Стадион “Юрий Гагарин”

Стадион “Юрий Гагарин” – стадионът, който можеше да кацне на високо в Космоса, но пропадна в футболната ни реалност

Стадион Юрий Гагарин се намира в град Варна. Името му е взето от първия космонавт в човешката история, а именно Юрий Гагарин. Носил е и името “Варна”. Построен е през далечната 1957-а година. Капацитетът му е бил 40 000 места.

Интересен факт за построяването му е, че е сгрешено. Стадионът е трябвало да бъде разположен в посока север-юг, но той е изток-запад. При построяването му се е знаело за тази грешка, но тя се допуска заради гледката от стадиона – целият Варненски залив. Ползвал се е от местните “Черно море” и “Спартак” (Варна). Последният мач на този стадион е през 1993-а година, а той е между градските съперници и завършва 2:1 за “соколите” от “Спартак”. През 2007 година имаше 50-годишен юбилей, но по ирония на съдбата точно тогава той беше бутнат до основи.

Феновете на играта от Варна и околията са ставали свидетели на големи сблъсъци. Датата е 19 октомври 1983-а година. “Спартак” игреае срещу червените дяволи от Острова – “Манчестър Юнайтед”.

Кадър от срещата между “Спартак” и “Манчестър Юнайтед”.

Отборът на Рон Аткинсън е пълен със звезди. Трибуните се пукат по шевовете. Зрителите наброяват около 40 000 души. Мачът завършва 2:1 за гостите, но този ден е футболен празник в града. Головете са дело на Робсън и Греъм за “Юнайтед” и Димов за “Спартак”. Интересно е, че това е единственият мач на червените дяволи в България.

Размяна на флагчета между двата отбора преди началото на срещата.

Отборът на “соколите” води тук турския “Мерсин” и го побеждава с 1:0. През 1966-а, великият “Аякс” с Кройф идва на “Юрий Гагарин” за приятелски двубой с “Черно море”. В този мач българите побеждават с 3:1. “Моряците” правят равен с “Вердер” (Бремен) през далечната 1968-а година. В дома на българския футбол, България губи от ФРГ, които са шампионите по онова време, в кучи студ през 1984-а година. Мачът завършва 2:3. Най-посещаваният мач на стадион” Юрий Гагарин” е между “Черно море” и “Левски” през 1966-а година. Зрителите на живо са били около 50 000.

Снимка на стадиона от миналото

Въпреки великите моменти и богатата история, която е написана на този стадион, той в момента е много далече от завършен стадион. Около 2000-та година той бива прекръстен на стадион “Варна”.

Теренът не се ползва, трибуните тънат в треви и храсти. Това е гледката през последните му 10 години, докато през 2007-а година се взима решение да бъде бутнат и построен на ново. Към всички предпоставки за това решение се включва странната новина, че според правилника на ФИФА игрището не може да бъде използвано заради разположението му изток-запад.

Актуална снимка на стадиона днес

Избира се проект с 30 000 седящи места и през 2007-а година се прави първата копка. След това строеж няма. Всичко е без промяна. През 2015-а община Варна продава един от терените на Кауфланд. Благодарение на продажбата строителството все пак дава своето начало. Разбира се, проектът е коригиран от 30 000 на 20 000 места. През 2018-а се обявява, че се търсят инвеститори за стадиона. В днешни дни можем да видим, че едната трибуна е вдигната и може би е на средата до нейното завършване напълно.

Актуална снимка на строежа на стадиона.

От проекта за стадиона виждаме един нов и модерен стадион, който все още е далече от “готов”. Дано град Варна час по-скоро се радва на това съоражение.

Ето как трябва да изглежда новият стадион.
Кадри с дрон от строежа на стадиона.

Повече за стадиона и случващото се около него, можете да следите тук!

Мнението на “Ритнитопъ”: Стадион “Варна” има много тъжна история. Надяваме се проектът да бъде завършен в най-кратки срокове, защото Варна заслужава да има модерен стадион за времето си. Въпреки всичките схеми по горните етажи в управлението и отговорните за стадиона, ние вярваме, че този път той ще бъде завършен напълно. Надяваме се това да стане, защото всички имаме нужда от модерни стадиони, за да бъдат върнати феновете на българския футбол. 

Можете да разгледате и другите ни материали по темата “стадионите на България”:

4 Comments

  1. […] като част от тях за стадион „Колодрум“, стадион „Юрий Гагарин“ (известен още като „Градски“), настоящия стадион на „Спартак“ и настоящия на Черно […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *