Press "Enter" to skip to content

ФИФА и УЕФА реагираха на случващото се с БФС.

ФИФА и УЕФА с официално становище, разтревожени са от случващото се в БФС!

Световната и европейската футболна федерация изпратиха официално общо становище до Българския футболен съюз във връзка с актуалните събития в българския футбол. 

Публикуваме цялото становище в превод:

„ФИФА и УЕФА са изключително разтревожени от ситуацията в Българския футболен съюз след срещата на група клубове на 18 март 2022 г., организирана въпреки решението на Изпълнителния комитет на БФС да отложи предварително планираното за същата дата Общо събрание, заради очакваното решение на Софийски градски съд по искането за провеждане на Извънреден конгрес на този ден.

Изпълнителният комитет на Българския футболен съюз, председателстван от г-н Борислав Михайлов, бе избран с четиригодишен мандат на Извънредното Общо събрание на 12 октомври 2021 г., свикано с решение на Софийски градски съд, и проведено в присъствието на представители на ФИФА и УЕФА. Напълно наясно сме, че решенията на този конгрес понастоящем са обект на съдебни процеси. ФИФА и УЕФА също така са запознати, че тези съдебни дела са единствената причина Търговският регистър и регистърът на Юридическите лица с нестопанска цел да не вписват актуалния списък с членове на Изпълнителния комитет на БФС, избрани на 12 октомври 2021 г., както и мандата им.

Моля да имате предвид, че възнамеряваме да отправим въпроси към Министерството на младежта и спорта на България и Ви копираме в кореспонденцията. Междувременно ще бъдем благодарни да ни информирате за всяко развитие в ситуацията.

С уважение,

Кени Жан-Мари

Главен директор „Членуващи асоциации“, ФИФА

Зоран Лакович

Директор „Национални асоциации“, УЕФА“

В писмото си до министъра на младежта и спорта, в което БФС е копиран, ФИФА и УЕФА добавят:

„Силно сме разтревожени от потенциалния ефект на събитията от миналата седмица върху бъдещето на българския футбол, в това число – участието на български клубни и национални отбори в международни състезания.

(…)

Предвид предполагаемото Ви присъствие като наблюдател на срещата, проведена на 18 март, бихме желали да изясните позицията на българските държавни власти по създадения казус във възможно най-кратки срокове. Надяваме се, че проблемът ще бъде решен в пълно съответствие с Устава на БФС и предвид задълженията на БФС като член на ФИФА и УЕФА.“

Димитър Бербатов заяви в края на миналата седмица, че се надява от ФИФА и УЕФА да се намесят, за да бъде организиран нов Конгрес. Повече по темата тук:

А ето и какво се случи на алтернативния Конгрес, организиран на 18.03. от Димитър Бербатов и неговия екип:

Мнението на “Ритнитопъ”: Докато отново чакаме някой отвън да ни реши проблемите, българският футбол продължава да тъне в блатото, в което се намира от десетилетия насам. Настоящото управление е компроментирано и видимо голяма част от клубовете искат то да преустанови дейност. От друга страна Бербатов и неговия екип решиха да действат по сходен начин, което до голяма степен ги злепостави пред клубовете, които не бяха взели решение. И така. Отново чакаме някой отвън да ни “оправи”!

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *